19.4 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSalubritatea, nepregătită pentru ninsoare

Salubritatea, nepregătită pentru ninsoare

Licitaţiile pentru deszăpezire au fost întârziate şi, drept urmare, responsabilă de această acţiune, Salubritatea, a fost luată prin surprindere de zăpada care a căzut duminică noapte.

Prima zăpadă care a acoperit Bănia în această iarnă a luat prin surprindere şoferii, pietonii, dar şi autorităţile locale, toţi dovedindu-se nepregătiţi. Cum în noaptea de duminică spre luni a nins abundent, la primele ore ale dimineţii, craiovenii s-au trezit într-un oraş acoperit de zăpadă. Pentru a degaja măcar principalele artere ale oraşului, echipele de deszăpezire au ieşit pe teren încă din timpul nopţii. „Azi-noapte (duminică noapte – n.r.) a fost rău de tot. Ningea şi cu greu am putut să înaintăm să deblocăm drumurile, pentru a se putea circula de dimineaţă. Zăpada ajunsese la vreo 12 cm, aşa că am avut ceva de muncă. Acum, la ora 11.00, nu mai avem probleme foarte mari, dificultăţi întâmpinăm doar cu circulaţia, ceea ce e normal“, a spus un angajat al Serviciului Public de Salubritate (SPS), instituţia care coordonează acţiunea de deszăpezire.

Potrivit directorului SPS, Sorin Ciobanu, s-a acţionat cu 15 utilaje, la care s-au adăugat şapte, venite în sprijin de la trei societăţi. Primarul Antonie Solomon a menţionat că este vorba despre firmele Sondrio, Datar Trans şi Policolor Exim, cu care cel mai probabil vor începe şi negocierile pentru semnarea contractelor. Primarul a adăugat că intervenţia de duminică noapte poate fi considerată un test pentru cele trei societăţi, dorind să se vadă cum intervin în astfel de situaţii. Deoarece stabilirea participanţilor la acţiunea de deszăpezire nu s-a finalizat, firmele care au ajutat Salubritatea duminică noapte au depus muncă benevolă, nefiind plătite pentru activitatea lor. În paralel, a fost folosit şi material antiderapant, respectiv clorură de calciu. „Am organizat iniţial o licitaţie la care s-au prezentat zece firme, însă am avut unele probleme legate de birocraţie şi am decis să o anulăm. Abia pe 30 noiembrie vom avea negociere cu publicaţie, în urma căreia vom stabili câştigătorii“, a menţionat Sorin Ciobanu.

 

Echipele Salubrităţii au intrat şi în cartiere

 

Suma pusă la dispoziţie pentru această acţiune, până la sfârşitul anului, ajunge la aproape 200 de milioane de lei vechi. În caz de urgenţă, dacă bugetul este epuizat, se poate suplimenta. Ciobanu este însă optimist, susţinând că, dacă va ninge aşa de mult, echipele de la Salubritate vor face faţă situaţiei. Asta rămâne însă de văzut, mai ales că acele trei firme care au muncit gratis poate nu vor mai dori să repete experienţa. Totuşi, potrivit prognozelor meteo, ninsoarea nu se va mai abate în zona Băniei, cel puţin până la sfârşitul săptămânii.

Între timp, la periferia Craiovei, în jurul prânzului, se circula cu dificultate, arterele nefiind toate degajate. Echipele Salubrităţii încercau să înainteze şi în acele zone, inclusiv pe aleile dintre blocuri.

Nemulţumit de felul în care s-a acţionat s-a arătat şi viceprimarul Gheorghe Nedelescu, care a menţionat că în iernile trecute s-a făcut curăţenie mai bine, deşi a fost vorba de mai multă zăpadă. „Deşi colegii noştri au ieşit de azi-noapte în teren, nu au avut la dispoziţie destule utilaje. De vină sunt cei de la Salubritate, care nu şi-au făcut din timp licitaţiile pentru deszăpezire. Nu a avut nimeni nici o treabă cu ei, puteau să le ţină şi în septembrie. Îl voi anunţa pe primar să dispună măsurile pe care le consideră necesare. Am fost dezamăgit de cum s-a prezentat oraşul azi-dimineaţă (ieri – n.r.)“, a menţionat viceprimarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII