19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalZeci de oameni la un pas de a ajunge în stradă

Zeci de oameni la un pas de a ajunge în stradă

Aproximativ 30 de persoane care locuiesc într-un bloc aparţinând SC Finca SA Drăgăşani riscă să rămână sub cerul liber. Societatea are datorii de 350.000 de lei la bugetul de stat, iar blocul a fost scos la vânzare de reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor Publice, pentru a recupera banii.      

VÂLCEA.
Majoritatea persoanelor care locuiesc în căminul de nefamilişti al SC Finca SA din municipiul Drăgăşani- Vâlcea stau ilegal acolo, de mai mulţi ani. Oamenii spun că s-au aciuat în acest bloc pentru că era părăsit. „Aproximativ 30 de persoane locuim în căminul de nefamilişti al SC Finca SA Drăgăşani. Eu stau de patru ani şi jumătate aici. Nu am avut niciodată casă şi, cum acest bloc era nelocuit, am stat într-o cameră. Până să venim noi în bloc, clădirea nu mai fusese locuită de cinci-şase ani. Era mare mizerie, nu erau uşi şi nici ferestre. Reţelele de apă şi canalizare nu funcţionau şi nu sunt reabilitate nici în prezent. Reţea electrică nu a fost şi stăm şi acum la lumina lumânărilor. Nici gaze nu au fost şi nu avem. Grupuri sanitare nu sunt, iar nevoile ni le facem pe la vecini, rude ori părinţi“, a povestit Maria Florea, locatară în căminul de nefamilişti al SC Finca. Femeia spune că în clădire sunt persoane care stau şi de şase ani. „Nu avem contracte pe această cameră, cu Finca sau cu Primăria Drăgăşani. Noi ne-am oferit să plătim chirie, dar primăria a refuzat şi stăm ilegal. O femeie bolnavă, care locuieşte în bloc de nouă ani, are contract“, a spus Maria Florea.

„Nu putem sta cu copiii în stradă“

Prima licitaţie organizată pentru vânzarea blocului a fost pe 26 iunie 2007. „A fost prima licitaţie, luna trecută, dar blocul nu s-a vândut. Cei care au vrut să îl cumpere au venit, l-au văzut şi au plecat. Probabil că s-au răzgândit, mai ales că la parter şi la etaj e dezastru. E un risc că stăm aici, dar acelaşi risc e şi dacă ajungem în stradă. Toţi avem copii, eu am trei, şi nu putem sta cu ei în stradă. Am fost să discutăm cu primarul. Am aşteptat două ore şi nu a vrut să stea de vorbă cu noi. Am dosar la primărie şi de patru ani aştept o locuinţă socială. Problema e că trebuie să am până în 35 de ani şi loc de muncă bine plătit. Soţul lucrează, dar eu nu“, a mai spus Maria Florea. Altă locatară, Rodica Vlad, mamă a trei copii, susţine că a mers la Primăria Drăgăşani şi i-a solicitat primarului să plătească chirie pentru camera în care stă. „I-am spus că plătesc chirie şi nu a acceptat. Mai mult, locuinţele care se fac acum prin ANL nu sunt pentru noi. Chiria e foarte scumpă şi nu o putem plăti. Noi trăim din ajutorul social sau dintr-un salariu, că doar unul dintre noi are un loc de muncă“, a afirmat Rodica Vlad. Maria Ungureanu, altă locatară a blocului, a spus că nici camerele în care stau nu le pot renova pentru că nu sunt ale lor. „Dacă am avea contracte, am repara canalizarea, reţeaua de apă şi am băga lumină. Aşa, stăm la lumânări. Blocul de lângă noi arăta acum câţiva ani tot ca acesta. Primăria le-a făcut contracte la oameni şi fiecare
şi-a renovat apartamentul. Dacă ne dă afară, ne ducem şi stăm în faţa primăriei”, a spus Maria Ungureanu.   

S-au solicitat bani la MIRA pentru cumpărarea blocului

Gheorghe Iordache, primarul municipiului Drăgăşani, a spus că vrea să cumpere blocul scos la vânzare ca să îl modernizeze şi să facă garsoniere sociale. „Oamenii care locuiesc în acel bloc nu au domiciliul în Drăgăşani. Avem un program cu prefectura ca să cumpărăm acel bloc şi să îl modernizăm, dacă guvernul ne dă 350.000 de lei. Blocul are 400 de camere şi noi vrem să le transformăm în garsoniere sociale, pe care să le închiriem, pentru că, în prezent, avem 200 de cereri“, a declarat Gheorghe Iordache. Anuţa Handolescu, prefectul judeţul Vâlcea, susţine că blocul a fost scos la vânzare pe executare silită de reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor Publice. „SC Finca SA Drăgăşani are datorii la bugetul de stat de 350.000 de lei vechi. Pe 25 iunie 2007 am fost anunţată că blocul va fi scos la vânzare. Am scris Primăriei Drăgăşani şi consiliului judeţean să ia măsuri. Consiliul Local (CL) Drăgăşani s-a întrunit în şedinţă extraordinară şi a aprobat achiziţionarea blocului. Prefectura a făcut proiect de Hotărâre de Guvern, prin care a solicitat la Ministerul Internelor şi Reformei în Administraţie (MIRA) 350.000 de lei pentru cumpărarea blocului. Dacă MIRA nu ne va da toată suma, CJ şi CL Drăgăşani trebuie să găsească bani. Executarea nu a fost încă amânată şi, în prezent, au loc negocieri“, a spus Anuţa Handolescu. Dumitru Buşe, preşedintele CJ Vâlcea, susţine că Primăria Drăgăşani trebuie să se implice în primul rând ca să cumpere blocul pentru că acolo stau nişte oameni şi ei nu pot fi aruncaţi în stradă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS