14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalScandal pe cabinetele medicale

Scandal pe cabinetele medicale

Vânzarea spaţiilor în care au funcţionat cabinetele medicale este aproape de sfârşit în tot judeţul. La Slatina, acest proces a fost finalizat, cu excepţia unei locaţii. Este vorba despre cabinetele de la fostul Cuptor de Aur. Aici îşi desfăşoară activitatea 17 medici. Din cauza a trei dintre aceştia, ceilalţi 14 nu pot semna contractele la notar.

OLT. Problema la Cuptorul de Aur o constituie spaţiile în care a funcţionat Asociaţia Antidrog a lui Comănescu, mutată în oraşul de jos, pe strada Tudor Vladimirescu. Cele trei spaţii, după ce au fost eliberate în 2004, au devenit ţinta jinduită de medicii Marilena Manole, Flavia Ungureanu şi Mihaela Tatiana Ciurea. Folosind serviciile lui Nicolae Manole, soţul doctoriţei Manole, juristul fostei Electrica, acum jurist la CEZ, dar şi la alte instituţii, asociaţii şi sindicate, cei trei medici au început un război surd cu proprietarul spaţiilor, municipalitatea slătineană, reprezentată de Direcţia pentru Administrarea Domeniului Public şi Privat, şi cu colegii de breaslă din clădire.
În 2004, în ciuda presiunilor soţilor Manole, DADPP a încercat să înfiinţeze un cabinet de medicina muncii în cele trei spaţii.
În 2005, DADPP a încheiat contracte de concesiune cu mai toţi medicii din clădire, mai puţin cu Marilena Manole. Aceasta împreună cu cei doi medici au pus lacăt pe cele trei spaţii, dar ceilalţi doctori din clădire au avut câştig de cauză, executorul judecătoresc Matei obligându-i să ia lacătul de pe uşă.

Procese pentru folosinţă comună

Prin contractele de comodat, cele trei spaţii sunt prinse ca spaţii de folosinţă comună pentru toate cabinetele. Prin cele de concesiune, DADPP a încercat scoaterea lor la vânzare prin licitaţie, pentru înfiinţarea de noi cabinete medicale. Când s-au semnat contractele de concesiune, în 2005, Nicolae Manole a făcut adresă la prefectură, care a impus consiliului local modificarea hotărârii date, în sensul păstrării celor trei spaţii pentru folosinţă comună. Prin folosinţă comună însă, cei trei medici, care deţin două cabinete, se pare că înţeleg ca numai ei să folosească spaţiile. Ca atare, au dat primăria în judecată pentru a obţine cele trei spaţii de folosinţă comună doar pentru ei şi au pierdut la Tribunalul Olt. Au făcut însă apel la Craiova şi au câştigat. În fine, medicul Marilena Manole a făcut cerere de executare a Deciziei Civile a Curţii de Apel din Craiova. Prin aceasta solicită amendarea primarului Darius Vâlcov cu 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere până la semnarea titlului de vânzare-cumpărare, plus despăgubiri de 250 de lei pe zi pentru fiecare zi de întârziere, începând din 6 iulie 2007.
Primăria se opune, ca proprietar, să ofere cele trei spaţii ca folosinţă comună doar pentru două cabinete, oferindu-le tuturor medicilor aceste spaţii pentru uz comun. Aşa figurează lucrurile şi în procesul-verbal de vânzare directă din 1 iunie 2007, aprobat de comisia specială pentru aplicarea Legii nr. 236 din 2006.

Manole se judecă şi cu Agenţia de Cadastru

Cei trei medici au încercat să rezolve problema şi pe altă cale. Ei au cerut Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară să intabuleze interdicţia de vânzare a celor trei spaţii. Pentru că aceasta a refuzat, cei trei au făcut apel la Tribunalul Olt. Ca atare, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară nu poate opera nimic în legătură cu cabinetele medicale de la fostul Cuptor de Aur, până la stingerea litigiului.
Încercările Primăriei Slatina de a încheia contracte la notariat cu ceilalţi medici s-au lovit de această nouă problemă. Notarul a refuzat perfectarea documentelor până la soluţionarea litigiului înregistrat la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară asupra spaţiilor respective.

Medicilor le este teamă de Manole

Contractul de comodat al medicului Marilena Manole va expira în septembrie, aşa că ambele părţi, şi primăria, şi cei trei medici, au tot interesul să se ajungă la o înţelegere.
Reprezentanta primăriei a spus că nu poate face nici un fel de acţiune în instanţă împotriva celor trei medici, deoarece nu-i este atins primăriei nici un drept, ci doar medicilor. Aceştia însă se tem de Nicolae Manole.
Nici unul dintre titularii cabinetelor de la Cuptorul de Aur nu a vrut să facă declaraţii publice de teamă. Sub rezerva anonimatului însă, doi dintre ei au anunţat că vor face demersuri la prefectură, ASP şi alte instituţii ale statului, pentru a pune lucrurile la punct şi a semna contractele de vânzare-cumpărare. „Juristul Manole este un procesoman. Nu vrem să-i dăm ocazia să ne dea în judecată. Vom cere însă prefecturii să se implice în soluţionarea acestei situaţii, să meargă, dacă este nevoie, până la Ministerul Sănătăţii. Peste tot în oraş, colegii noştri şi-au cumpărat cabinetele. Numai noi nu putem din cauza pretenţiilor nefondate ale acestor trei colegi de-ai noştri“, a declarat unul dintre medici.

Nicolae Manole tace

Nicolae Manole a refuzat să facă orice precizăre asupra cazului. El a declarat doar că vrea să cumpere şi că a încercat de două ori, dar că primăria nu vrea să vândă. Ana Anghel, directoarea de la DADPP, a declarat, la rândul ei, că vrea să vândă, dar că nu poate face acest lucru în detrimentul a 14 medici, favorizând doar trei dintre ei.
„Soluţia este ca medicul Marilena Manole să semneze contractul de vânzare-cumpărare după ce retrage apelul împotriva Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Am discutat cu domnul Manole, reprezentantul medicului, şi sperăm să facă acest lucru săptămâna viitoare“, a declarat Ana Anghel la sfârşitul săptămânii trecute. Joia trecută, toţi medicii au fost chemaţi la notarul Constantinescu Viorica, pentru a doua oară, să semneze contractele, dar nu au reuşit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS