17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞcolile doljene digeră greu investiţiile

Şcolile doljene digeră greu investiţiile

În timp ce conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului aştern pe hârtie planuri de investiţii pentru anul 2008, şcolile doljene au reuşit cu greu să cheltuiască parţial fondurile alocate anul trecut.

Campusuri şcolare, săli de gimnastică, bazin de înot, campus sportiv şi grădiniţe noi sunt câteva din investiţiile pe care conducerea ISJ Dolj speră să le ducă la îndeplinire în acest an. Nu au fost uitate nici continuarea proiectelor, cum ar fi cele trei campusuri şcolare şi şcoli de arte şi meserii, rămase pe masa conducerii unităţilor de învăţământ. „Ne-am propus ca în acest an să realizăm o serie de pachete investiţionale, dar avem de continuat şi unele proiecte de anul trecut. Ne propunem să construim încă un campus şcolar şi o şcoală de arte şi meserii la Grupul Şcolar «Dimitrie Filişanu» din Filiaşi şi la Grupul Şcolar Industrial «Constantin Nicolăescu Plopşor» din Pleniţa. Vrem să construim şi un campus sportiv la Liceul cu Program Sportiv «Petrache Trişcu» şi am propus ministerului construirea a 15 săli de gimnastică în şcolie din judeţ“, a explicat Ersilia oprescu, inspector şcolar general al ISJ Dolj.

Opt grădiniţe de construit în Craiova

Conducerea inspectoratului îşi propune dotarea a 19 unităţi de învăţământ cu microbuze şcolare şi obţinerea de fonduri pentru bazinul semiolimpic de la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova. Poiectul de lege a învăţământului prevede ca educaţia copilului să înceapă de la un an, iar în Craiova mai este nevoie de grădiniţe. „Mai avem nevoie de opt grădiniţe în Craiova şi acest lucru l-am propus ministerului pentru a ne acorda fonduri. Dacă nu vom reuşim să găsim spaţii împreună cu Consiliul Local Craiova pentru construirea acestora, vom ridica nişte anexe în curtea grădiniţelor care au teren. În mediul rural, numărul copiilor este mai mic şi ne descurcăm cu spaţiile pe care le avem“, a spus Ersilia Oprescu.

Raportări cu întârziere

Planurile aşternute pe hârtie la începutul fiecărui an sunt cu greu puse în aplicare de conducerile unităţilor de învăţământ doljene, care se pierd în licitaţii, acte şi conflicte cu autorităţile locale, lucrările demarează cu întârziere şi miliarde de lei rămase necheltuite se întorc la buget la final de an. Contruireaa de campusuri şcolare şi şcoli de arte şi meserii la Grupul Şcolar „Gheorghe Bibescu“, la Colegiul de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi“, la Liceul Teoretic din Bechet şi la Grupul Şcolar Agricol Băileşti se află fie în stadiu de proiect, fie la început. Abia la sfârşitul anului 2007 au fost demarate procedurile de licitaţie şi s-au intabulat terenurile. ISJ Dolj nu a întocmit încă un raport cu privire la modul în care s-au cheltuit fondurile alocate de guvern şcolilor doljene prin diferite hotărâri, iar unele şcoli nu au trimis încă situaţia cheltuirii banilor. „Majoritatea şcolilor au trimis raportări, dar mai sunt unele unităţi de învăţământ care întârzie.

Departamentul tehnic al ISJ face bilanţul, pe care sperăm să îl avem până la sfârşitul săptămânii. Din estimările Departamentului contabilitate, se pare că s-au cheltuit 70% din fonduri, dar rămâne să vedem situaţia finală şi vom putea şti ce directori vom susţine. Directorii care au reuşit să cheltuiască mare parte din banii alocaţi vor avea prioritate la investiţii, pentru că au demonstrat că sunt buni manageri“, a precizat Ersilia Oprescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU