15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnvoire pentru crimă

Învoire pentru crimă

Vestea că principalul suspect în cazul dublului asasinat comis joi, la o casă de schimb valutar din Braşov, a fost eliberat pentru trei luni din Penitenciarul din Craiova pentru că suferea de subatacuri de glaucom a produs un cutremur în rândul magistraţilor doljeni. CSM îi cercetează atât pe judecătorul care a admis cererea de întrerupere a executării pedepsei a suspectului, condamnat pentru tentativă de omor deosebit de grav, cât şi pe procurorul care nu a atacat hotărârea primului.

Serghei Gorbunov, de 29 de ani, născut în localitatea Vadul lui Vodă – Republica Moldova, a fost reţinut vineri dimineaţă, într-un magazin din Braşov, acesta fiind considerat principalul suspect al asasinatului comis joi seară, la o casă de schimb valutar din Braşov, unde două persoane au murit şi una a fost rănită. După ce au pus mâna pe el, poliţiştii au aflat că, de fapt, bărbatul ar fi trebuit să fie în Penitenciarul Craiova, unde avea de ispăşit o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru tentativă de omor. Gorbunov era dat şi în urmărire generală de câteva luni, însă, până nu a devenit suspect în acest caz, poliţiştii nu au reuşit să îl prindă, chiar dacă acesta locuia în Braşov şi, se pare, nu avea nici cea mai mică intenţie să se ascundă.
După ce s-a stabilit că moldoveanul ar fi trebuit să fie în închisoare la momentul comiterii dublului asasinat, toată lumea a început să se întrebe cum a fost posibil ca un deţinut, care a fost condamnat în total la 27 de ani de închisoare pentru fapte comise cu violenţă, să fie eliberat din penitenciar pentru că suferea de o afecţiune a ochilor. Toate încercările de a afla un răspuns au condus la decizia judecătoarei Maria Nicola, de la Tribunalul Dolj, care a admis, pe 5 mai 2008, cererea de întrerupere a executării pedepsei formulată de Gorbunov.

Două cereri respinse

Reprezentanţii Penitenciarului Craiova au explicat că Serghei Gorbunov, condamnat în 2004 la 15 ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de tentativă de omor deosebit de grav, a ajuns la Craiova pe 24 aprilie 2007, fiind transferat de la Penitenciarul-Spital Bucureşti-Jilava. După ce a ajuns la Penitenciarul Craiova, Gorbunov nu a pierdut timpul şi a început să facă mai multe cereri de întrerupere a executării pedepsei pe motive medicale. Prima a fost formulată pe 5 decembrie 2007, însă a fost respinsă de Tribunalul Dolj. Pe 10 şi 15 ianuarie 2008, acesta a mai formulat două cereri de întrerupere a executării pedepsei, la aceeaşi instanţă. Bărbatul a motivat că suferă de glaucom, o afecţiune a ochilor, deşi, după cum au stabilit reprezentanţii Penitenciarului din Craiova, acesta nu s-a prezentat niciodată la cabinetul medical al închisorii pentru a primi un tratament pentru această afecţiune, ci doar a reclamat că are probleme psihice.
Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Craiova, judecătorul Aurel Ilie, a precizat că solicitarea depusă pe 10 ianuarie a fost judecată la Tribunalul Dolj pe 26 martie, când a fost respinsă. Aceasta a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova, instanţă care a dispus să se rejudece cererea la Tribunalul Dolj, pentru că în raportul Institutului de Medicină Legală, în funcţie de care instanţa trebuia să ia o hotărâre, nu se preciza dacă boala de care suferea Gorbunov – subatacuri de glaucom cu unghi închis, rectocolită ulcero-hemoragică – face imposibilă executarea pedepsei cu închisoarea.

A treia cu noroc

Judecătorul Aurel Ilie a mai precizat că, după primele verificări ale dosarului în cauză, pe 5 mai 2008 s-a judecat la Tribunalul Dolj cererea de întrerupere a executării pedepsei formulată pe 15 ianuarie de Gorbunov.
Conform informaţiilor furnizate de Tribunalul Dolj, judecătoarea Maria Nicola a hotărât să admită cererea de întreruperea executării pedepsei formulată de condamnatul Gorbunov. Judecătoarea a dispus „întreruperea executării pedepsei de 15 ani închisoare dispusă prin Sentinţa penală nr. 359/07.07.2005 a Tribunalului Braşov, pe o perioadă de trei luni, dacă nu este arestat în altă cauză“, conform datelor care se găsesc pe pagina de internet a Tribunalului Dolj. Hotărârea Tribunalului a fost cu recurs în termen de zece zile de la comunicare atât pentru condamnat, cât şi pentru procuror. Reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) au comunicat că hotărârea instanţei doljene a fost luată în baza adresei Institutului de Medicină Legală (IML) Craiova, din 25 februarie 2008, privind raportul de expertiză medico-legală a deţinutului Gorbunov. Comisia de medici a stabilit că Gorbunov suferă de subatacuri de glaucom cu unghi închis şi rectocolită ulcero-hemoragică şi că afecţiunile de care suferă nu pot fi tratate în reţeaua sanitară a Administraţiei. Bolnavul necesită o intervenţie chirurgicală de urgenţă, care nu poate fi efectuată decât în reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii, operaţie care presupune internare de maximum una – două săptămâni şi ulterior perioadă postoperatorie. Medicii au precizat în raport că „opinăm fie pentru întreruperea executării pedepsei pentru o perioadă de două – trei luni, în care este inclusă şi refacerea postoperatorie, fie internare sub pază pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale, după care cazul va fi reevaluat“.

Judecătorul şi procurorul, verificaţi de CSM

Consiliul Superior al Magistraturii verifică acum de ce judecătoarea Maria Nicola a decis să-l elibereze pentru trei luni pe Gorbunov, deşi raportul de expertiză medico-legal întocmit de IML oferea şi posibilitatea ca acesta să fie tratat sub pază la un spital din reţeaua Ministerului Sănătăţii. CSM a comunicat că „s-a autosesizat în legătură cu condiţiile întreruperii executării pedepsei în cazul presupusului autor al crimei de la Braşov şi a dispus inspecţiei judiciare ca, de îndată, să efectueze cercetări legate de condiţiile în care s-a dispus întreruperea executării pedepsei“. De asemenea, urmează să se stabilească în ce măsură au fost urmate prevederile Codului de Procedură Penală, care stipulează că, în astfel de cazuri, deţinutul poate fi eliberat dacă afecţiunile de care suferă fac imposibilă executarea pedepsei şi în funcţie de pericolul social pe care îl reprezintă.
Judecătorul Aurel Ilie a mai explicat că soluţia Tribunalului Dolj a devenit definitivă pe 16 mai, pentru că procurorul Marius Vlădoianu, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, nu a făcut recurs în termenul de zece zile stabilit de instanţă. „Condamnatul a fost eliberat din penitenciar după zece zile de la pronunţare, pentru că nu s-a făcut recurs, iar decizia a devenit definitivă“, a declarat Aurel Ilie.
Şi în acest caz, inspecţia judiciară din cadrul CSM urmează să stabilească de ce nu a fost atacată cu recurs hotărârea Tribunalului Dolj.
Procurorul Gheorghe Stoian, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, a precizat că nu se ştie de ce nu a fost făcut recurs şi că a fost declanşată o anchetă internă, coordonată de procurorul adjunct al Parchetului, care urmează să stabilească exact ce s-a întâmplat.   

Deţinuţi pe străzi

Reprezentanţii Penitenciarului Craiova au precizat că, în perioada 1999-2008, 24 de deţinuţi au cerut şi le-au fost admise cererile de întrerupere a executării pedepsei. Dintre aceştia, 19 au depăşit termenul de suspendare, cinci fiind încă în perioada stabilită de instanţă. Cele mai multe sunt femei care au născut, restul fiind deţinuţi care suferă de cancer sau alte afecţiuni. Cei care nu au revenit în penitenciar după expirarea perioadei de întrerupere a pedepsei au fost daţi în urmărire generală de autorităţi, conform procedurii. 

 Glaucomul nu îţi pune viaţa în pericol

Doctor Monica Pop, directoarea Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Capitală, a declarat că, având în vedere diagnosticul pus condamnatului Serghei Gorbunov, eliberarea sa nu se impunea, existând posibilitatea aducerii sale sub pază la o clinică. Monica Pop a precizat că glaucomul nu este o afecţiune care îi pune bolnavului viaţa în pericol.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

44 COMENTARII