13.4 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCondamnat la frig de Termoficare

Condamnat la frig de Termoficare

Un craiovean este ţinut în frig de aproximativ trei luni de către Regia de Termoficare din oraş.

Remus Mitran locuieşte în blocul G de pe strada Înfrăţirii din Craiova şi, de când s-a lăsat frigul, în locuinţa acestuia termometrul nu arată mai mult de 10 grade Celsius. Caloriferele nu s-au încălzit în această iarnă, deoarece furnizorul de căldură nu a catadicsit să mai repare conducta care ar fi urmat să transporte agentul termic până la bloc. Neşansa craioveanului este că a rămas singurul locatar din condominiu branşat la sistemul centralizat de încălzire al oraşului, ceilalţi vecini având centrale termice. „În toamnă, când s-au făcut probele, cei de la Termoficare au constatat că înainte de intrarea în bloc conducta este spartă. Pentru că aici este un singur apartament branşat la ei, nu au mai făcut reparaţiile, au pus robinet şi au închis. Proprietarul respectiv a rămas fără căldură. Din noiembrie şi până acum le-am tot solicitat să rezolve acest caz, pentru că omul îngheaţă în casă. Dimpotrivă, ei încercau să îi ia o declaraţie că nu mai vrea să i se furnizeze căldură, ceea ce nu este adevărat“, a spus administratorul Asociaţiei Anul 1848, Ileana Nicola.
Pentru a se mai dezmorţi, Remus Mitran foloseşte un reşou într-o singură cameră, pe timpul nopţii. Ziua stă îmbrăcat în geacă, iar pe cap poartă o căciulă groasă. „Este frig în apartament. Nici nu folosesc toate camerele. Într-un singur dormitor am un reşou electric, dar îl pun în priză numai noaptea, în rest… stau mai mult îmbrăcat. Nu ştiu de ce nu îmi dau drumul la căldură, eu beneficiez de subvenţie. Am făcut dosar şi am dreptul la 475 de lei, dar de la asociaţie îmi spun că nu s-au dat pentru că eu nu am consum. Au venit, s-au uitat, dar degeaba“, se plânge Remus Mitran. Bărbatul suferă şi de un handicap psihic şi locomotor şi îi este destul de greu să îndure frigul din casă.

Promisiuni în al 12-lea ceas

Administratorul Asociaţiei Anul 1848, Ileana Nicola, a crezut iniţial că furnizorul de căldură din Craiova merge pe principiul „un condominiu – un sistem de încălzire“, care este conţinutul art. 3 din Legea nr. 325/2006. Dar această regulă nu stă în picioare, deoarece în cadrul aceleiaşi asociaţii există cazuri similare. „La blocul A, scara 3, blocul A, scara 5 şi blocul D, scara 1 există câte un singur apartament rămas pe sistemul centralizat şi li se furnizează în continuare agent termic. De ce ar face excepţie acest proprietar?“, se întreabă administratorul.
De aceeaşi părere sunt şi reprezentanţii Regiei de Termoficare, care spun că au furnizat căldură în blocuri debranşate total numai pentru caloriferele de pe casa scării. „Dacă nu există solicitare de debranşare, noi nu întrerupem furnizarea căldurii. Din câte îmi spun angajaţii de la PT-ul din zonă, proprietarul respectiv ar fi afirmat că nu are nevoie de căldură, dar când nu a mai putut îndura frigul a solicitat. Cei de la asociaţie susţin că este un caz social şi are nevoie de ajutor. De luni (astăzi – n.r.) vom trimite echipele acolo, să repare conducta şi să dea drumul la căldură“, a precizat Nicolae Degeratu, director tehnic la RATf Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII