19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAmbulanţa a ajuns prea târziu

Ambulanţa a ajuns prea târziu

A scăpat de cancer printr-o operaţie pe care a făcut-o la Bucureşti în urmă cu zece ani şi a murit sâmbătă din neglijenţa cadrelor medicale de la staţia de ambulanţă din Cujmir, care nu au luat în serios cazul.

O femeie de 66 de ani din Cujmir-Mehedinţi a murit sâmbătă seară cu zile în propria casă, fără ca nimeni să-i poată da primul ajutor. Bătrâna vorbea la telefon şi la un moment dat a început să se simtă rău şi a intrat în stare de inconştienţă.

Alarmat, soţul ei a sunat la ambulanţă. „Am sunat la salvare pe la ora 17.40 şi mi-au spus că o să vină cineva imediat. După aproape o oră de la primul telefon, am sunat din nou, iar dispecera m-a întrebat mirată: «Cum, nu a mai ajuns?». La ora 18.45, a venit şi ambulanţa, dar soţia mea murise deja. S-a chinuit aproape o oră şi jumătate, se uita la mine, nu mai putea să vorbească şi plângea“, a spus Ion Dănilă.

 

„Cred că, dacă ajungeam la timp, o salvam“

 

Cadrele medicale se scuză şi spun că nu s-a putut interveni la timp din lipsă de maşini. Singura ambulanţă ce putea interveni era plecată la un caz al unui copil bolnav de meningită. „Nu avem decât o maşină de salvare la 40.000 de locuitori. Este adevărat că dispeceratul m-a anunţat de o bătrână care are nevoie de noi. În acel moment, eu eram cu maşina la un caz de meningită şi mă deplasam la Spitalul din Vânju Mare, situat la 40 de kilometri de Cujmir. I-am spus dispecerei să trimită altă maşină de la Vânju Mare sau de la Turnu Severin. Dispecera mi-a închis telefonul şi mi-a spus să o sun eu după ce fac predarea copilului ce era grav bolnav. Am sunat-o după ora 18.00 şi m-a trimis tot pe mine la caz. Când am ajuns, femeia era moartă. Făcuse stop cardiorespirator. Cred că, dacă veneam la timp, o salvam“, a declarat Angela Tomulescu, asistenta de pe salvare.

 

DSP Mehedinţi a deschis o anchetă în acest caz

 

Primarul comunei Cujmir este îngrijorat de situaţia de la staţia de ambulanţă.

„Am avut în acest an peste 1.000 de morţi în comuna noastră. Mai mult de jumătate puteau fi salvaţi dacă aveam cel puţin încă o ambulanţă. Medicii nu au cu ce să se deplaseze la bolnavi şi când ajung acolo îi găsesc în cele mai multe cazuri morţi“, a declarat primarul Nicolae Ţenea.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Mehedinţi şi conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă au demarat o anchetă în acest caz. „Ne-am autosesizat în cazul de la Cujmir. Am deschis o anchetă şi toţi cei care au fost de serviciu în acea dată, de la dispecer până la medici, vor fi cercetaţi. Vinovaţii trebuie să răspundă pentru faptele lor“, a declarat directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, Horia Ene.

Familia bătrânei va da în judecată Serviciul de Ambulanţă şi va face plângere şi la Ministerul Sănătăţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU