15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAnimale condamnate la supravieţuire

Animale condamnate la supravieţuire

Amplasamentele în care sunt adăpostite animalele la Grădina Zoologică din Craiova sunt „în curs de desfiinţare“, iar nepoţii lui Biju au fost mutaţi din „celebra“ grotă într-o cuşcă.

 

Încet, încet, Grădina Zoologică şi-a pierdut însemnătatea. Sunt bine cunoscute condiţiile în care sunt ţinute animalele. „Ne-ar împuşca reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor din străinătate dacă ar vedea condiţiile“, a spus unul dintre îngrijitori, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Dar, cum sărăcia şi, de ce nu, indiferenţa te obligă să găseşti soluţii, „apă din belşug“ este, din punctul de vedere al îngrijitorilor, soluţia ideală pentru animale în aceste zile caniculare. Grota în care a fost ţinut Biju, iar apoi alţi urşi, a rămas goală, aceştia scăpând de calvarul zidurilor de ciment o dată cu normele europene de protecţie a animalelor. Au fost mutaţi însă într-o cuşcă bine închisă, cu mai multe rânduri de sârmă, pe cimentul din interior primindu-şi binemeritata masă: câteva pâini uscate…Cuşca în care era adăpostit jaguarul a rămas goală, aceeaşi pancartă anunţând „amplasament neautorizat, în curs de desfiinţare“. În schimb, familia porcilor mistreţi este, se pare, pe placul reprezentanţilor Grădinii Zoo, numărul acestor animale fiind destul de mare chiar şi pentru spaţiul care le-a fost alocat. Poţi să asişti la imagini desprinse parcă din filme de groază, văzând zeci de ciori aşezate pe porcii mistreţi. Nici acest amplasament nu a trecut de normele legale în vigoare, fiind declarat, ca şi celelalte, neautorizat.

Câţiva ponei, cai, capre, struţi pot simţi libertatea, nefiind îngrădite într-o cuşcă de câţiva metri pătraţi. Şi cum orice este posibil la grădina din Craiova, câţiva iepuri sunt „cazaţi“ în aceeaşi cuşcă în care sunt şi cobaii. Nici căţeii nu au scăpat, câţiva câini ciobăneşti şi un Collie fiind ţinuţi în cuşti, la un pas de turbare în asemenea condiţii.

 

Angajaţilor le este teamă

 

Angajaţii Grădinii Zoologice preferă să vorbească sub anonimat, de teama mai-marilor. „Am mutat urşii din grotă, jaguarii, de asemenea, aşa cere Uniunea Europeană! Garda de Mediu ne-a dat un an să schimbăm condiţiile în care trăiesc aceste animale, dar nu avem soluţii. În astfel de zile caniculare nu avem prea multe alternative pentru a veni în sprijinul animalelor. Încercăm însă să le dăm cât mai multă apă…“, a declarat unul dintre angajaţii Grădinii Zoologice, care a preferat să nu-şi spună numele.

 

Oaspeţi de la Garda de Mediu

 

Reprezentanţii Gărzii de Mediu monitorizează însă dacă se iau măsurile impuse pentru schimbarea condiţiilor din grădina zoologică. „Agenţia de Protecţia Mediului nu le-a reînnoit autorizaţia de amplasament a animalelor şi a dispus ca şi condiţiile în care sunt ţinute să se alinieze normelor europene. O familie de tigri ar trebui să aibă la dispoziţie 500 mp, nici măcar la Grădina Zoologică din Bucureşti nu sunt respectate astfel de norme. Ştiu că au luat măsura de a vinde din animale altor grădini zoologice din ţară. O parte dintre acestea au fost deja date. Oricum, până la sfârşitul anului, Grădina Zoologică din Craiova trebuie reamenajată, altfel vom dispune închiderea ei“, a menţionat Viorica Dina, comisar la Garda de Mediu Dolj. Reprezentantul Gărzii de Mediu a menţionat că această grădină zoologică „nu corespunde normelor minime de protecţie a animalelor“ şi că în doar câteva săptămâni vor efectua noi controale la acest amplasament. Reprezentanţii Primăriei Craiova au declarat că nici un animal nu a fost vândut, iar motivul este unul foarte simplu: nu au găsit clienţi. „Primăria nu poate să vândă nici un animal de o jumătate de an pentru că nu are clienţi, în ciuda repetatelor încercări. Acum pe piaţă sunt foarte multe oferte şi foarte puţine cereri“, a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu. Conform studiilor de fezabilitate întocmite, municipalitatea are nevoie de 25 de miliarde de lei vechi pentru a reamenaja grădina zoologică, astfel încât să păstreze măcar câte un exemplar din feline( leu, tigru, jaguar), un urs, un misteţ, un muflon, un cerb carpatin şi câteva exemplare din toate celelalte specii existente în prezent. La rândul său, primarul Craiovei, Antonie Solomon, a spus că nu este de acord ca animalele să fie vândute altor grădini din ţară şi că urmăreşte să mărească suprafaţa alocată adăposturilor. Directorul Regiei de Administrare a Domeniului Public, administratorul grădinii zoo îl contrazice însă pe primar. „Renunţăm la feline şi le vindem altor grădini zoologice, pentru că normele europene impun ca pentru fiecare felină spaţiul de habitat să fie de 3.000 mp, iar toată grădina zoologică are 12.000 mp. Altă soluţie nu există. Mai este însă varianta ca animalele să fie mutate în Lunca Jiului, parcul corespunzător acestui amplasament fiind cuprins într-un program cu fonduri structurale“, a spus Ion Petre, directorul RAADPFL Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII