19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUE vrea liniste in orase

UE vrea liniste in orase

Primariile din marile orase trebuie sa realizeze pâna pe 30 aprilie hartile de poluare fonica. Potrivit regulilor Uniunii Europene, România este obligata sa monitorizeze nivelul de zgomot din marile aglomerari urbane si sa elaboreze un plan de actiune pentru reducerea nivelurilor de zgomot.


Hotarârea nr. 321/2005 privind evaluarea si gestionarea zgomotului ambiental, care se bazeaza pe Directiva nr. 49/2002 a Uniunii Europene, obliga autoritatile administratiei publice locale sa elaboreze hartile strategice de zgomot. In prima etapa vor fi realizate harti acustice pentru noua orase mari: Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Craiova, Galati, Brasov si Ploiesti.


Craiova este la jumatate


Proiectul privind harta de poluare fonica a Craiovei este in derulare si se realizeaza prin consultanta cu Departamentul de mediu din cadrul primariei, precum si cu Agentia Regionala pentru Protectia Mediului. Proiectul a inceput inca din octombrie anul trecut, când firma Enviro Consult din Bucuresti a câstigat licitatia organizata de primarie pentru realizarea hartii de poluare fonica.


„Firma care a câstigat licitatia face masuratorile corespunzatare pe fiecare strada, in fiecare punct din oras, intocmeste harta GIS. Proiectul este in derulare si suntem pe undeva la jumatate. Este un lucru folositor si cred ca se va termina la termen“, a declarat Marius Barcan, sef Serviciu Gospodarire Comunala din cadrul Primariei Craiova.


Hartile de poluare fonica nu vor fi in forma grafica, ci este vorba despre un soft de computer care va arata in timp real nivelul zgomotului din zonele monitorizate. Privind o astfel de harta pe computer, autoritatile vor putea stabili masurile care se impun. Nivelul maxim admis de poluare fonica este de 50 de decibeli. Dupa finalizarea hartii de zgomot, consiliul local urmeaza sa adopte un plan de masuri care se impun in zonele unde nivelul de zgomot va fi prea mare.


Hotarârea nr. 321 mai prevede ca Agentia Nationala pentru Protectia Mediului are obligatia de a centraliza informatiile si planurile de masuri primite de la agentiile regionale, pe baza carora sa elaboreze un plan national de actiune pentru reducerea nivelurilor de zgomot.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII