15.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalActivitatea poştaşilor, verificată de poliţie

Activitatea poştaşilor, verificată de poliţie

Ancheta continuă anevoios în cazul poştăriţei craiovene Mariana Predoi, jefuită miercuri dimineaţă, în scara blocului J2 din cartierul Rovine. Oamenii legii urmăresc mai multe piste, refuzând să facă publice alte informaţii cu privire la caz. În paralel, sunt verificate condiţiile în care angajaţii Poştei şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu.

Transportul şi plata pensiilor şi mandatelor la domiciliu ar trebui să se supună reglementărilor Legii nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor. Acest act normativ prevede că transporturile de valori – categorie unde activitatea poştaşilor s-ar încadra, aceştia mânuind zilnic între 50.000 şi 80.000 de lei în cele mai multe cazuri – ar trebui să se realizeze sub pază armată. Ca în orice alt sector din România, şi în acest caz activitatea se desfăşoară la limita legii. Poşta s-a mulţumit să-i doteze pe poştaşi cu nişte aparate tip GPS, cu buton de panică, monitorizate de o companie de pază. În plus, instituţia le-a dat câte un spray lacrimogen şi… cam atât.

Spray în loc de armă

„În mod normal, manipulând astfel de sume, fiecare poştaş ar trebui să aibă un însoţitor. În locul însoţitorului, Poşta a preferat însă implementarea acestor sisteme de protecţie şi încheierea unui contract cu o firmă de pază. În plus, poştaşii au fost instruiţi cum să folosească sprayul lacrimogen pentru apărare şi sistemul GPS cu buton de panică, fiindu-le recomandat să apese butonul de panică nu doar atunci când li se întâmplă ceva, ci şi atunci când li se pare ceva suspect“, a declarat comisarul-şef Mihai Stoian, şeful Poliţiei de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.
Din primele date strânse de poliţişti, se pare că poştăriţa ar avea partea ei de vină pentru cele întâmplate. Pe de o parte, a lăsat geanta jos în momentul în care s-a apucat să distribuie corespondenţa în cutiile poştale, iar pe de alta n-a acţionat butonul de panică al sistemului electronic pe care îl avea asupra sa, pentru că aparatul nu funcţiona – i se descărcase bateria şi uitase s-o încarce. Ancheta internă a Poştei Române ar putea să indice însă şi alţi vinovaţi. Toate aceste aspecte urmează să fie însă lămurite într-o investigaţie separată.
„Am constituit un colectiv comun cu reprezentanţi ai Poştei Române şi ai firmei de pază angajate de această companie, pentru a verifica felul în care a avut loc această disfuncţionalitate şi a decide luarea măsurilor legale cu privire la persoanele care se fac vinovate de această situaţie pe linia sistemelor de pază“, a precizat comisarul-şef Stoian.

Încă un jaf

Atacurile asupra poştaşilor par să fi devenit o modă. Ieri, la doar o zi după cazul de la Craiova, altă poştăriţă a fost tâlhărită în plină stradă, în Timişoara, în timp ce împărţea banii de pensii. Femeia, de 42 de ani, a fost atacată de doi indivizi, care i-au smuls geanta cu bani, pe care o ţinea pe bicicleta de serviciu, şi au dispărut cu 40.000 de lei. Tot în Timişoara, altă poştăriţă a fost jefuită în martie, fiind „uşurată“ de 80.000 de lei, iar alţi doi poştaşi au fost atacaţi şi tâlhăriţi anul trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII