15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMuzeul din Calafat, în „criză de supraproducţie“

Muzeul din Calafat, în „criză de supraproducţie“

Expoziţiile s-au succedat într-un ritm alert în acest an la Muzeul de Artă din Calafat, „vina“ purtând-o şi lucrările de reabilitare ale Muzeului de Artă din Craiova.
„În acest an am avut – aş putea spune – o «criză de supraproducţie». Au fost foarte multe expoziţii, poate mai multe decât ar fi trebuit, dar n-am putut să refuzăm nişte evenimente deosebite, oferite de Muzeul de Artă din Craiova, care, fiind în restaurare, a transferat la Calafat unele din activităţile programate iniţial“, a declarat Alexandru Pârvan, directorul Muzeului de Artă din Calafat.

Un an plin

De două luni încoace, pe simezele muzeului sunt expuse peste 100 de lucrări ale pictorului Vasile Buz, un artist foarte apreciat în oraşul dunărean. „Nu există nici o casă de iubitor de artă calafetean în care să nu se afle măcar o lucrare de Vasile Buz“, susţine Pârvan.
Zilele următoare, lucrările lui Buz vor fi înlocuite de altă expoziţie personală, a pictorului Lucian Irimescu, şi de o expoziţie dedicată Sărbătorii Naţionale a României.
„Tot graţie colaborării pe care o avem cu Muzeul de Artă din Craiova, am organizat pentru o lună o expoziţie colectivă de pictură japoneză, în care au expus nouă artişti. Lucrările au venit direct din Japonia, apoi, la final, au plecat înapoi în Ţara Soarelui Răsare, deci Calafatul a fost privilegiat, fiind singura localitate din România unde au expus aceşti artişti japonezi“, a menţionat Alexandru Pârvan.
În aceeaşi zi cu expoziţia de pictură japoneză a fost vernisată la Muzeul de Artă din Calafat şi o expoziţie de fotografii artistice inspirate de Moscova, făcute de un grup de oameni de cultură, care au mers în capitala Rusiei pe urmele documentelor lui Dimitrie Cantemir.
„A fost un an plin. Am avut multe expoziţii personale, dar şi cea de-a patra ediţie a Taberei de pictură, manifestare devenită tradiţională, pe care sperăm să o continuăm şi în anii viitori. O facem cu bani puţini, dar cu mult entuziasm şi sperăm să nu ne influenţeze criza mondială. Această tabără de pictură era în toamnă, în septembrie, dar din 2010 am început să o organizăm de zilele oraşului, adică în luna mai“, a precizat directorul muzeului din Calafat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS