19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPredoiu: Măsurile cerute de CE au stagnat

Predoiu: Măsurile cerute de CE au stagnat

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat ieri că, în ultimele şase luni, progresele în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare al Comisiei Europene se află „într-o stagnare evidentă“ şi atrage atenţia pentru păstrarea credibilitaţii ANI. „Ultimele şase luni s-au constituit, din păcate, într-o stagnare evidentă a progreselor în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare. Ministrul a afirmat că îngrijorările se referă la criticile nefondate ale raportului de ţară sau la întârzierea adoptării Codurilor de procedură. „După succesul notabil al adoptării Codurilor Civil şi Penal, prin asumarea răspunderii de către guvern, progresele în mecanismul de cooperare şi verificare au încetinit şi au apărut fenomene îngrijorătoare: critici nefondate sau aprecieri exagerate ale raportului de ţară, apreciat de unii politicieni ca neavând nici o legătură cu România, întârzierea adoptării Codurilor de procedură, mesaje politice duplicitare ale unor politicieni faţă de întreruperea nelegală a activităţii de judecată din luna septembrie, lipsa progreselor în finalizarea dosarelor de corupţie“, a spus Predoiu.
Predoiu a făcut un apel la necesitatea de a „nu periclita progresele atinse în lunile anterioare pe obiectivul de referinţă numărul 2 şi de a păstra credibilitatea ANI. „Tergiversarea adoptării Codurilor de procedură poate duce la întârzieri în efectuarea unor studii de impact şi simulări de procese, care, la rândul lor, pot conduce la întârzieri în pregătirea sistemului judiciar din punct de vedere logistic şi al resurselor umane pentru implementarea codurilor şi, în final, la amânarea implementării lor“.
Ministrul s-a plâns că suportul politic pentru reformele din justiţie a dispărut după publicarea, în vară, a raportului de ţară, şi a spus că el speră ca, după instalarea noului guvern, sprijinul să fie reafirmat şi concretizat în măsuri legislative şi instituţionale.
Obiectivul 2 din mecanismul CE se referă la instituirea, după cum a fost prevăzut, a unei agenţii de integritate cu responsabilităţi legate de verificarea averii, a incompatibilităţilor şi a potenţialelor conflicte de interese, care să emită hotărâri cu caracter obligatoriu pe baza cărora să se poată aplica sancţiuni disuasive.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS