15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCăldură pentru copii şi bolnavi

Căldură pentru copii şi bolnavi

Termoficarea a deschis în această dimineaţă robinetul la căldură, dar numai pentru instituţiile cu caracter social, creşe, grădiniţe, şcoli şi spitale. Populaţia din Bănie mai are de aşteptat până pe 21 octombrie.

Creşele, grădiniţele şi spitalele au începând de azi căldură după, cum a anunţat Regia Autonomă de Termoficare Craiova. În schimb, furnizarea agentului termic pentru încălzire în regim permanent pentru populaţie este posibil să se facă începând cu 21 octombrie. Pornirea căldurii în apartamentele din Craiova se va face în baza Hotărârii nr. 425/1994, care prevede la articolul 117 că începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban are loc după înregistrarea, timp de trei zile consecutiv, între orele 18.00 şi 6.00, a unor valori ale temperaturii aerului de zece grade Celsius sau mai mici, iar oprirea încălzirii se face după trei zile consecutive în care temperatura depăşeşte această valoare.
„De mâine dimineaţă (astăzi – n.r.) vom furniza agent termic către unele instituţii cum ar fi creşe, grădiniţe, şcoli şi spitale. Concomitent, au loc proceduri de încărcare la cald a instalaţiilor, preconizând ca pe 21 octombrie şi populaţia să aibă căldură. Bineînţeles, vom ţine seama şi de evoluţia vremii“, a precizat Tatian Tudorache, directorul Regiei Autonome de Termoficare Craiova.
În rândul asociaţiilor de proprietari situaţia este diferită. Cele mai multe cereri vin de la proprietarii apartamentelor care au copii mici sau sunt persoane vârstnice. De cealaltă parte, sunt locatarii care nu vor să-şi încarce factura la întreţinere şi cu plata căldurii furnizate şi amână pe cât posibil acest lucru. „Până în dimineaţa aceasta (ieri-dimineaţă), nu s-au înregistrat cereri din partea asociaţiilor de proprietari pentru a le furniza căldură. E posibil să fi apelat doar telefonic la dispeceratul nostru“, a precizat Tudorache.

Debranşări în scădere

Anul acesta, Termoficarea a pierdut încă 228 de abonaţi, aceştia debranşându-se de la sistemul centralizat de încălzire. De la an la an, debranşările sunt în scădere în Craiova. În 2006, s-au efectuat 1.356 de debranşări, cazuri în care craiovenii au preferat altă sursă de încălzire a apartamentelor, centrala. În 2007, cererile de renunţare la încălzirea cu agent termic au ajuns numai la 892. „Pentru 2008, numărul de debranşări s-a ridicat la peste 400. În acest an, am avut 450 de solicitări, dintre acestea numai jumătate au primit aprobare“, a spus Nicolae Degeratu, director tehnic în cadrul RATf Craiova.

Datorie veche

Problema cea mai mare a furnizorului de căldură din Craiova rămâne cea a datoriilor, pe care le are de achitat către Complexul Energetic. Reprezentanţii producătorului de energie termică au precizat că Termoficarea plăteşte în prezent contravaloarea energiei furnizate în 2007.
„Datoria RATf către CEN Craiova depăşeşte în prezent 100.000.000 de lei. Cu toate acestea, nu se pune problema imposibilităţii de a furniza energie termică beneficiarului care asigură căldura populaţiei“, a declarat Constantin Bălăşoiu, directorul general CEN Craiova. Complexul dispune de 400.000 de tone de cărbune şi 5.000 de tone de păcură, materie primă pentru producerea energiei termice. Totuşi, stocurile la păcură nu sunt suficiente şi ar trebui dublate. Numai că, din cauza datoriilor nerecuperate, cea de-a doua tranşă de 5.000 de tone de păcură nu a fost achiziţionată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII