19.4 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJandarm doljean, părtaş la şpaga de la vamă

Jandarm doljean, părtaş la şpaga de la vamă

Printre cei 65 de oameni ai legii reţinuţi de DNA în dosarele şpăgilor de la frontieră se numără un subofiţer de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj şi un fost poliţist de frontieră din Bechet, ajuns între timp şeful PTF Naidăş.

65 de persoane reţinute de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în trei ample dosare penale, acesta este rezultatul primei zile de anchetă după descinderile şi percheziţiile efectuate pe frontiera de vest a României de procurorii DNA Bucureşti, cu sprijinul jandarmilor de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova.

Mita de la Naidăş

Primul dintre dosare vizează activitatea infracţională din Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Naidăş, judeţul Caraş-Severin. În această cauză sunt cercetate 15 persoane, printre care trei ofiţeri ai poliţiei de frontieră – Valentin Ionică Bărăgan, Orlando-Gabriel Cean, Herdi Ioţa, opt agenţi – Ion Bîlbă, Victor Chiriţoiu, Claudiu Ciubotariu, Ion Dăgăliţă, Adrian-Ilie Junc, Sabin Muntea, Adrian Radu, Cristian Daniel Luca, şi patru vameşi – Dalibor Iovanovici, Camelia Mihăilă, Gheorghe Verdeţ, Ovidiu Gelu Ţinte. În sarcina lor au fost reţinute infracţiunile de luare de mită şi constituire de grup infracţional organizat.
Unul dintre aceşti agenţi – Ion Dăgăliţă – se mutase de curând de la Poliţia de Frontieră Caraş-Severin la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Dolj, însă nu trăia din salariul de jandarm, ci îşi ajusta veniturile dintr-o moară şi o brutărie pe care le deţine în comuna Valea Stanciului. Şi şeful acestui grup, Valentin Ionică Bărăgan, a fost tot poliţist de frontieră în Dolj. După ce a terminat facultatea, a fost avansat ofiţer şi s-a mutat la DGA Oradea, apoi s-a întors la Poliţia de Frontieră, ajungând şef al PTF Naidăş.

Taxă pe cartuş

Potrivit DNA, poliţiştii şi vameşii de la Naidăş primeau în mod curent bani şi alte foloase pentru a facilita introducerea în România a unor cantităţi de ţigări netimbrate, provenite din Serbia. Concret, traficanţii de ţigări „achitau“ aproximativ 50 de euro pentru un bax, respectiv cinci lei sau un euro pentru fiecare cartuş de ţigări, astfel că, în unele situaţii, se „încasau“ sume cuprinse între 2.000 şi 2.700 de euro pe o tură de 12 ore. Şpaga se împărţea la sfârşitul programului, între şeful vameşilor şi cel al poliţiştilor de frontieră, iar aceştia îi „retribuiau“ pe fiecare dintre subordonaţi, dar nu în mod egal, ci fiecare după postul în care îşi desfăşura activitatea, astfel că aceia care îi ajutau efectiv pe traficanţi primeau o sumă mai mare decât ceilalţi.
Celor 15 inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile şi au fost reţinuţi de procurori pentru 24 de ore, iar miercuri au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile de Curtea de Apel Bucureşti.
În al doilea dosar al procurorilor anticorupţie, care priveşte tot PTF Naidăş, au fost reţinuţi alţi 15 inculpaţi, dintre care un ofiţer, 12 agenţi ai poliţiei de frontieră şi doi vameşi.

750 de euro pe transport

Al treilea dosar al DNA este mult mai mare, vizând 35 de persoane, printre care ofiţeri şi agenţi ai poliţiei de frontieră, dar şi vameşi de la PTF Moraviţa şi Foeni, respectiv Sectorul Poliţiei de Frontieră (SPF) Deta şi Cruceni. Şi ei sunt cercetaţi pentru luare de mită şi constituire de grup infracţional organizat, tot în legătură cu favorizarea traficanţilor de alcool şi ţigări.
Şpăgile de la traficanţi erau colectate de către lucrătorii vamali, chiar în tonetele acestora amplasate pe sensul de intrare în ţară, fiind împărţite apoi, la sfârşitul programului, între şeful de tură al vameşilor şi şeful de tură al poliţiştilor. Ulterior, aceştia din urmă împărţeau banii lucrătorilor vamali şi poliţiştilor de frontieră.
Pentru a evita riscul descoperirii activităţii infracţionale cu ajutorul camerelor de vederi amplasate în perimetrul tonetelor, în situaţia în care exista bănuiala unui transport de marfă mai substanţial, lucrătorii vamali şi poliţiştii nu mai efectuau controlul, ci apreciau „din ochi“ cantitatea de ţigări de contrabandă, impunând traficantului o anumită „taxă“, care ajungea şi la 750 de euro de la o singură persoană care intra în ţară cu bunuri de contrabandă.
În mod similar, la PTF Foeni, gruparea infracţională constituită acţiona pe acelaşi tipic pentru a înlesni pătrunderea în mod ilegal pe teritoriul României a unor produse precum ţigări şi alcool.
Faţă de 30 dintre membrii acestui lot s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore, urmând a se propune arestarea lor preventivă. Alţi cinci au scăpat doar cu obligarea de a nu părăsi ţara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII