16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAnalize medicale la foc continuu

Analize medicale la foc continuu

Pâna la 1 ianuarie, Autoritatile de Sanatate Publica trebuie sa raporteze la Ministerul Sanatatii unitatile publice si private selectate pentru efectuarea gratuita a analizelor medicale in cadrul Programului de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei României.


Anuntat cu tam-tam cu o luna si jumatate in urma, Programul de Evaluare a Starii de Sanatate ar putea sa inceapa mai târziu decât se stabilise initial. In decembrie, românii nascuti in ianuarie ar trebui sa primeasca o scrisoare de la MSP prin care sa fie invitati la medicul de familie pentru a fi programati la analize. Pâna acum, MSP nu a trimis nici o scrisorica.


Unitatile sanitare publice din judetul Dolj care sunt interesate de program si-au facut bine treaba pâna in prezent. Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Dolj a solicitat spitalelor o evaluare a capacitatii de a efectua analizele medicale. S-a stabilit ca pentru a putea face fata un spital ar trebui sa efectueze aproximativ 300 de analize pe zi, in afara celor pe care le face in mod obisnuit. „Din punctul meu de vedere nu ar trebui sa apara probleme, toate spitalele, chiar si cele din judet, fiind dotate cu analizoare capabile sa efectueze un numar foarte mare de analize. Singurul neajuns ar fi ca nu sunt suficiente puncte de recoltare. Dar spitalele se vor descurca. Necesita, ce-i drept, o mica investitie, insa ea se va amortiza, daca avem in vedere proiectul ministerului prin care vor fi alocati 50 de lei“, a spus dr. Stefan Popescu, purtatorul de cuvânt al ASP Dolj.


In cazul in care vor exista manageri care vor declara pe proprie raspundere ca spitalele pe care le conduc nu au capacitatea de a efectua toate analizele cerute, ASP Dolj va trebui sa selecteze si laboratoare particulare, la acelasi pret, de 50 de lei, cu cel practicat pentru unitatile de stat.


Spitalul de Urgenta, pregatit pentru jumatate din Craiova


Maximum 100 de analize pe zi efectueaza in momentul de fata doar ambulatoriul de specialitate al Spitalului de Urgenta Craiova, in conditiile in care numarul analizelor este restrictionat de cantitatea de reactivi. Potrivit conducerii, spitalul ar putea sa acopere cu usurinta chiar si jumatate din Craiova in cazul in care ar primi banii la timp pentru achizitionarea reactivilor. Restul craiovenilor vor putea sa-si faca analizele la Spitalul Municipal „Filantropia“, Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ si Spitalul de Neuropsihiatrie.


Populatia din judet va fi arondata la Spitalul Bailesti, Spitalul Segarcea, Spitalul Asezamintele Brâncovenesti Dabuleni, Spitalul Calafat si Spitalul Filiasi. Unitatile sanitare mentionate sunt pregatite cel putin teoretic sa efectueze la „foc automat“ analize medicale. Spitalul din Segarcea, de exemplu, dispune de un analizor cu ajutorul caruia poate efectua in jur de 80 de analize pe ora. „Vom reusi fara probleme sa efectuam analizele pentru cele 50.000 – 60.000 de persoane care apartin de spital. Insa nu cred ca vor veni toti. Pentru a inlesni activitatea de recoltare, vom infiinta puncte de lucru in fiecare dispensar medical si vom avea o masina care va aduce probele la spital“, a spus dr. Doru Gofita, managerul Spitalului Segarcea.


Managerii din sistemul public sunt contrazisi doar de cei din sistemul privat. Dr. Cristian Sandulescu sustine ca unitatile de stat nu ar fi trebuit sa fie preferate de minister pentru efectuarea analizelor medicale. „Un laborator particular poate efectua 150 de probe pe ora, spre deosebire de spitale, unde niciodata nu se gasesc reactivi, iar dotarile stim cu totii cum sunt“, a precizat Sandulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS