15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞcolile, în blocaj financiar

Şcolile, în blocaj financiar

Conflictele din învăţământul doljean par să se ţină lanţ. După grevele de avertisment ale profesorilor, care cer majorarea salariilor cu 50%, directorii de şcoli s-au trezit că banii alocaţi de guvernanţi pentru reparaţii au rămas numai pe hârtie, iar constructorii le cer să achite lucrările.

Câteva şcoli doljene riscă să fie date în judecată de constructori deoarece nu i-au plătit pentru lucrările pe care le-au executat. De vină este tot guvernul, care a blocat fondurile alocate unităţilor de învăţământ în septembrie. Unele şcoli însă au făcut licitaţii, au contractat firme şi chiar au reuşit să finalizeze mare parte din lucrări. Când firmele de construcţii au cerut banii, managerii de şcoli au găsit conturile goale şi nu au primit nici un răspuns concret de la Inspectoartul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. La Ciupercenii Vechi s-a extins grădiniţa, lucrările sunt aproape de finalizare, dar banii lipsesc.

„Încercăm să negociem cu firma de construcţii. Le spunem că nu suntem noi de vină, ci cei de la minister, dar muncitorii nu şi-au luat salariile, firma nu mai are bani să cumpere materiale şi ne-au spus că, dacă banii nu vor veni în câteva zile, vor sista lucrările şi vor trimite oamenii în şomaj. Pe 27 decembrie, trebuie să facem recepţia lucrării şi suntem aproape de finalizare. Avem nevoie de peste patru miliarde (lei vechi – n.r.). Am făcut sesizări la inspectorat, am dus contractele, dar nu am primit nici un răspuns clar. Trebuie să aşteptăm“, a explicat Iuliana Nadia Călin, administrator financiar la Şcoala Ciupercenii Noi.

 

Şcolile ar putea ajunge în instanţă

 

Şi Liceul Teoretic Bechet se confruntă cu această problemă. Firma de construcţii a terminat lucrările la utilităţi şi acum îşi cere banii. „Aşteptăm să deblocheze fondurile. Trebuie să achităm două miliarde şi jumătate, dar i-am explicat că îşi va primi banii şi că această întârziere nu este din vina noastră“, a precizat Ileana Costa, directoarea liceului. Nici Şcoala Generală nr. 30 „Mihai Viteazul“ nu a reuşit să achite lucrările de izolaţie termică. Sindicaliştii din învăţământ se tem că firmele de construcţii vor acţiona în instanţă unităţile de învăţământ, pentru că nu şi-au primit banii, pentru că unele au lucrări la mai multe şcoli. „Probabil că o să se ajungă şi la procese, pentru că ei trebuie să recupereze banii şi a trecut destul de mult timp. Sunt foarte multe şcoli care sunt în această situaţie, pentru că, după ce s-au alocat prin hotărâre de guvern, fondurile s-au blocat imediat“, a menţionat Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Dolj.

 

ISJ Dolj ascunde cifrele

 

Numărul şcolilor care nu pot achita lucrările de reabilitare şi construcţie este însă mult mai mare, surse din ISJ Dolj susţinând că firmele de construcţii ameninţă cu abandonarea lucrărilor şi anularea contractelor. Oficial însă, nu se ştie un număr exact al unităţilor de învăţământ aflate în criză, iar conducerea ISJ Dolj dă asigurări că banii vor veni.

„Deocamdată nu s-a făcut deschiderea de cont pentru luna noiembrie. Vom vedea ce bani vin şi vom putea spune atunci dacă este o problemă reală sau una creată artificial. În prezent, centralizăm situaţia lucrărilor din unităţile de învăţământ şi nu putem spune câte şcoli au terminat lucrările şi nu le pot plăti“, a spus Luminiţa Popescu, inspector şcolar general al ISJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII