19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMită pentru directorii Construcţii Feroviare Craiova

Mită pentru directorii Construcţii Feroviare Craiova

DNA – Serviciul Teritorial Craiova i-a trimis în judecată pe Costică Radovici şi Aurel Niţu, fostul director general de la SC Construcţii Feroviare Craiova, respectiv fostul director economic, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu. Marian Enache, fostul director al unei firme din Constanţa, cu care cei doi au parafat achiziţia de motorină la preţuri „umflate“ şi de la care au primit mită, este judecat pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova, povestea şpăgilor de la SC Construcţii Feroviare (CF) Craiova SA,      societate al cărei acţionar majoritar este SIF Oltenia, a început în anul 2002. Marian Enache, care pe atunci era directorul SC ALI PROSPERITY SRL Constanţa, l-a cunoscut pe economistul CF Craiova şi l-a rugat să îl prezinte directorilor Costică Radovici şi Aurel Niţu pentru a aranja livrarea către firma din Craiova de combustibili, precizând că acceptă ca stingerea obligaţiilor de plată să se facă prin compensare.  
La întâlnirea dintre cei trei, Radovici a pretins în numele său şi al directorului economic Aurel Niţu ca livrarea combustibilului să se facă la suma de 20 de bani pe litru. Cei trei au bătut palma la acest preţ, în schimb Radovici urmând să accepte încheierea de contracte de vânzare-cumpărare de produse petroliere de la SC ALI PROSPERITY SRL, dar şi efectuarea de plăţi în avans către SC ALI PROSPERITY, reprezentând achitarea contravalorii produselor petroliere.
Procurorii au stabilit că, în fapt, Radovici a dispus achiziţionarea de produse petroliere de CF Craiova de la SC ALI PROSPERITY Constanţa la preţuri mai mari decât cele prevăzute în contractele de vânzare-cumpărare aprobate în Consiliul de Administraţie al societăţii.
În toate contractele încheiate între CF Craiova şi SC ALI PROSPERITY s-a menţionat că preţul convenit de părţi este preţul Rafinăriei Petromidia la data când are loc livrarea motorinei, însă această prevedere nu a fost respectată la nici o livrare. De fapt, Enache cumpăra motorina de la Petromidia cu banii plătiţi în avans de CF Craiova, după care livra combustibilul la societatea din Craiova la un preţ mai mare.
De asemenea, procurorii au mai stabilit că directorul general a dispus efectuarea de plăţi în avans către firma din Constanţa, aducând în acest fel CF Craiova un prejudiciu total de 256.779,1 lei.

Mita – euro, lei şi un sejur la mare

Din probele strânse de procurori s-a stabilit că, în schimbul acceptării încheierii contractelor şi al efectuării de plăţi în avans către SC ALI PROSPERITY, în scopul punerii la dispoziţia lui Enache de bani pentru achiziţia de produse petroliere de la Petromidia, Radovici şi Niţu au primit de la Enache diverse sume de bani şi alte avantaje materiale.
În cursul lunii septembrie 2003, Enache i-a dat lui Radovici 14.000 de euro, banii fiind „livraţi“ de şoferul lui Enache.
Câteva luni mai târziu, în cursul lunii decembrie, Radovici s-a întâlnit cu Enache la Restaurantul „Vulturul“ din Bucureşti. În toaleta localului, Radovici a primit de la Enache 3.000 de euro, pentru a aproba vânzarea către SC ALI PROSPERITY a unei cantităţi de îngrăşăminte chimice provenite de la Doljchim în contul datoriilor pe care aceasta le avea faţă de CF Craiova.
Tot în toamna anului 2003, Niţu a pretins şi primit de la Enache suma de 40.000 de lei. Conform declaraţiilor învinuitului Marian Enache, banii reprezentau o parte din suma de aproape 100.000 de lei pe care o primise de la alt martor din dosar cu titlul de plată a contravalorii unei cantităţi de îngrăşăminte chimice. Acest martor a explicat că Enache s-a plâns că suma pretinsă de Niţu este prea mare, cel din urmă afirmând că va împărţi banii cu Radovici. Din probatoriul administrat de anchetatori nu s-a stabilit că Niţu i-ar fi dat o parte lui Radovici.
După aceea, în perioada 23 iulie – 1 august 2004, fiul lui Radovici, Ionuţ, a petrecut un sejur la Hotelul „Perla“ din Mamaia, contravaloarea sejurului, respectiv 2.050 de lei, fiind achitată de Enache Marian la solicitarea lui Radovici.
Tânăra care a mers la mare împreună cu Ionuţ Radovici şi care este martoră în dosar a povestit că la acel moment ştia că preţul cazării urma să fie suportat de o persoană care avea obligaţii faţă de tatăl lui Ionuţ. Acelaşi martor a declarat că pe litoral l-a cunoscut pe Enache, care i-a cerut în repetate rânduri lui Ionuţ să intervină pe lângă tatăl său pentru a-l convinge să accepte la compensare mai multe facturi emise de firma la care era director. Martora a mai declarat că, înainte cu două-trei zile de terminarea sejurului, Ionuţ a fost sunat de tatăl său, care i-a spus că este posibil să-şi achite singur sejurul, pentru că avusese discuţii aprinse cu Enache, care îl agasa pe tema compensărilor. În final însă, Ionuţ Radovici nu a plătit contravaloarea sejurului.

Au dat vina unul pe altul

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova au mai consemnat în rechizitoriu că Radovici a negat faptul că a pretins sau primit vreo sumă de bani ori alte avantaje materiale de la Enache. El a declarat că nu a considerat că prin achiziţionarea produselor petroliere la preţuri mai mari decât cele prevăzute în contractele de vânzare-cumpărare a prejudiciat CF Craiova, pentru că o parte din combustibil a fost revândut către alte societăţi comerciale la un preţ şi mai mare. Fostul director general a susţinut că preţul de livrare al produselor petroliere a fost stabilit de Niţu şi Enache, hotărârea acestora fiindu-i doar adusă la cunoştinţă. Tot lui Niţu i-ar fi aparţinut şi decizia de a efectua plăţi preferenţiale către SC ALI PROSPERITY SRL în defavoarea altor furnizori ai CF Craiova SA.
Pe de altă parte, Niţu a precizat că toate deciziile privind relaţia cu SC ALI PROSPERITY SRL i-au aparţinut lui Radovici, el fiind doar cel care le-a dus la îndeplinire.
La rândul său, Enache a declarat că, în baza înţelegerii stabilite cu cei doi directori, pe parcursul derulării contractelor dintre cele două firme le-a dat acestora şi alte sume de bani, fapte care însă nu au putut fi probate şi reţinute ca infracţiuni de luare şi dare de mită.

Luare de mită şi abuz în serviciu

Anchetatorii au considerat că probele strânse sunt suficiente pentru ca toţi cei trei bărbaţi să fie trimişi în judecată. Astfel, Costică Radovici şi Aurel Niţu au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu consecinţe deosebit de grave. Enache a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave.
Dosarul întocmit de procurorii DNA a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 22 decembrie, iar primul termen de judecată a fost fixat pentru 17 ianuarie, când instanţa a dispus amânarea pentru administrarea probelor.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII