15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA început seceratul

A început seceratul

Recoltatul orzului a început de ieri, în sudul Doljului. Specialiştii estimează că producţia din acest an va fi bună, dar preţurile vor rămâne la mâna pieţei libere formate din angrosişti, proprietari de spaţii de depozitare.

În sudul judeţului, pe nisipuri, a început recoltatul orzului, cu aproximativ o săptămână înainte faţă de restul judeţului. Specialiştii estimează că, de pe cele 3.898 de hectare cultivate, se va obţine o producţie medie de 2.321 kg/hectar. În cel mult zece zile, va începe recoltatul grâului de pe cele 171.873 de hectare. Estimările la grâu sunt încurajatoare, în sensul că se aşteaptă o producţie de 3.081 kg/hectar, una dintre cele mai mari producţii de grâu obţinute în ultimii 18 ani.

„Producţia la grâu în acest an va fi foarte bună. Estimarea depăşeşte 3.000 kg/hectar şi cifra nu mai este umflată ca pe vremea CAP-ului. Din păcate, preţul grâului nu-l poate stabili producătorul, care de ani buni se străduieşte doar să supravieţuiască. Din experienţa anilor trecuti, preţul s-a decis în felul următor: din preţul grâului vechi, valabil la recoltat, se mai scad 20 de bani şi se obţine preţul grâului nou. Astfel, preţul grâului este de 90 de bani, din care scădem 20 şi obţinem 70. În jurul acestei cifre se va învârti preţul în acest an. Mai există o mică speranţă pentru producători: aceştia îşi vor putea relua ciclul de producţie. Dacă nu, va fi jale. Şi aşa, anul acesta producţia de păioase este cu mult mai mică decât cea a anului trecut, deoarece nu au fost bani pentru înfiinţarea culturilor“, a spus Traian Bulată, director adjunct al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Dolj.

 

Comercianţii oferă puţin, producătorii doresc un preţ rezonabil

 

Sucursala Dolj a Asociaţiei Producătorilor Agricoli, condusă de Costel Iancu, s-a întâlnit săptămîâna trecută cu angrosiştii, în vederea negocierii preţului la cerealele păioase. „Ne-am înţeles că preţul minim pe kilogramul de grâu din acest an să nu fie mai mic de 68 de bani. Acest preţ, ca şi celelalte, va fi puţin diferit în funcţie de calitatea producţiei. La orz nu ne-am putut înţelege cu ei, pentru că au oferit 40 de bani pe kilogram. Oferta lor nu poate fi discutată, deoarece, dacă ar rămâne aşa, atunci noi, producătorii, am ieşi în pierdere.

Dorim un preţ de 60 de bani pe kilogram. Deocamdată, nici noi nu vindem şi nici ei nu cumpără. Aceeaşi situaţie este şi la rapiţă, al cărei recoltat a început de câteva zile. Comercianţii au oferit 1,35 lei pe kilogram, dar noi putem să discutăm pe mai puţin de 1,5 lei pe kilogram“, a spus Costel Iancu.

Preţurile cerealelor se vor situa, în cele din urmă, între 60 şi 70 de bani pe kilogram, pentru că acest an a fost bun. Se ştie că o producţie mare atrage un preţ mic. Faţă de anul trecut, când s-au recoltat 700 de kilograme de grâu pe hectar, iar preţul grâului nu a crescut mult, anul acesta, când piaţa este saturată cu grâu din import, preţul va rămâne îngheţat, până când producătorii vor fi nevoiţi să vândă oricum, numai să-şi poată relua producţia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS