19.4 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCrucea care îndepărtează grindina

Crucea care îndepărtează grindina

Crucea luminoasă de pe Dealul Via Ciorii, din satul Moi, poate fi văzută de oricine trece cu maşina pe drumul ce leagă oraşele Târgu Jiu şi Filiaşi sau de cei care călătoresc cu trenul. Istoria crucii începe în urmă cu vreo 40 de ani. Potrivit localnicilor, preotul de atunci, Ion Popescu, a amplasat o cruce mică din lemn, pe care s-au aplicat oglinzi din care se reflectau razele soarelui. Localitatea era devastată de grindină, iar părintele a venit cu această idee. De când a fost pusă crucea, în Moi nu a mai bătut „piatra“. „În satul Moi bătea foarte des «piatra», care producea pagube însemnate localnicilor. A fost amplasată pe Dealul Via Ciorii o cruce din lemn cu oglinzi. De atunci, nu a mai căzut grindină în Moi“, a spus actualul preot paroh al satului, Gavril Bivolu.
Afirmaţiile lui sunt completate de localnici. „Crucea a fost ridicată ca să ne ferească de grindină şi de rele. La noi nu a bătut «piatra». Am fost ocoliţi. A căzut în satele vecine, dar nu la noi. Înainte făcea prăpăd, dar, de când s-a pus crucea, nu a mai dat“, a spus Constanţa Vâlceanu. Aceasta împreună cu soţul ei locuiesc pe deal, iar crucea le luminează încăperile casei. „De la geamul nostru se vede crucea. Camerele sunt luminate de lumina care vine de la ea“, a adăugat femeia.

Are o înălţime de 15 metri

După o perioadă, un localnic a mai pus o cruce din fier în memoria unei rude decedate, iar în urmă cu cinci ani, preotul Gavril Bivolu a reuşit să amplaseze încă una de mari dimensiuni, care în urmă cu un an a fost iluminată. Materialele din care a fost confecţionată provin de la un depozit de fier vechi al unei cariere miniere. „Am luat de la Exploatarea Minieră Roşia mai multe elemente din oţel, care se aflau în depozitul de fier vechi, şi din acestea am făcut crucea. Luminile au fost puse acum un an de un enoriaş“, a precizat preotul Gavril Bivolu. „Are o înălţime de 15 metri, iar lăţimea este de cinci metri. Fundaţia din beton este de doi metri şi jumătate. Am dorit să fac o cruce asemănătoare celei de pe Caraiman“, a adăugat el.
În fiecare an, pe 14 septembrie, când se sărbătoreşte Ziua Înălţării Sfintei Cruci, pe Dealul Via Ciorii au loc slujbe religioase şi parastase.

Punct de atracţie pentru localitate

Protopopul judeţului Gorj, Vasile Vlădoiu, a precizat că această cruce de la Moi este singura luminoasă din judeţ. Ea este racordată la reţeaua de iluminat public. „Am tras cablu de alimentare pe o distanţă de 40 de metri special pentru a racorda crucea la energie electrică. Se aprinde şi se stinge odată cu iluminatul public“, a spus primarul comunei Bâlteni, Vasile Vlăduleanu.
Crucea situată pe Dealul Via Ciorii atrage foarte mulţi curioşi. Un bătrân din Satu Mare, care a văzut-o din tren, a coborât în gară special pentru aceasta. „Trecea cu trenul şi a văzut crucea. A coborât în gară la Vlăduleni şi a fost impresionat de ea. Apoi, mi-a adus o icoană pe care am pus-o la baza crucii“, a povestit preotul Gavril Bivolu.

Donaţii pentru o nouă biserică

Preotul Gavril Bivolu doreşte să construiască un nou locaş de cult pentru enoriaşii pe care-i păstoreşte. Satul Moi are 1.000 de locuitori şi nu există decât o biserică. Părintele Gavril Bivolu a realizat proiectul, dar nu dispune de fondurile necesare pentru executarea lucrărilor. A deschis chiar şi un cont în care pot fi făcute donaţii, la Banca Cooperatistă „Jiul“ Târgu Jiu, punct de lucru Bâlteni, şi are următorul număr: 13793412 IBAN RO 62 CRCO 2220011103003000835 – Parohia Moi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII