17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFuncţionari ai primăriei, judecaţi pentru corupţie

Funcţionari ai primăriei, judecaţi pentru corupţie

Daici şi Păpălă de la Disciplina în Construcţii, împreună cu fostul consilier local Bojenoiu, urmează să dea socoteală în faţa judecătorilor pentru matrapazlâcuri cu un teren al municipalităţii craiovene.

 

Şeful Serviciului Disciplina în Construcţii din cadrul Primăriei Craiova, Gheorghe Daici, împreună cu subalternul său Ionel Păpălă, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-un dosar care priveşte ilegalităţi cu terenuri ale municipalităţii. Cei doi sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual şi uz de fals, infracţiuni sancţionate de Codul Penal cu până la cinci ani de închisoare. Cu aceeaşi pedeapsă s-ar putea alege, dacă va fi găsit vinovat, şi fostul consilier local Aurel Bojenoiu, liderul sindicaliştilor din Electroputere Craiova. El este judecat în acelaşi dosar pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, întrucât a votat pentru atribuirea unui teren către firma fiicei şi ginerelui său.

Dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Craiova şi va avea următorul termen săptămâna viitoare.

Oficial, nu se poate

Faptele menţionate în rechizitoriul procurorilor datează din toamna anului 2006 şi dovedesc cum se poate face o ilegalitate atunci când ai pile în Primăria Craiova şi în consiliul local. Anchetatorii au surprins în actul de acuzare modalitatea prin care Aurel Bojenoiu, consilier local la acea vreme, a reuşit să facă rost, fără licitaţia prevăzută de lege, de un teren aparţinând municipalităţii, pentru firma SC TICSIM SRL, ai cărei asociaţi sunt fiica şi ginerele lui – soţii Elena Cristina şi Ştefan Răzvan Tică. Aceştia puseseră ochii pe un teren cu vad bun, însă n-au reuşit să-l obţină pe căi licite.

Pe 10 septembrie 2006, SC TICSIM SRL, prin administratorul său Răzvan Ştefan Tică, a depus la Registratura Primăriei Craiova o cerere pentru emiterea certificatului de urbanism, cu scopul de a amplasa o construcţie provizorie cu destinaţia de magazin general pe un teren de 110 mp, situat pe strada Dâmboviţa, în zona blocurilor B 20-B 21. O săptămână mai târziu, arhitectul-şef al municipiului Craiova a răspuns negativ firmei TICSIM, menţionând că pentru concesionarea respectivei suprafeţe de teren, potrivit Legii nr. 50/1991 modificate şi completate, este nevoie de o licitaţie publică, despre a cărei eventuală organizare va putea afla, ca orice altă firmă interesată, din presa locală.

Magazinul-fantomă

Răspunsul nu l-a mulţumit pe consilierul Bojenoiu, care, după cum se menţionează în rechizitoriul procurorilor anticorupţie, s-a dus la primarul Antonie Solomon şi i-a solicitat ajutorul pentru obţinerea terenului. Primarul însă i-a spus că nu-l poate ajuta decât, cel mult, cu introducerea acestei cereri pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a consiliului local. Pentru asta, Solomon a luat legătura cu şeful Serviciului Disciplina în Construcţii, Gheorghe Daici, căruia i-a trasat sarcina să rezolve problema lui Bojenoiu. La rândul său, Daici i-a pasat-o subalternului său Ionel Păpălă, care, câteva zile mai târziu, s-a dus personal – însoţit chiar de consilierul Bojenoiu – să vadă suprafaţa de teren cu pricina. Deşi a observat cu ochii lui că terenul era liber de orice construcţie, a întocmit pe 11 octombrie 2006 raportul nr. 75209/2006, în a cărui anexă a introdus, la poziţia 27, şi SC TICSIM SRL, „menţionând în fals că pe terenul solicitat de această firmă exista o construcţie provizorie“, după cum se menţionează în rechizitoriul procurorilor DNA. Construcţia a fost ridicată de TICSIM abia în 2007, după încheierea contractului de închiriere.

Anchetatorii au mai reţinut în actul de acuzare şi că Păpălă l-a informat despre cele constatate în teren pe şeful său, Gheorghe Daici, care însă a avizat raportul cu pricina, consfinţind astfel minciuna. Aşa se face că raportul – falsificat prin introducerea fără temei a firmei susţinute de Bojenoiu – a ajuns să devină hotărâre a consiliului local pe 31 octombrie 2006. Hotărârea viza perfectarea sau prelungirea contractelor de închiriere pentru terenurile municipalităţii pe care existau construcţii provizorii. Condiţie pe care Daici şi Păpălă au făcut s-o îndeplinească – din pix – şi firma protejată de Bojenoiu. Iar asta în condiţiile în care altă firmă – SC GPV GRUP SRL Craiova, administrată de Gheorghe Drăgolici – era minţită sub diferite motive că terenul… ar fi fost revendicat pe Legea fondului funciar. Drăgolici n-a avut însă pilele societăţii TICSIM…

Vot pentru bunăstarea familiei

Ca şi când n-ar fi fost suficientă impulsionarea unui raport mincinos, consilierul Bojenoiu s-a gândit să-şi mai sprijine o dată fiica şi ginerele. De această dată cu consecinţe penale pentru el. Concret, în şedinţa Consiliului Local al municipiului Craiova din 31 octombrie 2006, Bojenoiu a ţinut să voteze chiar Hotărârea nr. 417/2006, în care i se dădea ilegal teren firmei fiicei sale. A votat deşi, potrivit Legii nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, era obligat să se abţină. N-a făcut-o, încălcând astfel – susţin procurorii DNA – art. 253 indice 1, alineat 1 Cod Penal, care sancţionează infracţiunea de conflict de interese.

Ulterior, se menţionează în rechizitoriu, Bojenoiu a susţinut în faţa anchetatorilor că nu ştia ce votează, însă această explicaţie hilară n-a ţinut în faţa procurorilor.

Fapte recunoscute

 

După cum se menţionează în rechizitoriul procurorilor Serviciului Teritorial Craiova al DNA, atât Gheorghe Daici, cât şi Ionel Păpălă şi-au „recunoscut ilegalităţile, cooperând cu organele de urmărire penală în cursul derulării anchetei“, în speranţa obţinerii unei pedepse mai uşoare. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre Aurel Bojenoiu, care „nu a recunoscut fapta reţinută în sarcina sa“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

44 COMENTARII