15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalVântul rade blocurile Craiovei

Vântul rade blocurile Craiovei

Doua constructii din tabla si lemn au cazut ieri de pe blocurile A 34 si M 18 din Craiova, distrugând sase masini si punând in pericol viata trecatorilor, dar si pe a functionarilor publici si angajatilor veniti sa degajeze zonele.


Table si lemne au zburat ieri, luate de vânt, in toate directiile, intre blocurile A 34 si A 27 din cartierul craiovean Brazda lui Novac, si in fata blocului M18, din cartierul 1 Mai, punând pe fuga trecatorii si personalul venit sa faca curatenie si avariind sase autovehicule. Daunele se ridica la peste 700 de milioane de lei vechi, dupa cum au apreciat reprezentantii municipalitatii si cei ai Politiei Rutiere, si vor fi suportate de cei gasiti vinovati pentru ca au efectuat si ingaduit lucrari neautorizate. Potrivit inspectorilor Primariei Craiova, acoperisul smuls de rafale de pe blocul A 34, din Asociatia de Proprietari nr. 26 Brazda lui Novac, purta marca Virgil Slotea, acelasi pretins constructor, de meserie patiser, care a ridicat si acoperisul de pe blocul A17, prabusit in primavara anului trecut. Slotea a lucrat fara autorizatie si fara proiect tehnic, fiind amendat in 2006 cu un miliard de lei vechi.


Seful Serviciului disciplina in constructii, Gheorghe Daici, a declarat ieri ca Slotea este din nou bun de plata, asa cum este si presedintele Asociatiei nr. 26 Brazda lui Novac, Ion Preoteasa. „Suntem in fata unui caz tras la indigo cu cel din mai 2006: un ins improvizeaza o constructie pe bloc, fara autorizatie de construire si proiect, o asociatie isi da acceptul si-i mai si vireaza ilegal bani, dupa care acoperisul cedeaza si pune in pericol vieti si bunuri. Presedintele Asociatiei nr. 26, Ion Preoteasa, si asa-zisul constructor, Virgil Slotea, pot fi amendati din nou, insa numai daca decide conducerea primariei“, a spus Daici. El nu stie daca cei doi au platit si vechile amenzi, intrucât procesele-verbale de anul trecut au fost transmise compartimentului juridic. La blocul M 18 cam aceeasi poveste, numai ca inspectorii Primariei Craiova nu reusisera ieri sa identifice constructorul. „Mâine dimineata (azi – n.r.) conducerea asociatiei de proprietari va fi invitata la primarie pentru a ne furniza detalii. Presedintele de asociatie este raspunzator, fiindca nici acest acoperis nu a fost construit cu autorizatie“, a mai spus seful Serviciului disciplina in constructii.


Acoperis doar cu proiect


Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a declarat ca nu va mai ingadui astfel de pericole deasupra Baniei. „Am incercat sa fiu indulgent ca sa le dau asociatiilor posibilitatea sa intre in legalitate, ca nu o fac pentru mine, ci pentru ele. Decât sa le dam un miliard amenda, mai bine ii punem sa-si faca proiecte, sa-si consolideze acoperisurile. Dar cu unii nu merge asa. O sa-i amendam pe cei de la Asociatia nr. 26 si pe cel care a incropit podul, dar nu cu un miliard. E prea mult. Si le dam termen de autorizare, daca vor sa mai pastreze si alte acoperisuri. Nu se conformeaza, jos cu ele“, a spus Solomon. In 2006, municipalitatea a identificat 300 de lucrari de acoperire a unor blocuri fara autorizatie, 227 obtinând pâna acum avize in baza unor expertize si fiind in curs de autorizare.


Cabluri electrice afectate


Rafalele de ieri au lasat fara curent electric 43 de localitati din Dolj, dupa cum se arata intr-un comunicat al Electrica Oltenia. Vântul a provocat nu mai putin de 148 de incidente in retelele si instalatiile distribuitorului de energie, afectând tronsoanele Plenita – Breasta, cu avarii in 15 localitati, Breasta – Brabova, 16 localitati, Almaj – Avicola, sase localitati afectate, si zona Leu, cu alte sase localitati fara curent. Potrivit comunicatului, vântul a afectat in special izolatorii de portelan si conductoarele active in retelele de medie tensiune. Pâna la ora 15.00, 80% din defectiunile mentionate fusesera remediate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS