26.7 C
Craiova
sâmbătă, 15 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalSeceta ne „bea“ apa

Seceta ne „bea“ apa

Dacă mai anul trecut Direcţia Apelor (DA) Jiu Craiova s-a confruntat cu o serie de probleme legate de inundaţii, anul acesta seceta ridică mari probleme în Dolj.

În aceste condiţii, se tot vorbeşte despre restricţionarea apei. Totuşi, reprezentanţii DA spun că în prezent resursele de apă sunt suficiente pentru populaţie. „Din punctul nostru de vedere nu există probleme – resursa de apă există la surse. De aici, la populaţie e treaba companiei cum îşi gospodăreşte această sursă“, a declarat Marin Tălău, directorul executiv al DA Jiu. Totuşi, potrivit spuselor acestuia, în Dolj există şi o serie de localităţi în care fântânile au secat (şi pentru că locuitorii respectivelor localităţi nu au ţinut cont de studiile hidrologice, iar pânza freatică era mult mai la suprafaţă). Problema secetei este susţinută şi de foştii reprezentanţi ai DA Jiu.
„În prezent constatăm că este o secetă pedologică foarte puternică. Aceasta va putea afecta populaţia şi animalele în ceea ce priveşte alimentarea cu apă“, a declarat Ştefan Stoica, fostul director al Direcţiei Apelor (DA) Jiu Craiova, care a explicat că la nivelul judeţului există puţine puţuri forate la mare adâncime şi a atras atenţia asupra faptului că realizarea unor astfel de puţuri ar trebui grăbită.

Investiţii de peste 1,260 lei în puţuri de mare adâncime

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dolj a întocmit deja o listă cu localităţile din Dolj – 18  – în care este necesară realizarea de foraje de mare adâncime, astfel încât oamenii şi animalele să nu sufere de sete. Dintre acestea fac parte Apele Vii, Argetoaia, Bistreţ, Brabova, Catane, Cernăteşti, Ghidici, Negoi, Secu, Sopot şi Vârtop. „Costurile necesare executării forajelor de mare adâncime este estimat la aproximativ 70.000 de lei pentru fiecare localitate în parte. Valoarea totală a lucrărilor s-ar putea însă dubla“, a spus Marin Tălău. Acesta a explicat că, pe lângă costurile efective cu executarea forajului, vor fi zone unde va fi nevoie să se investească şi în racordul la reţeaua electrică necesar pentru pompele prin care se scoate apa din puţuri (forările se fac pe baza unor studii hidrologice şi nu este exclus ca în unele localităţi aceste studii să scoată la iveală faptul că puţurile ar trebui forate în zone fără reţea electrică).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS