13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAmbulanţa şi Urgenţele, obligate să funcţioneze după canoanele ministerului

Ambulanţa şi Urgenţele, obligate să funcţioneze după canoanele ministerului

Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) sunt primele care trebuie să se alinieze la condiţiile impuse de Ministrul Sănătăţii Publice.

 

 

OLT. Dacă la UPU din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina este un mare deficit de medici, SJA se confruntă cu problema asigurării şoferilor, în ultima perioadă parcul de maşini fiind îmbunătăţit cu ultimele ambulanţe trimise de minister.

„UPU este reorganizat 80% – 90%. Mai avem de pus la punct triajul bolnavilor la intrarea în secţie, pe care îl va realiza o asistentă, stabilind dacă sunt urgenţe minore sau majore, iar pacientul va fi direcţionat. Acesta va fi realizat cu ajutorul aşa-zisului aparat de triaj, după ce se verifică temperatura, tensiunea etc.“, a declarat şeful secţiei, dr. Ecaterina Buzău.

Unitatea de Primiri Urgenţe a reuşit să stârnească invidii printre medicii care lucrează în celelalte secţii şi care nu au aparatură la fel de performantă. Partea proastă este că această aparatură nu mai poate fi pusă în slujba pacienţilor internaţi în oricare altă secţie, încărcând astfel „nota de plată“ la UPU, pentru că ministerul nu este de acord să deconteze altceva decât serviciile oferite pacienţilor trataţi exclusiv la Urgenţe până la ieşirea din spital. Pentru pacienţii care sunt internaţi şi trimişi pe altă secţie, consumul este transferat secţiei respective. Acesta este un motiv de nemulţumire, cu atât mai mult cu cât „s-a tras“ pentru schimbarea titulaturii în spital judeţean de urgenţă şi pentru că se ştia că UPU va fi finanţat direct de minister.

Dacă aprovizionarea cu materiale sanitare şi medicamente nu este o problemă şi s-au pus la punct şi alte detalii conţinute în ordinul după care funcţionează secţia, deficitul de personal îşi va pune amprenta. UPU funcţionează cu şase medici, unul dintre aceştia fiind nevoit să obţină şi el atestatul în medicina de urgenţă, însă pentru o activitate bună ar mai fi nevoie de cel puţin patru medici. Primii absolvenţi cu această specializare se aşteaptă însă de-abia în toamnă. Spitalul a scos la concurs doar posturile pentru personalul mediu sanitar, menţionând într-o adresă înaintată Autorităţii de Sănătate Publică faptul că în lipsa bugetului, nu se vor lua măsuri pentru angajarea de noi medici.

 

Restricţii la administrarea de medicamente pentru echipajele
de pe ambulanţă

 

Şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă se reorganizează din mers, deşi constituirea echipajelor va fi o problemă în viitor, imediat ce vor sosi şi celelalte ambulanţe promise de minister. Asta pentru că, în tot judeţul, ar mai fi nevoie de zeci de şoferi, asistenţi şi medici. Noţiunea de echipaj are de acum alt înţeles, salariaţii fiind programaţi să lucreze cu adevărat în echipă (ambulanţierul şi asistentul vor forma o echipă fixă), componenţa fiind aceeaşi pentru o perioadă mare de timp. Cheile de la boxe stau acum la dispecer, trusele medicale individuale au fost retrase, existând truse specifice pentru fiecare tip de ambulanţă din dotare. Şi medicamentele care pot fi administrate au fost reduse drastic, fiind nevoie de autorizaţie pentru deţinerea analgezicelor şi a produselor care sunt asimilate stupefiantelor (de exemplu, diazepam).

Fiecare şef de echipaj va completa ce s-a întâmplat în tură în jurnalul de bord.

Se aşteaptă şi schimbarea modului de finanţare, existând ideea trecerii de la plata serviciilor efectuate la finanţarea prin intermediul unui buget global, cum se întâmplă în cazul serviciilor subordonate MIRA.

Şi parcul auto a fost înnoit în mare parte, beneficiind şi substaţiile din judeţ de ambulanţe noi. Alte ambulanţe se mai aşteaptă în acest an, care se vor adăuga celor 39 existente. „Sperăm să ajungem să înlocuim vechiul parc, astfel încât să avem din nou 61 de maşini“, a declarat şeful SJA, dr. Radu Nucă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS