19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalConvingeti-va partenerul ca locul femeii nu este la cratita!

Convingeti-va partenerul ca locul femeii nu este la cratita!

V-ati saturat sa va ocupati singura de copii, de curatenie, de gatit, de facut piata? Puneti piciorul in prag si aplicati metodele corecte, pentru a va convinge sotul ca e momentul sa preia din responsabilitati!


Faceti singura totul in casa si, cu cât munciti mai mult, cu atât sunteti mai putin apreciata? Situatia va nemultumeste, insa va consolati cu gândul ca asta este situatia, ca intr-un final cineva trebuie sa faca si aceste treburi…. Psihologii sustin ca asta este cea mai mare greseala a femeilor: fac si tac pâna se umple paharul. De-abia când resentimentele ies la iveala, femeile iau atitudine. De cele mai multe ori insa, pozitia adoptata e nepotrivita si cam lipsita de diplomatie, ceea ce creeaza tensiuni in relatia cu partenerul. Ca sa nu se ajunga aici, psihoterapeutul va ofera câteva sfaturi.


Rasplata sau pedeapsa?


Când se ajunge la o astfel de situatie este timpul sa puneti piciorul in prag, sa spuneti lucrurilor pe nume. Spuneti-i in fata ce va deranjeaza, fara menajamente si rugati-l sa va ajute. Incercati sa va pastrati calmul, sa ii solicitati ajutorul, evitati pe cât posibil reprosuri de genul: „m-am saturat sa fac aia, aia, aia; tu nu faci nimic…“. Daca insa incercarea n-are succes, aplicati metoda „rasplatesc si pedepsesc“! In cuplurile in care exista probleme de comunicare, aceasta varianta da rezultate, dar numai pe durata limitata. Dupa un timp, el fie se obisnuieste sa faca tot ceea ce il rugati, fara sa mai astepte recompense (cazuri foarte rare), si v-ati atins astfel scopul, fie isi da seama de strategie si rabufneste. Aplicati metoda cu moderatie, nu la toate treburile pe care vreti sa i le „pasati“.


Metode de a-l convinge ca nu sunteti doar menajera si doica


Promisiunea unor saruturi dese si patimase sau a unor seri de neuitat ar putea sa-l intereseze, asa incât sa va ajute la ce l-ati solicitat. Nu strica nici o tactica de rezerva, aceea de a-l face sa inteleaga prin fapte (chiuveta plina cu vase nespalate, epuizarea stocului de sosete si camasi curate etc.) ca este in interesul lui sa va ajute la treaba, fiindca, din cauza serviciului, nici dumneavoastra nu le puteti acoperi pe toate. Cu putina diplomatie, va veti da seama care dintre aceste tactici are impact mai mare asupra lui.


Copiii au nevoie si de el…


In general, dupa nasterea unui copil, barbatul este acela care munceste mai mult, pentru a oferi familiei cele necesare. In ultimii ani insa, femeia isi reia destul de repede serviciul dupa ce a nascut, incercând din rasputeri sa faca fata cresterii copilului, indatoririlor de la birou, intretinerii casei. Iata insa ce solutii aveti la indemâna. Deseori, necazurile sunt generate chiar de femei, ele cred ca trebuie sa faca totul singure, ca trebuie sa se implice 100% in viata copilului, iar tatal – doar din când in când. Evident ca nu pot face fata: prinse intre multele griji cotidiene, incep nenumarate treburi odata si realizeaza ca nu le mai termina. Se asteapta sa fie ajutate, dar nu se indura sa-i lase pe altii sa faca treaba in locul lor. Se creeaza astfel un cerc vicios, iar cei din jur, chiar daca ar vrea, nu mai indraznesc sa se amestece. Este important insa sa nu-l cicaliti. Daca il bateti la cap pe sot, nu-l veti convinge in veci ca „meseria“ de tata poate fi amuzanta. Sugerati-i sa-i scoata pe copii la inot, la plimbare cu bicicleta sau la pescuit. In acest fel, micutii nu va vor mai sta in cale si veti reusi sa recuperati din treburile neterminate. Indemnati-i si incercati sa-i apropiati pe copii de tatal lor, pentru ca altfel reactioneaza un tata la rugamintile propriei odrasle.


Cel putin o data pe luna, strângeti-va toti si discutati despre „cum se impart sarcinile privind ingrijirea casei“. Dupa ce ati intocmit o lista cu atributiile fiecaruia, lipiti-o pe frigider. Este un mod excelent de a-i convinge pe toti membrii familiei sa va ajute. Un truc in plus: cu cât micutii au mai multe raspunderi in casa, cu atât creste presiunea asupra tatalui lor, care va dori sa nu ramâna mai prejos…


Material realizat in colaborare cu Cristian Sandulescu, psihoterapeut la Policlinica Medsan din Craiova


Asteptam scrisorile dumneavoastra


Daca aveti un copil talentat sau sunteti un cuplu fericit care doreste sa vorbeasca despre iubirea lui sau aveti o poveste interesanta care merita cunoscuta, va asteptam scrisorile, insotite de fotografii, pe adresa redactiei: strada Câmpia Islaz, nr. 97 A. Daca sunteti parinti si aveti nevoie de sfaturile unui specialist in cresterea si educarea copilului sau intâmpinati probleme in viata de cuplu si aveti nevoie de consilierea unui psihoterapeut, va asteptam intrebarile, iar specialistii va vor oferi sugestiile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS