17 C
Craiova
vineri, 14 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCazul Redea, reeditat in Mehedinti

Cazul Redea, reeditat in Mehedinti

Daca doljenii care revendica teren in comuna Redea din Olt vor deveni in curând proprietari cu acte pe pamântul solicitat in zona, pentru satenii din alte trei localitati din judet procedurile de recuperare a terenurilor pe care le-au avut in Mehedinti nu se vor incheia prea curând.


Povestea terenurilor revendicate de doljenii din Amarastii de Sus, Amarastii de Jos si Celaru acum mai bine de zece ani in localitatea Redea din judetul Olt isi va gasi in sfârsit un deznodamânt. In urma discutiilor purtate intre reprezentantii Prefecturilor Dolj si Olt, cei 300 de fosti proprietari care au solicitat teren in baza Legilor nr. 18/1991 si 1/2000 vor primi in curând titlurile de proprietate din partea autoritatilor locale din Olt. Cu toate acestea, Eugen Marinescu, directorul Directiei de Verificare a Legalitatii Actelor din cadrul Prefecturii Dolj, a declarat ca in urma reverificarii dosarelor s-a constatat ca aproximativ 20% din petenti nu au prezentat documente doveditoare ale proprietatii. „Problemele funciare pe Legile nr. 18/1991 si 1/2000 sunt rezolvate. Azi (miercuri – n.r.) vom hotari in cadrul Comisiei judetene de fond funciar transmiterea dosarelor cu documentatia aferenta la Comisia judeteana din Olt si acolo vor fi emise titlurile de proprietate pentru fostii actionari ai IAS-ului de la Redea. Au existat documente doveditoare pentru 1.100 de hectare din cele 1.320 cerute de doljeni. Cei care nu sunt indreptatiti sa primeasca teren vor fi actionati in instanta pentru anularea pozitiilor din anexe. Exista insa o problema legata de terenul revendicat in baza Legii nr. 247/2005, intrucât cei din Olt sustin ca nu mai au teren“, a precizat directorul Marinescu.


Doljenii din cele trei comune au cerut in baza Legii nr. 247/2005 aproximativ 2.600 de hectare de teren. Eugen Marinescu a adaugat ca pentru rezolvarea situatiei create ca urmare a solicitarilor bazate pe noua lege a proprietatii exista doua solutii: retrocedarea catre proprietari a pamântului de la Statiunea de cercetare Mârsani sau trecerea acestora in anexa, pentru despagubiri.


Poligonul Botosesti-Paia, solutia retrocedarii in Mehedinti


Neclaritatile funciare care dureaza de mai bine de zece ani la granita cu judetul Olt se repeta in prezent si la hotarul cu judetul Mehedinti. Satenii din comunele doljene Secu, Grecesti si Botosesti-Paia solicita in judetul vecin mai multe hectare de teren agricol si câteva hectare de padure. Confrom directorului Eugen Marinescu, problema retrocedarii de teren ar putea fi rezolvata chiar in Dolj, daca Ministerul Apararii Nationale isi va da acordul asupra retrocedarii pamântului pe care este situat in prezent poligonul din comuna Botosesti-Paia. Seful Serviciului de Control al Legalitatii Actelor din cadrul Prefecturii Mehedinti, Vasile Gâru, a declarat ca in prezent doljenii solicita in Mehedinti 156 de hectare de teren agricol si alte sase hectare de padure. „Avem inregistrate la comisiile locale 53 de cereri pentru 106 hectare de teren in comuna Bâcles, o cerere de 50 de hectare de teren in comuna Oprisor si alta solicitare in comuna Butoesti pentru sase hectare de padure“, a spus Gâru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS