16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBiblioteca din Filiaşi, neconsolidată din 1935

Biblioteca din Filiaşi, neconsolidată din 1935

Biblioteca „Anton Pann“ din Filiaşi, singura instituţie de cultură din oraş, nu a mai fost consolidată din 1935. Tavanul poate cădea oricând, punând în pericol viaţa persoanelor din clădire. Investiţia necesită zeci de mili-oane de lei.

Cu o populaţie de peste 18.000 de locuitori, din care peste 3.500 de elevi, oraşul Filiaşi este aproape lipsit de viaţă socială sau culturală. În oraş nu există cinematograf, teatru de păpuşi sau altă instituţie în care adulţii şi copiii să îşi petreacă timpul liber. Singurii care mai implică elevii din localitate în diverse activităţi recreative sunt angajaţii Bibliotecii Orăşeneşti „Anton Pann“. Clădirea în care funcţionează biblioteca, un imobil cu două niveluri, arată însă dezastruos. Etajul este nefuncţional, geamurile au dispărut pe rând, iar parterul este folosit atât pentru depozitarea cărţilor, pentru sala de lectură şi cea de împrumut, dar şi ca birou pentru conducerea unităţii. Mobilierul poartă amprenta timpului, rafturile pe care sunt depozitate cărţile au peste jumătate de secol, iar clădirea ar trebui consolidată din temelii. Reprezentanţii instituţiei sunt îngroziţi de modul în care arată clădirea în care muncesc şi sunt conştienţi că, în cazul producerii unui seism, imobilul nu ar mai rezista. Pentru consolidare şi studiu de fezabilitate este nevoie de sume importante, care în acest buget de criză nu există. „Avem un fond de 90.000 de volume, iar până la sfârşitul lunii februarie aveam peste 2.900 de cititori. Din nefericire, clădirea datează din 1935. A făcut faţă calamităţilor naturale de-a lungul vremii, însă acum necesită consolidare. Arhitecţii ne-au spus că, dacă vrem să amenajăm şi sus săli de lectură sau împrumut de carte, este nevoie de o consolidare foarte serioasă, existând riscul ca tavanul să cedeze. Am discutat deja cu cei de la Primăria Filiaşi despre demararea în acest an, dacă va fi posibil, măcar a studiului de fezabilitate“, a menţionat Dorina Braloştiţeanu, directoarea Bibliotecii „Anton Pann“. Pentru consolidarea instituţiei, reprezentanţii bibliotecii au promisiuni financiare de la cetăţeni ai Filiaşului plecaţi peste Ocean sau în Europa, însă toţi aşteaptă şi aportul consiliului local.

Investiţie de minimum 1,5 milioane de lei

Reprezentanţii Primăriei Filiaşi cunosc starea precară a clădirii bibliotecii, însă, conform declaraţiilor acestora, până nu primesc bugetul pentru 2009 nu pot lua nici o decizie în ceea ce priveşte consolidarea imobilului. Mai grav este faptul că tavanul se poate prăbuşi oricând pe copiii, adolescenţii şi funcţionarii bibliotecii aflaţi în clădire.
„Este vorba de o investiţie de peste 1,5 milioane de lei… Tavanul acestui imobil poate să cadă în orice moment, însă sperăm că Dumnezeu ne fereşte de un asemenea eveniment. De patru ani încerc să obţin finanţare pentru bibliotecă, am dorit să discut această problemă chiar şi cu fostul ministru al culturii, însă nu am primit nici o soluţie. Din bugetul oraşului îmi este imposibil să aloc bani acestei instituţii de cultură, deoarece în Filiaşi avem foarte mulţi datornici, de la care recuperăm greu banii pentru impozite“, a spus Nicolae Stăncioi, primarul oraşului Filiaşi. În plus, edilul-şef a menţionat că, în cazul în care nu va putea direcţiona o parte din bugetul primăriei către bibliotecă, va încerca să găsească alte variante. Mutarea Clubului Copiilor la etajul bibliotecii ar fi una dintre soluţii, conform spuselor primarului, deoarece noua instituţie a promis că va veni cu fonduri proprii pentru consolidarea imobilului.

Învăţătorul Mitea – fondatorul Bibliotecii „Anton Pann“


În anul 1935, învăţătorul Nicolae Mitea a înfiinţat un lăcaş de referinţă în istoria oraşului Filiaşi: Biblioteca Poporului, actualmente Biblioteca Orăşenească „Anton Pann“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII