27.8 C
Craiova
sâmbătă, 15 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalProf sărac, elev bogat

Prof sărac, elev bogat

„Nu haina-l face pe om“, spun la unison profesorii din colegiile craiovene. Ei nu vor să întindă mâna la pomana electorală a guvernanţilor, care vor să le dea 150 de euro să îşi cumpere haine. Cu demnitate îşi poartă hainele de zeci de lei pe lângă cele de sute ale liceenilor şi îşi privesc inelele subţiri şi vechi de aur atunci când trec notele în catalog, în timp ce la tablă o elevă îşi etalează podoabele scumpe.

Haine de firmă cu eticheta la vedere, bijuterii mari de sute de lei, genţi, ceasuri şi telefoane mobile de lux. Toate acestea sunt etalate de elevele din marile colegii din Bănie. Pe lângă ele trec repede profesoarele, cu cataloagele sub braţ, îmbrăcate la jumătate de preţ faţă de ţinuta elevelor, fără bijuterii scumpe, fără genţi de firmă, dar elegante şi sobre. Încercarea guvernanţilor de a-i îmbrăca pe profesorii de liceu i-a ofensat pe dascălii din colegiile craiovene. „Este o jignire. Noi avem nevoie de un salariu mai mare, nu de ajutor social. Noi nu ne comparăm cu elevii noştri, pentru că ei depind de părinţi. Chiar dacă ar putea fi o iniţiativă bună, modul în care o expun ne jigneşte. De parcă noi am sta cu mâna întinsă să ne dea ei bani de haine“, a spus Camelia Simeanu, profesoară de biologie la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova. Din salariile lor, dascălii plătesc rate, încearcă să supravieţuiască o lună şi uneori îşi mai cumpără şi haine.

 

„Putem să predăm şi fără bijuterii, şi fără haine şi genţi scumpe“

 

De cele mai multe ori, pentru o profesoară o bijuterie mare, scumpă, este numai cea pe care o etalează o anumită elevă. „Salariul nostru se duce pe rate, nu avem cum să investim în haine şi bijuterii scumpe. Elevele se accesorizează şi au astfel de haine, dar noi trebuie să ne facem respectaţi, tocmai pentru că nu punem accent pe astfel de lucruri. Putem să predăm şi fără bijuterii, şi fără haine şi genţi scumpe. Aceşti bani pe care ei îi dau sunt puţini şi nu fac decât să ne discrediteze în faţa elevilor. Adică noi suntem atât de săraci, încât nici bani de haine nu avem?!“, a explicat Carmen Ioaniţoiu, profesoară de engleză la CN „Carol I“.

Unii dascăli consideră că hainele ieftine nu ar trebui să fie o problemă pentru că profesorul se poate impune în clasă fără să aibă „firma la vedere“. „Este o formulă neinspirată şi umilitoare. Orice profesor ar trebui să aibă demnitatea să nu aducă problema hainelor. Nu firma de pe etichetă dă valoare, ci modul în care este purtată. De la profesori trebuie să pornească demnitatea“, a spus Carmen Ştefănescu, directoare adjunctă la CN „Fraţii Buzeşti“.

 

Numai profesorii de liceu sunt îmbrăcaţi

 

Iniţiativa parlamentarilor îi nemulţumeşte atât pe profesorii de liceu, cărora le este adresată, cât şi pe învăţătorii şi profesorii de gimnaziu, care nu vor beneficia de bani de haine pentru că şcolarii nu sunt victime ale modei.

„În primul rând, parlamentarii fac o discriminare între profesori. De aceşti bani ar trebui să beneficieze toate cadrele didactice, învăţătoare sau profesoare de liceu sau gimnaziu. Dacă pe unii îi jigneşte, pentru că este o problemă pe care încearcă să o ţină sub control de ani de zile şi să le arate elevilor că nu haina face pe om, pe alţii îi bucură pentru că orice ban în plus este binevenit“, a menţionat Ion Bebe Cepoi, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Dolj, filiala „Spiru Haret“.

Profesorii de liceu, titulari şi suplinitori, ar putea primi anul viitor 150 de euro pentru a-şi cumpăra haine. Ajutorul financiar se acordă la solicitarea profesorilor şi este calculat la cursul de schimb al BNR comunicat la data plăţii. Sumele vor fi asigurate de la bugetul de stat prin Ministerul Educaţiei, iar legea se va putea aplica din 2009.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

27 COMENTARII