10.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBombonica îi trimite pe funcţionari cu duda la soare

Bombonica îi trimite pe funcţionari cu duda la soare

Şcolirea angajaţilor din administraţia publică face gaură în bugetele locale, dar umple conturile anumitor agenţii de turism.  

În vreme de criză, funcţionarii publici, personalul de conducere şi de execuţie din administraţia locală şi judeţeană, din instituţiile descentralizate şi din alte instituţii bugetare e musai să se specializeze. Şi asta nu oricum, ci în funcţie de sezon, iarna la munte, vara la mare. Iar în extrasezon le prinde bine şi o ieşire în străinătate: Grecia, Austria, Ungaria, Italia, Franţa, Marea Britanie sau Olanda… Şcolirea funcţionarilor se face, bineînţeles, cu bani din bugetele secătuite, unde cu greu se găsesc fonduri pentru învăţământ sau sănătate.
Monopolul pe instruirea bravilor funcţionari îl are Centrul Regional de Formare Continuă pentru Administraţia Publică Locală (CRFCAPL) Craiova. Acesta este singurul centru de acest gen din Oltenia, face parte din structura Ministerului Administraţiei şi Internelor şi se află în subordinea Institutului Naţional de Administraţie. La cârma centrului se află neclintită de 14 ani Rodica Bombonica Dudău. Ca să nu le cadă rău bugetarilor atâta instruire, Centrul Regional Craiova le oferă cazare numai la hoteluri de patru şi cinci stele, gen Malibu din Mamaia sau Miraj din Braşov. Bineînţeles că şi preţurile sunt pe măsură, că doar banii nu vin din buzunarul cursanţilor. Cursurile, pentru care taxa de şcolarizare este de 750 de lei, poartă denumiri pompoase: „Auditul intern în administraţia publică“, „Cerinţe europene privind urbanismul şi amenajarea teritoriului“ sau „Managementul performanţei în funcţia publică“. Mai că-ţi vine să crezi că preţiosul funcţionar va da cu birocraţia de pământ după absolvire. Însă, nu taxa goleşte vistieriile locale, ci cheltuielile de transport şi serviciile hoteliere. De aici începe misiunea domnişoarei Bombonica şi a preferaţilor ei.

Operaţiunea „Bombonica“

În mod normal, plecările la specializări, la munte sau la mare, se fac pe bază de oferte de preţuri şi facilităţi venite din partea agenţiilor de turism sau direct a hotelurilor. Este ca şi o licitaţie, la care, în mod normal, se alege cea mai ieftină variantă. Dar, urmând parcă regula licitaţiilor, unde nu se alege întotdeauna varianta cea mai profitabilă, şi la Centrul Regional Craiova sunt preferate de câţiva ani încoace cele mai scumpe oferte de cazare. Şi asta fiindcă Bombonica Dudău are o slăbiciune pentru o agenţie de turism din Craiova, Tropical Tour, care încasează de la bugetele locale comisioane grase. Ofertele celorlalte agenţii de turism din Craiova nu sunt luate în seamă, deşi au, de cele mai multe ori, preţuri mult mai tentante. Reprezentanţii acestora spun că sunt siguri că ofertele venite din partea lor ajung la coşul de gunoi al domnişoarei Bombonica. De exemplu, pentru un program de specializare oferit de Centrul Regional Craiova la sfârşitul anului 2008, în perioada 6-13 decembrie, la un hotel de patru stele din Viena, în loc de 1.963 de lei de persoană, s-au plătit 2.980 de lei. Cazarea a fost 40 de euro pentru o persoană, iar înmulţit cu opt nopţi se ajunge la 320 de euro. Pentru transport cu autocarul preţul este de 71 de euro: 2.500 km înmulţit cu 1 euro/km înseamnă 2.500 de euro, care se împart la cei 35 de cursanţi. La aceste sume se adaugă un comision de 15%, adică 67 de euro şi un TVA de 19% la comision, adică 12,73 euro. Calculând la cursul valutar de la sfârşitul anului trecut, suma este de 1.963 de lei. De ce s-au plătit agenţiei de turism 2.890 de lei? Alt exemplu. În anul 2009, pentru un grup de 50 de persoane pe care Centrul Regional le-a şcolit la Poiana Braşov, la începutul lunii februarie, agenţia de turism a perceput 1.500 de lei de persoană, în loc de 1.155, cât cereau celelalte agenţii. Şi exemplele de „volatilizare“ a banilor publici ar putea continua.

Doar o colaborare… o bună colaborare

Domnişoara Bombonica, directoarea Centrului Regional Craiova, se disculpă, susţinând că a ales întotdeauna cele mai bune oferte de pe piaţa de turism. Chiar dacă acestea sunt numai de la Tropical Tour, căci colaborarea cu respectiva agenţie i-a dat satisfacţii. Directoarea spune că, de cele mai multe ori, lucrează direct cu hotelurile şi alege să treacă banii prin agenţia de turism numai când cazarea se plăteşte în avans. „Nu este adevărat, eu am ales ofertele cele mai convenabile. Şi dacă am fost mulţumită de această agenţie, de ce să nu continuu colaborarea cu ea? Eu nu iau nici un ban, sumele merg direct la agenţia de turism şi apelăm la ea numai când hotelul ne cere banii în avans. Mulţi nu ştiu, dar în preţ sunt incluse şi anumite facilităţi, cum ar fi sala de conferinţă în care eu pot să-mi desfăşor trainingul, sau cazare gratuită pentru lectori. Dar ştiu eu cine mă tot monitorizează, un consilier judeţean de la PD-L! O nepoată de-a lui are o agenţie de turism şi venise cu nişte oferte la mine. Mi le-a aruncat aşa… şi mă întreba de celelalte oferte. Da’ ce le-am făcut, dragă, că eu nu sunt băgată în politică?! Consider că deontologic trebuie să fiu echidistantă! Mă ameninţă că mi se clatină scaunul. Noi, la Centru, abia ne luăm salariile. Cu cei de la Tropical Tour nu am nici un grad de rudenie, nu ne vizităm. Colaborăm şi atât“, afirmă Rodica Dudău. Aceasta mai susţine că 80% dintre acţiunile pe care le întreprinde le negociază direct cu hotelul şi prea puţin apelează la Tropical Tour, iar în acest an criza şi-a arătat colţii şi pentru Centru. Bugetarii, văzându-se cu salariile ciuntite, nu prea s-au mai înghesuit la specializări, dar bani de un „concediu“ tot au mai găsit. Totuşi, unii dintre ei o arată acum cu degetul pe directoarea Dudău, pentru că i-a taxat scump. Pe sumele cheltuite cu cazarea şi masa în perioada specializării ar fi putut să ia mai mulţi angajaţi din respectiva instituţie, sunt de părere unii cursanţi. Că doar şi directoarea Centrului şi-a permis să angajeze la instituţia pe care o coordonează unele rude. Acest lucru se vede şi pe site-ul Centrului – www.craifor.ro – unde în organigramă apar cel puţin patru angajaţi cu numele Dudău. Simplă coincidenţă? Nu, pentru că Bombonica Dudău, vădit deranjată de întrebare, spune: „Dragă, dacă tu ai lucra într-o instituţie şi s-ar ivi un post, nu ai angaja-o pe sora ta? Totul este cu concurs, corect. Ce importanţă are? Aşa este peste tot! Ce, Boc nu a angajat-o pe nepoată-sa la guvern?“.
Reprezentanţii agenţiei craiovene Tropical Tour susţin şi ei că este numai o colaborare şi atât. Dar bănuiesc anumiţi colegi de breaslă că vor să-i sape, aşa este concurenţa. „Noi colaborăm de doi-trei ani cu domnişoara. Ofertele noastre sunt foarte bune şi probabil asta o determină să lucreze cu noi. Le oferim şi transport cu autocarul propriu. Aşa am început, de fapt, colaborarea noastră cu Centrul Regional, le-am oferit transport şi… Nu avem alte legături cu directoarea sau cu altcineva de acolo. Ea ne preferă pe noi atunci când nu poate să facă plata direct în contul hotelului unde urmează să meargă. Şi, apoi, hotelurile nu au cont la Trezorerie ca să poată face plăţi“, a declarat Camelia Badea, directoarea agenţiei Tropical Tour din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII