15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalEvacuare pentru Şcoala „Cornetti“

Evacuare pentru Şcoala „Cornetti“

Nemulţumit că nu i-a ieşit afacerea cu Consiliul Judeţean Dolj, proprietarul imobilului a refuzat semnarea unui contract de închiriere şi a cerut în instanţă evacuarea Şcolii „Cornetti“.

 

Jurnalistul George Sava, proprietarul clădirii în care îşi desfăşoară activitatea Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Cornetti" din Craiova, a cerut în instanţă evacuarea unităţii de învăţământ care pregăteşte tinerele talente artistice. Sava a chemat în acest sens în judecată Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, sub tutela căruia îşi desfăşoară activitatea Şcoala „Cornetti", după ce au eşuat toate demersurile pentru achiziţionarea clădirii de legislativul judeţului.

Potrivit reprezentanţilor CJ Dolj, proprietarul imobilului nu a acceptat să semneze un contract de închiriere, pentru a permite funcţionarea în continuare a Şcolii „Cornetti" în actuala locaţie.

„L-am invitat de trei-patru ori să semneze contractul de închiriere, la suma de aproximativ 7.200 de lei pe lună, aprobată de CJ Dolj, însă a refuzat şi a deschis acţiune în instanţă, cerând evacuarea şcolii. Conform legii, trebuie să ţină în chirie Şcoala «Cornetti» încă cinci ani, la o chirie calculată pe o formulă clară şi care nu se poate negocia. Acesta este punctul nostru de vedere, pe care ni-l vom susţine în instanţă", a spus Dan Mogoş, vicepreşedintele pe probleme economice al CJ Dolj.

Bucureşteanul George Sava recunoaşte că a cerut evacuarea Şcolii „Cornetti", susţinând însă că nu este nici pe departe „un moştenitor hrăpăreţ, care doreşte să dea afară din clădire câteva sute de elevi craioveni". Proprietarul imobilului consideră că demersul său este firesc, din moment de CJ Dolj nu a dorit să-i răscumpere clădirea, preferând să achiziţioneze alte două case, la un preţ mai mare.

„Promisiuni, amânări, trageri de timp“

Sava susţine că negocierile de vânzare a imobilului, derulate din septembrie 2008 cu CJ, „nu au fost decât promisiuni, amânări, trageri de timp, pentru ca eu să nu pornesc un proces de evacuare".

„S-a creat o aşa-zisă comisie de negociere, condusă formal de domnul Mogoş, iar eu am fost invitat în trei-patru rânduri la Craiova pentru a cădea de acord asupra unui preţ de achiziţie. După câteva astfel de vizite, am ajuns la un preţ de 1,1 milioane de euro, preţ agreat, verbal cel puţin, de majoritatea membrilor comisiei", a povestit proprietarul imobilului.

Situaţia s-a schimbat însă pe 24 noiembrie 2008, când, venit din nou la Craiova pentru altă rundă de negocieri, Sava a constatat „că membrii comisiei «uitaseră» de întâlnirea programată pentru acea zi", astfel încât a fost trimis înapoi la Bucureşti, urmând să revină altă dată.

„La ieşirea din sediul consiliului judeţean m-am intersectat cu totul întâmplător cu domnul preşedinte Ion Prioteasa, cu care mă întâlnisem anterior, la începutul aşa-ziselor negocieri, şi care subliniase că instituţia pe care o conduce doreşte să achiziţioneze imobilul. L-am abordat, întrebându-l politicos dacă vrea în continuare CJ să cumpere imobilul, fiindcă de câteva luni eram chemat la Craiova în tot felul de întâlniri care nu duceau nicăieri. Domnul Prioteasa m-a trimis la Comisia de negociere, iar eu i-am spus de întâlnirea ratată, fiindcă membrii acesteia nu sunt de găsit. L-am rugat să-mi dea un răspuns pentru că, dacă nu doresc să cumpere imobilul, voi fi nevoit să cer în instanţă evacuarea şcolii din clădire. În acel moment, domnul Prioteasa mi-a spus textual: „Vă dau răspunsul acum, pe loc. Nu cumpărăm. Mergeţi în instanţă şi o să vedeţi că nu o să vă dea voie să-i scoateţi pe copii în stradă", a povestit proprietarul imobilului.

„O afacere mai profitabilă“

Nemulţumirea lui George Sava nu este legată atât de cuantumul chiriei oferite de CJ Dolj, ci mai ales de faptul că, în loc să accepte ultima lui ofertă de 1,15 milioane de euro pentru clădire, instituţia publică a achiziţionat în loc alte două case boiereşti, situate una lângă alta pe strada Jieţului din Craiova, la preţul total de 1,37 milioane de euro. „Această decizie este, cel puţin în opinia mea, în defavoarea atât a Şcolii «Cornetii», cât şi a CJ şi a locuitorilor judeţului Dolj. Mutarea Şcolii «Corneti» din actuala locaţie, unde funcţionează de zeci de ani, nu are cum să fie în avantajul instituţiei, a prestigiului şi a popularităţii ei. Pe de altă parte, banii pe care îi va plăti în final CJ pentru a realiza această mutare vor depăşi cu mult preţul pe care l-ar fi plătit achiziţionând imobilul din str. 24 Ianuarie", crede Sava.

De cealaltă parte, vicepreşedintele economic al CJ Dolj, Dan Mogoş, consideră că instituţia publică nu a făcut altceva decât să încheie „o afacere mai profitabilă, cumpărând două case învecinate, cu o suprafaţă foarte mare, la un preţ cu doar puţin peste cel al uneia singure, cu suprafaţă sensibil mai mică".

„Nu vreau să aduc acuzaţii nefondate nimănui, dar, din propriile mele informaţii, decizia CJ de a achiziţiona imobilele din strada Jieţului este legată tocmai de perspectiva că acele două clădiri trebuie renovate", a mai spus George Sava, bănuind că ar putea urma o licitaţie cu dedicaţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII