24.4 C
Craiova
sâmbătă, 20 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjÎncep lucrările de reabilitare la Cula din satul Șiacu

Încep lucrările de reabilitare la Cula din satul Șiacu

Încep lucrările de restaurare la Cula Cioabă-Chințescu din satul Șiacu, din comuna gorjeană Slivilești.

În momentul de față, constructorul care a semnat contractul de restaurare pregătește un contract pentru angajarea unui diriginte de șantier care să asigure asistența tehnică necesară. Valoarea lucrărilor de restaurare este de 2.440.299 de lei. Bugetul este asigurat de Consiliul Județean Gorj, care are la dispoziție o sumă totală de 2.440.762 lei.

Cula Cioabă-Chinţescu este clasată, la iniţiativa Direcţiei Judeţene pentru Cultură Gorj, ca monument istoric şi de arhitectură, fiind înscrisă în lista monumentelor istorice din judeţul Gorj, cu codul GJ-II-m- A-09392. Construcţia a suferit în timp avarii şi degradări care provin atât de la cutremurele prin care construcţia a trecut pe durata ei de viaţă (1829, 1838, 1894, 1903, 1904, 1908, 1912, 1934, 1940, 1945, 1977, 1986, 1990), cât şi din întreţinerea deficitară în timp. În prezent tencuielile interioare şi exterioare sunt din mortar pe bază de var, învelitoarea este din şiţă de brad montată cu ocazia intervenţiei din 2020 de Ambulanţa pentru Monumente şi scările sunt placate cu scânduri, acestea fiind în trecut din grinzi de stejar, încastrate în masivul de zidărie.

Decoraţiunea exterioară este din panouri mari dreptunghiulare, câte unul de fiecare latură la nivelul etajului I şi din mici panouri pătrate cu colţuri rotunjite spre interior, care decorează parapetul cerdacului, câte două de fiecare arcadă. Această succesiune de panouri delimitează registrele faţadelor pentru fiecare nivel. În consecinţă, din descrierile făcute de proiectanţi şi expertul tehnic imobilul este în stare de colaps ca urmare a exploatării necorespunzătoare.

În pericol de prăbușire

Printre principalele avarii şi degradări constatate de către proiectant şi expertul tehnic la exteriorul construcţiei sunt:

 • fisuri şi crăpături în zonele de cuplare, în parapeţi şi în buiandrugi;
 • fisuri şi crăpături în pereţii structurali de zidărie;
 • dislocări şi desprinderi ale zidăriilor arcelor cerdacului;
 • cărămizi lipsă, ciobite, macerate;
 • zone cu tencuială căzută, puternic degradată sau chiar în pericol de prăbuşire, ceea ce a expus zidăria la infiltraţii de apă din exterior şi la fenomenul de îngheţ-dezgheţ;
 • zone de tencuială cu reparaţii necorespunzătoare realizate cu mortar pe bază de ciment portland;
 • tencuieli cu mortar de ciment;
 • trotuarul este neetanş şi degradat.

Clasa de risc seismic RS II

Peretele dintre cameră şi cerdac este puternic fracturat, în fracturi au fost introduse pene de lemn;

 • pereţi structurali afectaţi de umiditate;
 • planşeul de peste etajul 1 nu are tăvănuială şi podină;
 • grinzile de lemn ale planşeelor sunt puternic afectate de umiditate. Din punct de vedere al gradului de afectare, corpul principal se încadrează în gradul 3 de afectare „construcții afectate” – fisuri mici și mari, inclinate, verticale și orizontale în elementele structurale; prăbușiri de coșuri, atice sau calcane; deplasări de pe reazeme ale grinzilor de planșeu; deplasarea sau prăbușirea acoperișului).

Din punct de vedere al gradului de afectare structurală R2 = 45 (max. 100 – corespunzător unei construcții noi) construcția se încadrează în clasa de risc seismic RS II (clasa de risc din care fac parte clădirile cu susceptibilitate de prăbușire, totală sau parțială, la acțiunea cutremurului. În momentul de față, obiectivul nu dispune de instalație electrică interioară de iluminat și prize, de niciun fel de instalație de încălzire.”, conform CJ Gorj. Cula „Cioabă-Chințescu” este o culă oltenească, una dintre puținele care încă mai dăinuie și în prezent. Primul ctitor al culei a fost boiernașul Răducan Cioabă din Slivilești, care începe construcția culei între anii 1818-1819. Cula este deținută din anul 2016 de către Consiliul Județean Gorj și este în prezent în custodia Muzeului Județean „Alexandru Ștefulescu”.

Citește și: Profesorul gorjean Vasile Zaharia, premiat la Gala Mentor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS