14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj120 km pe oră pe drumurile naţionale

120 km pe oră pe drumurile naţionale

Senatorii din comisia juridică au adoptat miercuri un amendament la proiectul de lege care vizează majorarea limitei maxime de viteză în localităţi, pe drumurile naţionale şi expres.

Limita maximă de viteză pe raza localităţilor ar putea fi majorată de la 50 km/h, cât este în prezent, la 60 km/h, potrivit unui amendament adoptat de senatorii din comisia juridică la proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă privind circulaţia pe drumurile publice. Limita maximă de viteză de 60 km/h nu este o noutate, aceasta fiind prevăzută în Codul Rutier până în 2002, când acesta a fost modificat. Potrivit amendamentului, viteza maximă admisă pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene este mărită de la 100 la 120 km/h, iar pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoria A şi B a fost majorată de la 90 la 100 km/h. Viteza maximă admisă pe autostrăzi e menţinută la 130 km/h. Amendamentul a fost propus de senatorul Norica Nicolai, care a sugerat iniţial majorarea limitei de viteză în interiorul localităţilor de la 50 km/h la 70 km/h, însă secretarul general adjunct în MIRA a precizat că viteza propusă este mult prea mare pentru a se asigura condiţiile de siguranţă a circulaţiei.

Modificare de formă?

Propunerea senatorilor este primită bine de şoferi şi de poliţiştii de la Rutieră, însă aceasta este o modificare pe hârtie, pentru că, în realitate, în localităţi este tolerată de agenţii de la Rutieră viteza de până la 60 km/h. „Este o limită de viteză rezonabilă, pentru că sunt zone în care se poate circula în condiţii bune cu 60 km/h. În prezent există o toleranţă nereglementată prin lege, şoferii circulând pe raza localităţilor cu maximum 60 km/h, chiar dacă limita legală este de 50 km/h. Să sperăm că după modificarea legii această toleranţă nu va mai exista, 70 km/h în localităţi fiind cam mult“, a declarat comisarul-şef Nicuşor Badea, adjunctul şefului IPJ Dolj.

Acesta a adăugat că, pentru drumurile naţionale, limita de 120 km/h este cam mare, mai ales că starea unora din aceste drumuri din judeţul Dolj nu este tocmai bună.

Dacă amendamentul la proiectul de lege va fi adoptat, schimbarea ar viza şi toate indicatoarele rutiere care interzic depăşirea limitei maxime de viteză în localităţi. „Vor fi costuri pentru schimbarea acestor indicatoare acolo unde acestea există“, a încheiat Nicuşor Badea.

Prevenirea abuzurilor

Alt amendament aprobat de senatorii din Comisia juridică vizează modul în care sunt ridicate maşinile care staţionează neregulamentar, pentru a se preveni abuzurile. În amendament se menţionează că ridicarea maşinilor se poate face numai dacă se întocmeşte un act juridic care să includă măsurători pentru a dovedi faptul că autovehiculul era parcat în locuri nepermise.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII