13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu: Criza economică, un risc, dar şi o şansă

Băsescu: Criza economică, un risc, dar şi o şansă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri în parlament că România poate accesa fonduri UE doar sub supravegherea FMI. „România are nevoie de o centură de siguranţă, un împrumut extern“, a spus acesta.

Preşedintele Traian Băsescu şi-a început discursul precizând că actuala criză economică este în egală măsură „un risc, dar şi o şansă", apreciind că reforma ar trebui să fie cuvântul de ordine în această perioadă.

Şeful statului a precizat că România ar putea să devină, la capătul crizei economice mondiale, un stat modernizat şi reformat, pledând pentru această miză şi pentru că există o majoritate parlamentară solidă.

Şeful statului a mai atras atenţia asupra faptului că veniturile salariale au urcat în 2008 de la 5% din PIB la 8%. „Am risipit anual cinci miliarde de euro în cheltuieli administrative", a spus preşedintele.

Traian Băsescu a mai afirmat că o majoritate de peste 70% în parlament a guvernului PSD-PD-L este oportună pentru a ajuta România.

Aceste declaraţii ale şefului statului vin în contextul în care acesta a spus în mai multe rânduri că România are nevoie de un împrumut de la FMI.

Stolojan: Fără o finanţare externă, România ar putea repeta criza din perioada 1997-2000

Liderul PD-L, Theodor Stolojan, a declarat ieri, înaintea şedinţei coaliţiei, unde se va discuta despre un posibil împrumut de la FMI, că România are nevoie de finanţare externă, pentru că, fără aceasta, s-ar putea repeta criza din perioada 1997-2000. Fostul premier a susţinut că PSD ştie la fel de bine că România are nevoie de finanţare externă, sugerând că, de fapt, această soluţie nu va putea fi evitată decât cu mari costuri. „Şi PSD, şi PD-L ştiu că România are nevoie de finanţare externă, că nivelul investiţiilor străine directe s-a redus probabil la jumătate faţă de 2008, deci alegerea e cunoscută de mult. Vrem o ajustare bruscă, aşa cum s-a făcut în perioada 1997-2000? Trebuie să vă reamintesc când dolarul a trecut de 4.000 de lei, a ajuns la 8.000 şi apoi la 16.000?", a declarat Stolojan. El a admis însă că există şi opţiunea ca România să nu se împrumute, dar că, în acest caz, consumul va fi redus drastic.

Berceanu: Liderii PSD nu au de ce să fie deranjaţi

La rândul său, ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a susţinut că liderii PSD nu au de ce să fie deranjaţi de faptul că nu au fost informaţi că o delegaţie a mers săptămâna trecută la FMI, arătând că delegaţia a fost pentru informare şi pentru a vedea care este atmosfera. „Nici eu n-am avut cunoştinţă şi nici nu s-a negociat. S-a trimis o delegaţie formată dintr-un reprezentant de la Ministerul de Finanţe şi unul de la BNR pentru nişte discuţii exploratorii, să vadă cum e atmos-fera acolo, nu neapărat să poarte negocieri. N-a purtat nimeni nici o negociere, n-au avut nici un mandat, nu cred că trebuie să fie atâta tevatură că două persoane s-au dus la FMI să vadă care e atmosfera", a spus liderul PD-L, potrivit NewsIn.

În ultima perioadă, lideri ai PSD şi-au arătat dezacordul în legătură cu un posibil credit extern luat de România de la FMI, iar Mircea Geoană i-a cerut ministrului de finanţe, Gheorghe Pogea, să prezinte urgent în Coaliţie argumentele pentru un asemenea angajament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII