18.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPentru copiii cuminţi, Moş Crăciun vine şi vara!

Pentru copiii cuminţi, Moş Crăciun vine şi vara!

Copiii de la Centrul „Aripi de lumină“ al Asociaţiei Vasiliada din Craiova au avut zilele trecute o surpriză minunată: au aflat că Moş Crăciun vine şi vara! El a sosit de peste mări şi ţări şi le-a adus micuţilor câteva pachete pline cu daruri frumoase.

Era „ziua fetelor“, băieţii urmând să vină la centru dimineaţa următoare. O zi obişnuită, în care copiii cu probleme veneau la centrul social pentru a-şi petrece timpul în mod util şi plăcut. Se jucau pe calculator, desenau în sala de activităţi educative şi citeau din felurite cărţi cu poveşti în clipa în care uşa s-a deschis şi darurile au fost aduse chiar în mijlocul lor. La început nu au schiţat nici un gest – codul bunelor maniere, învăţat temeinic la orele de educaţie, le-au ţinut cuminţi, la locurile lor, ascultătoare şi poate chiar timide. Abia când instructorul-educator le-a chemat să desfacă pachetele, fetiţele au dat drumul în voie emoţiilor: au năvălit asupra cutiilor, le-au deşertat pe podea ori pe scaunele şi mesele din sala de curs şi, entuziasmate, au început să probeze hăinuţele aduse de Moş Crăciun tocmai din America. În mai puţin de cinci minute, sala de curs a devenit o adevărată cabină de probă, iar fetele, prinţese de bal, s-au întrecut în piruete cu rochiţele multicolore. Pentru ele, surpriza era neaşteptată: centrul nu doar le învăţă să citească şi să se joace. Le acoperă şi alte lipsuri pe care familiile, neputincioase, nu reuşesc să le rezolve.

Un centru în sprijinul copiilor defavorizaţi

Toţi cei 35 de copii – câţi numără la ora aceasta Centrul social „Aripi de lumină“ – provin din familii defavorizate. Au vârste cuprinse între opt şi 14 ani şi majoritatea merg la şcoală. De două ori pe săptămână – atât în timpul anului şcolar, cât şi în vacanţe – aceştia vin la centrul Asociaţiei Vasiliada unde, alături de instructori-educatori, desfăşoară activităţi felurite: meditaţii şcolare la română şi matematică, ore de muzică – de cor sau de instrumente muzicale, orgă şi xilofon -, terapii ocupaţionale (pictură pe sticlă, desen şi modelaj în lut), precum şi jocuri şi plimbări în Parcul „Romanescu“. Prin intermediul acestor activităţi şi cu sprijinul dotărilor, centrul încearcă să le asigure copiilor un confort pe care, din nefericire, acasă nu îl au. În plus, „Aripi de lumină“ previne abandonul şcolar, sau, când acesta există, încearcă să îl rezolve.
La zece ani, Andreea este înăltuţă, subţire şi delicată, cu o privire albastră prea tristă pentru vârsta ei. Împreună cu Alexandra, sora ei, vine la centru de aproape un an. Au abandonat amândouă şcoala când mama lor a plecat la muncă în Italia şi au fost trimise să locuiască o vreme la ţară, la bunici.
„Când s-a întors mama, am venit înapoi în oraş“, ne-a povestit Andreea, „iar pentru a recupera orele pierdute ne-am înscris la Centrul «Aripi de lumină». Din septembrie ne întoarcem la şcoală“, a zis Andreea, hotărâtă.
Ca Alexandra şi Andreea sunt şi alte fete cu probleme sociale care, pentru a căpăta un echilibru atât la şcolă, cât şi acasă, vin la centrul social. Şi nu mică le este bucuria să vadă că, pe lângă recuperarea lecţiilor, pot primi şi cadouri frumoase care să le înveselească.

O româncă şi o asociaţie creştină din SUA

Moş Crăciunul „de vară“ care a poposit la Centrul „Aripi de lumină“ a venit tocmai din America. El este, de fapt, o asociaţie de femei creştine, Westminster Chapel, ce are ca lideră de grup o membră a unei asociaţii umanitare care se ocupă cu acţiuni caritabile pentru copiii săraci din Africa. Asociaţia creştină cuprinde în jur de 15 femei pensionare care, la fiecare sfârşit de săptămână, se întâlnesc într-un atelier special amenajat şi confecţionează hăinuţe, urmând ca acestea să fie trimise în ţările africane. Una dintre membre este doljeancă. Violeta Mitroi a plecat din România cu mulţi ani în urmă. Fiind originară din Calafat şi neuitând condiţiile grele în care trăiesc mulţi copii români din familii defavorizate, Violeta Mitroi a decis ca o parte dintre acţiunile caritabile ale asociaţiei din SUA să fie îndreptate spre micuţii din Oltenia. Aflând din presă despre activitatea Asociaţiei Vasiliada, a luat legătura cu aceasta şi a trimis, pentru început, câteva pachete cu haine pentru copiii ocrotiţi de această asociaţie aflată sub patronajul Mitropoliei Olteniei. Din declaraţiile doamnei Mitroi, dar şi ale părintelui Adrian Stănulică, directorul Asociaţiei Vasiliada, sunt speranţe ca această colaborare să continue, în favoarea copiilor cu probleme sociale din Dolj.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII