15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFirmele, la mâna băncilor

Firmele, la mâna băncilor

Mărirea nejustificată a dobânzilor poate influenţa negativ activitatea firmelor. Situaţia va avea impact şi asupra consumatorilor, prin creşterea preţurilor produselor.

Andreea HORCONE

 

Chiar dacă majoritatea analiştilor economici apreciau că marea criză economică de peste Ocean nu va afecta ţările europene, în mai puţin de o jumătate de an, „imposibilul“ s-a produs.

Criza financiară care a dus deja la concedieri în masă pe Wall Street şi la scăderi accentuate ale indicilor bursieri a avut repercusiuni în toată lumea. Nici economia românească nu a rămas imună la schimbările internaţionale. După o perioadă de depreciere dramatică a leului în raport cu principalele monede străine, băncile comerciale au adoptat politici nefavorabile pentru mediul de afaceri. În timp ce unele nu mai acordă credite, pentru a se pune la adăpost de anumite riscuri, altele au mărit exagerat dobânzile, şi, implicit, ratele, ceea ce vine în defavoarea întreprinzătorilor.

„Pentru firme este extrem de greu să le crească dobânda cu câteva procente la creditele contractate. Întreprinzătorii care au făcut împrumuturi pentru investiţii nu au prevăzut o aşa modificare de dobândă în planul de afaceri“, a declarat Valentin Cristea, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), care a precizat că mărirea dobânzilor este doar o speculaţie a băncilor, care va fi rezolvată de reprezentanţii BNR.

„Dobânda la credite a fost şi de 140% şi am rezistat pe piaţă“

 

Acesta a amintit de faptul că, în urmă cu 12-13 ani, întreprinzătorii s-au confruntat cu vremuri mult mai grele. „În ’94, ’95, ’96 au fost perioade mult mai grele. Atunci dobânda la credite a fost şi de 140% şi am rezistat pe piaţă. Situaţia de acum este alarmantă, dar nu periculoasă“, a precizat Valentin Cristea. Acesta a explicat însă că situaţia poate deveni periculoasă dacă nu se temperează. „În situaţia în care dobânda nu va mai scădea până la sfârşitul anului, e posibil ca întreprinzătorii să fie afectaţi în mod negativ pentru că vorbim de nişte bani pe care trebuie să-i ia de undeva şi să-i dea băncii“, a adăugat Valentin Cristea. Şi nu este exclus ca aceşti bani să fie luaţi şi de la cumpărători, care, dacă au credit ale căror dobânzi cresc, vor avea probleme cu banii, iar dacă intenţionează să-şi ia un credit e posibil să nu mai primească atât cât doresc. „E un întreg angrenaj, care se blochează în cazul în care creşte dobânda“, a mai spus Valentin Cristea.

 

Cresc dobânzile, cresc costurile de producţie

 

Afirmaţia este confirmată şi de întreprinzătorii doljeni. „Băncile sunt partenerii noştri de afaceri. Sunt în spatele nostru creditându-ne pentru investiţii. În momentul în care măresc dobânzile, nejustificat în opinia noastră, costurile noastre se măresc, ceea ce ne va afecta“, a declarat Claudiu Nicoliţa, directorul Felvio. Acesta a precizat că una din măsurile aplicate de producători într-o astfel de situaţie va fi creşterea costului produsului finit (în cazul Felvio, carnea de pui), ceea ce va avea un impact negativ în primul rând asupra cumpărătorilor. „Părerea mea este însă că este o criză trecătoare“, a adăugat Nicoliţa, care a precizat că nu se poate pune problema de disponibilizări.

 

„Nu suntem afectaţi din punct de vedere al vânzărilor“

 

Chiar dacă există temeri cu privire la impactul negativ pe care l-ar putea avea criza economică asupra afacerilor, potrivit antreprenorilor doljeni, deocamdată afacerile mari nu sunt afectate foarte tare de criză.

„Deocamdată, nu suntem afectaţi din punct de vedere al vânzărilor. Dacă nu se găsesc soluţii la situaţia actuală, e posibil ca în primele trei luni ale anului viitor să înregistrăm o scădere a vânzărilor“, a declarat pentru GdS, Florin Busuioc, director de marketing la Pan Group.

Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte investiţiile în curs, acestea vor continua, urmând ca investiţiile viitoare să fie decise în funcţie de evoluţia sau involuţia crizei.

Cele mai riscante domenii de activitate

Cei mai afectaţi de criză vor fi, potrivit specialiştilor, cei care au investit speculativ sau pasiv, astfel încât nu pot influenţa în nici un fel trendul activelor pe care le deţin. Din această categorie fac parte şi afacerile din domeniul construcţiilor şi al dezvoltărilor imobiliare, pentru că reprezintă un sector de activitate cu un grad ridicat de îndatorare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS