15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalul răspunde la acuzaţii

Spitalul răspunde la acuzaţii

Evitând să dea răspunsuri la întrebările care i-ar putea afecta credibilitatea, conducerea Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova susţine că a acţionat perfect legal, în ciuda tuturor acuzaţiilor formulate de o parte dintre angajaţii unităţii sanitare.

După apariţia articolului „Scandal la Spitalul de Boli Infecţioase“ din numărul de vineri al Gazetei de Sud, conducerea unităţii medicale a formulat un punct de vedere, răspunzând întrebărilor adresate în scris de cotidianul nostru.

Taxa? Unde e taxa?

Una dintre chestiunile pe care am fi dorit să le clarifice conducerea spitalului se referă la perceperea unei taxe de 500 de lei la înscrierea la concursul pentru angajarea de asistente medicale, organizat în noiembrie 2008. Am solicitat unităţii sanitare să ne răspundă dacă, aşa cum vorbesc unii salariaţi, s-ar fi perceput o astfel de taxă  Am întrebat, totodată, ce sumă s-a strâns din taxa respectivă şi dacă a fost înscrisă în contabilitate. Spitalul nu a catadicsit să ne răspundă la această întrebare. De ce oare?
Pe de altă parte, spitalul combate acuzaţiile formulate de şefii de secţii, care au spus că s-au făcut angajări în secţiile lor fără ca ei să fie consultaţi sau să facă parte din comisia de examinare, aşa cum ar fi fost legal. „Concursurile pentru ocuparea posturilor s-au făcut la solicitarea medicilor-şefi de secţie, cu respectarea normativelor legale în materie. Unitatea a solicitat în scris acordul Ministerului Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în vederea organizării concursurilor, aspect care s-a finalizat după obţinerea acestor avize, cu încadrarea în cheltuielile de personal aferente bugetului spitalului“, menţionează conducerea Spitalului de Boli Infecţioase Craiova, în adresa nr. 2638/13.03.2009, remisă Gazetei de Sud.

Controversa biopsiei

Altă problemă în care medicii şi conducerea spitalului sunt pe poziţii opuse este aceea a puncţiei biopsie hepatică, de mare importanţă în diagnosticarea şi tratamentul hepatitei cronice.
Consiliul medical a interzis medicilor să efectueze această procedură. Cu toate că aceştia din urmă au arătat necesitatea biopsiei hepatice, conducerea spitalului a refuzat efectuarea ei, motivând că unitatea sanitară nu îndeplineşte „recomandările tehnice şi organizatorice pentru a creşte gradul de siguranţă a bolnavului, eficienţa acestei proceduri şi criteriile de bună practică“. Printre aceste recomandări se află, în opinia spitalului, următoarele: „includerea în informarea bolnavului a posibilităţii de efectuare a acestei proceduri şi în alte unităţi sanitare craiovene şi cuprinderea explicită în consimţământ a luării la cunoştinţă despre aceasta; desemnarea unui orar săptămânal de lucru bine stabilit, astfel încât să se poată pune eficient în stare de alertă lanţul de intervenţie (medical şi paramedical), în caz de complicaţie neaşteptată; stabilirea precisă în cadrul echipei de lucru a responsabilităţii fiecărui membru în intervenţia de urgenţă pentru eventualele complicaţii neaşteptate; stabilirea de către conducerea spitalului a necesarului de materiale şi instrumentar, a modalităţii de procurare, precum şi înregistrarea, descărcarea şi decontarea intervenţiei; stabilirea clară a locului de conservare, prelucrare şi diagnosticare morfologică a probei“.
Spitalul nu contestă competenţa echipei de medici, ci doar faptul că „nu se specifică locul unde trebuie efectuată această procedură“. Cine ar fi trebuit să se ocupe de îndeplinirea criteriilor menţionate mai sus? Nu cumva conducerea spitalului?
Cât priveşte sancţiunea primită de dr. Manuela Muşa pentru că ar fi efectuat biopsii fără acordul spitalului, conducerea este cât se poate de clară: „Doamna doctor Manuela Muşa nu a contestat pe linie administrativă sau în instanţă măsura de sancţionare disciplinară, ceea ce demonstrează faptul că şi-a însuşit vina de a efectua, fără avizare din partea consiliului etic şi a conducerii spitalului, puncţia biopsie hepatică“.

„Necesarul de medicamente se întocmeşte de medicii-şefi de secţie“

Grupul de cadre medicale care contestă actuala conducere a spitalului este din nou contrazis atunci când vine vorba de achiziţiile de medicamente. Conducerea unităţii respinge acuzaţia potrivit căreia achiziţiile de medicamente ar fi făcute de economistul spitalului fără ca medicii să fie întrebaţi. „S-au contractat medicamente conform solicitărilor făcute de medicii-şefi de secţie, cât şi de farmacista-diriginte a spitalului, doamna Elena Vişan. (…) Necesarul de medicamente se întocmeşte anual de medicii-şefi de secţie, respectiv de farmacista-diriginte a spitalului şi se avizează de comisia de farmaco-vigilente, respectiv de consiliul medical al spitalului, comisii din care cei menţionaţi fac parte în calitate de membri“, se arată în continuare în adresa citată, semnată de toţi cei cinci directori ai spitalului: manager Valentina Ionescu, director medical Ileana Băzăvan, director de îngrijiri medicale Luminiţa Poenaru, director financiar-contabil Ileana Constanţa Savu Drăgnei şi director administrativ Victoria Paliu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII