17.8 C
Craiova
sâmbătă, 26 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieDumla, dumla da…made in Craiova…Opoziţia a murit. Trăiască Opoziţia!

Dumla, dumla da…made in Craiova…Opoziţia a murit. Trăiască Opoziţia!

Odată trecută febra alegerilor locale din Dolj, s-a aşternut liniştea peste scena politică din judeţ. Nu că ar fi fost prea animată înainte, dar cele 30 de zile de agitaţie au readus în mentalul colectiv zdrenţe din amintirea vremurilor când se făceau dezbateri electorale, iar candidaţii se înfruntau aprig.

Baletul numit campanie electorală din acest an s-a rezumat la câteva spasme ale Opoziţiei, cu mici excepţii, cât să bifeze încă un punct pe lista de realizări politice. De PSD nu vorbim, pentru că el, beneficiind de faptul că a condus şi Doljul, şi Craiova prin reprezentaţii săi, a fost într-o continuă campanie electorală, fiecare eveniment, fiecare inaugurare fiind învelită în mantia alegerilor ce urma să vină. Şi nu-i poţi reproşa nimic. Pentru că acesta este jocul politic.

Cum putea Opoziţia să câştige vizibilitate? În primul rând care Opoziţie? PNL, USR, mai nou AUR? Nu au fost prea mulţi în Opoziţie, spre bucuria PSD? Apoi…candidaţii aleşi…..ori au fost aceleaşi figuri(vezi PNL – Nicolae Giugea), fie desemnaţi prea târziu.

Dacă vrei cu adevărat să te iei la trântă cu PSD în Craiova, în judeţ şi, în general oriunde, nu te duci la luptă în pijama, înarmat cu săbii gonflabile, ci stabileşti candidaţii din timp, îi cultivi în rândul electoratului, îi creşti, le aduci notorietate. Dar pentru asta trebuie organizare. Iar ea nu se cumpără nici la kilogram, nici la colţul străzii. Organizarea o înveţi, o experimentezi greşind până când îţi iese.

Cu o Opoziţie încropită ca o fiţuică înainte de teza finală de care ai uitat în ziua respectivă, PSD Craiova şi PSD Dolj au măturat efectiv oraşul şi judeţul pe care le-a colorat într-un roşu mai aprins decât febra ridicată care dă în convulsii.

Marian Vasile, trânte reluate în Consiliul Local

Ce a ieşit, se ştie. Olguţa Vasilescu a obţinut peste 55% din voturi, adică a primit 51.034 de voturi, cu 20.000 mai mult decât acum patru ani. Olguţa a depăşit partidul la numărul de voturi cu circa 20%, PSD obţinând în Consiliul Local 44,39%, adică 40.510 de voturi.

Pe locul al doilea, la distanţă de voturi lumină, s-a clasat Marian Vasile de la AUR care a obţinut 15,44%, adică 14.200 de voturi. Meritul lui Vasile, fost penelist, ţinut mereu pe tuşă de liberali în ultimii ani, dar foarte vocal în Consiliul Local, este că a preluat ad-hoc organizaţia municipală a AUR şi a adus-o pe locul al doilea în clasament, devenind practic principala Opoziţie a Olguţei Vasilescu şi a PSD în Consiliul Local.

Raportat la rezultatul partidului, Marian Vasile şi AUR sunt aproape la egalitate, aşa că nu se poate spune clar cine pe cine a tras în sus. AUR a obţinut în Consiliul Local 16,42%, adică 14.988 de voturi.

Aşteptatul duel Emilia Neagu – Olguţa Vasilescu

Putea Emilia Neagu de la ADU să obţină mai mult de locul trei la primărie? La modul realist, nu. Necunoscută publicului, fără stiinţa administraţiei şi a jocului politic , Emilia Neagu a părut varianta mai tânără a Olguţei Vasilescu de acum 10-12 ani. Smucită, colţoasă pe modul ON fără buton de stop, arţăgoasă când nu trebuie, cu un ridicat grad de distorsionare a receptării evenimentelor, Emilia Neagu a fost votată de 11.438 de craioveni care au văzut în ea soluţia pentru fotoliul de primar, adică 12,34%.

Neagu este sub votul ADU, care a obţinut aproape 14%, adică 12.766 de voturi. Vor fi interesant de urmărit anunţatele conflicte din şedinţele de consiliu local dintre ea şi Olguţa Vasilescu, mai ales dacă acestea se vor ţine „pe viu“, aşa cum este normal, şi nu în online cum a „reuşit“ primăria să transforme excepţia în regulă.

Obişnuită şi călită în tirurile lui Marian Vasile, e greu de crezut că Olguţei Vasilescu i-ar fi frică de Emilia Neagu. Aşa că, să ne luăm pop corn.

Şerpii cu clopoţei

Zornăind în coada clasamentului, dar nu ca şerpii cu clopoţei, pe locul al patrulea „tronează“ Nicolae Giugea şi PNL. Candidat prin definiţie al PNL la primărie, Nicolae Giugea s-a ales cu un nedorit procent de 8,37, aferent unui număr de 7.700 de voturi. PNL, tot pe locul al patrulea la Consiliul Local, se poate minţi frumos că a obţinut mai multe voturi decât candidatul său, 12,91%, adică 11.781 de voturi.

Diferenţa între candidat şi PNL este de peste 50%. Dar asta nu înseamnă că PNL nu l-a putea propune pe Nicolae Giugea şi la următorul scrutin din 2028, iar până atunci să-l propulseze pentru încă un fotoliu de parlamentar. Palma primită de liberali la Craiova ar trebui să fie alarma de trezire.La fel se întâmplă, însă, mereu din patru în patru ani. Liberalii au mâna lungă, apasă butonul snooze şi se întorc pe partea cealaltă să-şi continue visul.

În pereche, la bine sau la rău

Că tot vorbeam de PNL, la Consiliul Judeţean Dolj liberalii s-au descurcat onorabil aici, fiind pe locul al doilea cu 23,41%. Candidatul liberal Nicuşor Roşca a obţinut puţin sub procentul partidului, 22%, dar s-a clasat şi el al doilea. Câştigător detaşat a fost Cosmin Vasile de la PSD, cu 53,03%, echivalentul a 147.806 voturi.

Vasile se află puţin sub procentul PSD, care a câştigat detaşat CJ Dolj cu 54,89%, adică 150.967 de voturi. Pesediştii au reuşit să câştige şi celelalte două municipii din Dolj, Băileşti şi Calafat adâncind dezastrul liberal din judeţ faţă de care au de peste patru ori mai mulţi primari.

Lauda lui Ringo

Pe locul al treilea, AUR a ratat şansa de a fi principala Opoziţie din Cj Dolj, aşa cum s-a întâmplat la Craiova. Ringo Dămureanu, deputat AUR, mereu în siajul lui George Simion, a obţinut 10,35% din voturi pentru şefia CJ Dolj, cu un procent peste cel al partidului.

Şi pentru că nu l-a lăudat nimeni de la partid pentru asta, a făcut-o singur pe pagina sa de Facebook. Mai rar să vezi un candidat scoţând în evidenţă acest aspect în mod public. Candidatul ADU şi ADU s-au clasat pe locul al patrulea. Cezar Drăgoescu a obţinut 9%, iar ADU 8,04, semn că Drăgoescu a tras puţintel partidul în sus.

După cum se vede, candidaţii şi partidele care i-au susţinut s-au clasat pe perechi. Nici unul nu a obţinut un loc mai sus sau mai jos, ci au mers în tandem: ori la fel de prost, ori la fel de bine. Cu mici nuanţe de orgolii. Notele discordante sunt la Craiova. Olguţa Vasilescu a obţinut cu mult peste scorul partidului, iar Nicolae Giugea cu mult sub scorul partidului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS