14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRemeş îi încurajează pe agricultori cu prognoza meteo

Remeş îi încurajează pe agricultori cu prognoza meteo

Pierderile imense cauzate de secetă pe care le-au suferit agricultorii în acest an nu ar trebui să-i descurajeze pe aceştia să înfiinţeze culturi în toamnă. Cel puţin aşa consideră ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, care a declarat că guvernul va sprijini producătorii să-şi reducă pagubele.

În faţa câtorva zeci de fermieri din Dolj, întruniţi sâmbătă în sala Video a prefecturii pentru o discuţie cu ministrul agriculturii, Remeş a explicat necesitatea înfiinţării culturilor de toamnă, deşi agricultorii au suferit pierderi enorme din cauza secetei prelungite din acest an. Ministrul le-a transmis celor prezenţi că guvernul va acorda 500 de lei pentru fiecare hectar de grâu înfiinţat în toamnă, 400 de lei pentru hectarul de rapiţă şi 450 pe hectar pentru orice altă cultură şi a ţinut să precizeze că banii sunt acordaţi celor neasiguraţi pentru a recupera din pagube. „Multă lume acuză faptul că guvernul Tăriceanu are grijă doar de cei asiguraţi. Pentru ei se dau despăgubiri, iar pentru toţi cei care lucrează în agricultură suma pentru înfiinţarea culturilor în toamnă. Cei neasiguraţi iau acest ajutor ca să-şi mai atenueze din pagubă“, a spus Remeş. Ca argument în favoarea afirmaţiilor sale, ministrul a prezentat prognoza meteo pe următoarele luni care, spune el, nu dă motive de îngrijorare autorităţilor că situaţia înregistrată în acest an s-ar putea repeta şi în 2008. „Am prognoza inclusiv pe luna ianuarie. Nu e egală cu normalul acestor luni, dar e o prognoză încurajatoare şi de aceea am insistat să se înfiinţeze culturi pentru că nu e o perioadă ca anul trecut, când a fost secetă din septembrie. Vom avea ploi şi în august, şi în septembrie în toată ţara“, a spus Remeş.

 

Banii vin condiţionat

 

Ministrul a explicat că banii nu vor veni fără condiţii şi că, în cazul în care regulile nu vor fi respectate de fermieri, aceştia va trebui să-i dea înapoi. „Culturile trebuie să fie înfiinţate cu sămânţă certificată şi buletin de analiză. În plus, agricultorii care îşi înfiinţează culturi cu bani de la stat au obligaţia de a-şi asigura culturile până pe 15 ianuarie 2008. Cei care nu respectă aceste lucruri va trebui să dea banii sau bonurile nefolosite înapoi. Mi s-a reproşat că aş condiţiona aceşti bani. Şi statul condiţionează pentru a-i determina pe agricultori să folosească banii eficient şi cu un scop precis: pentru a avea culturi bune“, a precizat demnitarul. Potrivit ministrului, banii pentru înfiinţarea culturilor vor veni sub formă de bonuri, minimum trei pentru orice suprafaţă, iar valoarea acestora nu va fi fixă, putând fi divizată în funcţie de necesităţile agricultorilor.

 

Fonduri europene pentru împăduriri

 

Deşi înfiinţarea culturilor de toamnă sunt prioritate zero pentru agricultorii din toată ţara, ministrul a făcut referire şi la fondurile structurale venite pe domeniul agricol, menite să dea altă faţă fermelor româneşti. Acesta a precizat că fondurile vor veni în principiu pe trei direcţii: satul românesc, ferme şi procesarea producţiei din ferme, dar o parte din fondurile structurale vor fi îndreptate spre partea de sud a ţării, inclusiv spre Dolj, pentru reîmpăduriri. „Două treimi din ţară nu vor lua nimic şi o treime va lua totul pe acest domeniu. Avem în vedere tot sudul ţării, de la Mehedinţi la mare, şi zona dintre Prut şi Siret pentru împădurirea terenurilor agricole care nu sunt eficiente. Înfiinţarea de zone împădurite se va face tot pe bază de proiect. Nu vom avea efecte peste un an sau doi, dar, în măsura în care va căpăta întindere, cei cu care am vorbit îmi spun că în 12 – 15 ani putem schimba în bine o parte din climat“, a spus Remeş.

 

Remeş apără PNL-ul de ţărani

 

Altă problemă adusă în discuţie de ministrul Remeş la întâlnirea cu producătorii agricoli din Dolj este plata la cap de animal, proces în timpul căruia, susţine ministrul, au fost făcute nenumărate greşeli.

Potrivit lui Remeş, în Dolj, din 560 de cereri înregistrate pentru plata la bovine, doar 191 sunt corecte şi vor putea fi onorate. Situaţia se repetă la oi, unde din 228 doar 26 sunt corecte, şi la ovine, unde, din 131, 13 sunt corecte. „Nu voi admite să fiu terfelit eu sau PNL de ceilalţi de la 191 la 560. Ei sunt obişnuiţi să înjure prima dată primarul, care nu are nici o legătură cu această treabă, ministrul agriculturii, şeful guvernului şi partidul de care ţine. Pentru aceste lucruri vom tăia capete, vom da oameni la penal“, a spus oficialul de la Bucureşti.

Remeş a precizat că de vină pentru situaţia creată sunt greşeli din proceduri: fie animalul nu e înregistrat la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, fie cererea pentru subvenţie este făcută de altă persoană decât proprietarul, fie cifrele de pe crotalii nu corespund cu registrele. Acesta a adăugat că, deşi unele cazuri vor putea fi remediate acum, altele nu vor putea fi corectate decât la anul, iar situaţia va crea nemulţumiţi cu duiumul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU