19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGaură de 45 de milioane de euro la EMC Jilţ

Gaură de 45 de milioane de euro la EMC Jilţ

Situaţia economică de la Exploatarea Minieră Jilţ este mai dificilă decât au lăsat să se înţeleagă oficialii Complexului Energetic Turceni, în subordinea căruia se află carierele de cărbune. Pierderile economice cauzate de blocarea celor cinci excavatoare de mari dimensiuni se ridică la aproape 50 de milioane de euro.

E groasă rău! Aceasta este concluzia la care a ajuns conducerea CE Turceni după ce GdS a cerut Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului un punct de vedere referitor la lipsa de reacţie a şefilor complexului pentru deblocarea activităţii carierelor Jilţ Nord şi Sud. Redactorii Gazetei de Sud au prezentat pe larg situaţia celor două cariere, unde cinci excavatoare şomează de mai multe luni, producând pierderi uriaşe complexului. Oficialii CE Turceni au aruncat vina în spinarea proprietarilor de terenuri din zonă, care cer preţuri uriaşe pentru a lăsa utilajele să intre pe terenul lor. Problemele durează nu de câteva luni, aşa cum au spus iniţial oficialii complexului, ci de la sfârşitul anului trecut. Cel puţin aşa reiese dintr-un comunicat al CE Turceni, semnat de directorul general Dumitru Cristea, directorul de investiţii Silviu Boiangiu şi de inginerul-şef de investiţii, Anton Sava. De ce a încercat conducerea CE Turceni să ascundă realitatea? Două posibile explicaţii: ori nu a vrut să se afle de problemele de la cariere, ori nu a ştiut ce se întâmplă, ceea ce e greu de crezut. „Exploatarea Minieră Jilţ ( …) îşi desfăşoară cu greu activitatea având în staţionare, încă de la sfârşitul anului 2006, cinci utilaje, din cauza lipsei frontului de lucru, generată de imposibilitatea achiziţionării în totalitate a terenurilor necesare în conformitate cu Programul Anual de Exploatare pe anul 2007“, se arată în comunicatul trimis pe adresa GdS de Complexul Energetic Turceni. Asta înseamnă că pierderile sunt mai mari decât cele calculate de GdS pe baza datelor furnizate de surse din cadrul EMC Jilţ. La o producţie de 60.000 de tone de cărbune extras pe lună de fiecare din cele cinci excavatoare rezultă o pagubă de aproximativ 18 milioane de euro în patru luni. Dacă luăm însă în calcul zece luni cât au trecut de la începutul anului rezultă că EMC Jilţ a pierdut 45 de milioane de euro. Bani pentru care nimeni nu îşi asumă răspunderea. Nici măcar AVAS nu a fost curios să afle vinovatul pentru gaura din bugetul exploatării. Situaţia a sintetizat-o cel mai bine unul dintre directorii EMC. „Dacă nu rezolvăm repede cu proprietarii de terenuri, la anul e jale. Practic, nu avem de unde lua cărbune. Este costisitor să imporţi din Rusia sau Polonia. Ne-ar trebui o lege specială pentru exproprieri, altfel, suntem morţi“, a afirmat acesta.

Cine sunt „duşmanii“ minerilor

Cea mai delicată situaţie se înregistrează la excavatorul 14 de la cariera Jilţ Nord, blocat de un buldozer al firmei TPSUT Motru, condusă de Gheorghe Sarcină, şi la excavatoarele 02 şi 05 de la cariera Jilţ Sud, a căror bandă de transport a cărbunelui este, de asemenea, blocată de un buldozer, aparţinând nu se ştie cui. Neoficial, acesta ar aparţine tot firmei TPSUT, dar oficialii CE Turceni spun că proprietarii terenurilor sunt două persoane fizice. „Doi proprietari persoane fizice deţin o suprafaţă de teren agricol de 3.000 de metri pătraţi pe amplasamentul circuitului de benzi transportoare. Proprietarii nu doresc să negocieze vânzarea acestei suprafeţe de teren decât o dată cu vânzarea suprafeţei de 3.393 de mp deţinută tot de ei, conform titlului de proprietate.(…) Pentru această suprafaţă deţinem şi noi certificat de Atestare a dreptului de proprietate, deci nu o putem achiziţiona, ea fiind deja în proprietatea noastră“, se arată în comunicatul CE Turceni. Potrivit inginerului-şef de la Investiţii, Anton Sava, conducerea complexului nu a văzut documentul de proprietate invocat de cele două persoane. „I-am invitat la sfârşitul lunii august la negocieri, a venit unul dintre ei, dar ne-a condiţionat vânzarea terenului de suprafaţa pe care noi suntem deja proprietari. Apoi i-am invitat pe 2 octombrie să vină cu documentele, pentru a merge cu ele la Oficiul de Cadastru, să vedem cine are dreptate. Nu au venit“, a declarat Anton Sava. În ceasul al doisprezecilea, oficialii complexului au demarat o acţiune în instanţă, în vederea emiterii unei ordonanţe prezidenţiale pentru deblocarea activităţii carierelor. Comunicatul nu suflă o vorbă despre persoanele vinovate de tergiversarea luării unei decizii în timp util.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU