16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljenii sesizează la ITM neregulile de la locul de muncă

Doljenii sesizează la ITM neregulile de la locul de muncă

Dacă în anii trecuţi se temeau de eventuale repercusiuni, de la demararea campaniei de informare cu privire la posibilitatea de a face sesizări la Inspectoratele de Muncă fără să-şi decline identitatea, tot mai mulţi doljeni îşi exprimă nemulţumirile cu privire la modul în care sunt trataţi de angajatori.

De la începutul anului, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj au fost depuse aproximativ 800 de sesizări din partea angajaţilor.
„Predomină sesizările cu privire la neacordarea drepturilor salariale, aproximativ 40-50% din cele 800 de sesizări depuse vizând acest subiect. La acestea se adaugă 30-40% din sesizări care se referă la munca la negru, restul vizând diverse probleme care sunt sau nu de competenţa noastră“, a declarat Cătălin Tiberius Mohora, inspector-şef la ITM Dolj.
Acesta a explicat că, de când amplasarea în ITM a unor cutii poştale în care „persoanele interesate“ să depună informaţii fără să îşi decline identitatea a fost adoptată ca strategie naţională cu privire la combaterea muncii la negru şi s-a mediatizat, a crescut numărul de sesizări.
„Această cutie este instalată încă din 2002, dar înainte foarte multe persoane nu aveau încredere că sunt luate în considerare. De fapt, luam în considerare informaţia şi înainte, dar nu puteam să le trimitem un răspuns pentru că nu ştiam cui“, a adăugat Mohora.

Numărul persoanelor depistate că muncesc la negru creşte de la o lună la alta

De la începutul acestei luni, au fost depistate aproximativ 100 de persoane că munceau la negru, în condiţiile în care la sfârşitul lunii trecute au fost depistate 94.
„De la începutul lunii şi până în prezent, au fost sancţionate 71 de societăţi că foloseau muncă fără forme legale, care au primit amenzi cuprinse între 3.000 şi 4.000 de lei pentru fiecare persoană depistată că lucrează la negru“, a mai spus Cătălin Tiberius Mohora. În plus, au fost depistate zece societăţi din domeniul alimentaţiei publice, construcţii şi confecţii, care au folosit în mod repetat munca la negru.
În ultima perioadă a crescut numărul de firme, unele ilegale, altele legale, care lucrau semilegal, care păcălesc persoanele interesate să meargă la muncă în străinătate fie prin prejudicierea lor de anumite sume de bani, fie prin trimiterea în străinătate, unde constată condiţii improprii de locuit şi muncă. Alt aspect întâlnit frecvent în ultima perioadă în Dolj constă în faptul că persoanele fizice, neautorizate, folosesc muncă la negru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII