17.8 C
Craiova
sâmbătă, 26 octombrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternational(VIDEO) Șapte noi arome de înghețată și Papa: Italia se pregătește să găzduiască summitul G7

(VIDEO) Șapte noi arome de înghețată și Papa: Italia se pregătește să găzduiască summitul G7

-

Au fost prezentate două opțiuni de cazare pentru summitul G7 de săptămâna aceasta din regiunea Puglia din sudul Italiei. Una, o stațiune somptuoasă de vile îmbrăcate în bougainvillea și piscine private, unde Madonna și soții Beckham au fost în vacanță și unde cântărețul Justin Timberlake și actrița Jessica Biel s-au căsătorit.

Cealaltă, o navă uriașă ancorată în largul coastei Brindisi, plină de scurgeri de apă și de unități de aer condiționat sparte, care aruncă murdărie pe așternuturi.

Primul, palatul Borgo Egnazia, găzduiește liderii celor mai mari economii avansate din lume, de la Joe Biden la Emmanuel Macron, de la Rishi Sunak la Justin Trudeau.

Al doilea a fost adus pentru a-i găzdui pe cei 2.600 de polițiști care asigură securitate. A fost denunțat de sindicatele lor ca având condiții „inumane”, asemănătoare cu cele ale corăbiilor antice de sclavi.

S-a raportat că a costat guvernul italian 6 milioane de euro (5,07 milioane de lire sterline), acum a fost confiscat, cu o investigație privind frauda în curs.

Două fețe ale Italiei

Pentru premierul, Giorgia Meloni, este prima față strălucitoare pe care o va juca săptămâna aceasta, deoarece găzduiește lideri mondiali, bucurându-se nu numai de gloriosul soare italian, ci și de victoria ei la alegerile europene de weekendul trecut.

Partidul ei – Frații de extremă dreapta ai Italiei, într-o oarecare măsură atenuați sub conducerea ei – a ajuns la o victorie convingătoare, făcând-o singurul lider vest-european întărit de vot.

Printre ceilalți invitați, președintele Franței Macron a fost învins răsunător de Mitingul Național de extremă-dreapta, ceea ce l-a determinat să convoace noi alegeri parlamentare. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, le-a înmânat social-democraților săi cel mai prost rezultat al alegerilor europene, bătuți pe locul trei. de extrema dreapta AfD.

În ceea ce îi privește pe ceilalți lideri ai G7, Rishi Sunak lâncezește în sondaje înainte de viitoarele alegeri din Marea Britanie, la fel ca și Justin Trudeau înaintea luptei sale electorale din Canada de anul viitor. Joe Biden ar putea fi dat afară de la Casa Albă în noiembrie de către Donald Trump.

Nu e de mirare că Meloni s-a lăudat că Italia va participa la acest summit cu „cel mai puternic guvern dintre toate”.

Cine și-ar fi imaginat că țara a cărei volatilitate politică notorie a dus la aproape 70 de guverne de la al Doilea Război Mondial ar fi acum văzută ca cea stabilă, pe măsură ce celelalte își pierd picioarele?

Un summit foarte ghinionist

Această situație instabilă din multe țări din G7 contribuie la așteptările scăzute ale unor observatori.

„Există două niveluri la G7: care este marea narațiune și care sunt rezultatele concrete – și din ambele puncte de vedere, pare un summit foarte ghinionist”, spune Natalie Tocci, directorul Institutului Italian pentru Afaceri Internaționale.

În comparație, spune ea, 2021 a marcat primul G7 al președintelui Biden, în care s-a reangajat în ordinea multilaterală după anii tulburi ai lui Donald Trump. În ultimii doi ani s-a văzut un sentiment clar de solidaritate în Occident după invazia Ucrainei.

„Dar acum”, avertizează Tocci, „dacă ceva va ieși din acest summit, este frica de o catastrofă care se va desfășura în fața ochilor noștri”, cu urgența de a ajunge la acorduri înainte de posibilitatea unor noi guverne conduse de Donald Trump în SUA și extrema dreaptă în Franța.

Și cum rămâne cu acele obiective ale summit-ului?

Cel mai probabil să fie îndeplinit este un plan de a împrumuta Ucrainei 50 de miliarde de dolari (46 de miliarde de euro; 39 de miliarde de lire sterline) din dobânda pentru activele rusești înghețate în Occident.

Unele țări, cum ar fi SUA, au propus să sechestreze în totalitate activele rusești, despre care se crede că valorează aproximativ 300 de miliarde de dolari. Dar acest lucru a fost puternic opus de alții, cum ar fi Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, care a susținut că ar putea crea un precedent periculos și ar putea încălca dreptul internațional.

Noua propunere, cu activele folosite ca garanție pentru un împrumut, pare să fie susținută la acest summit, oferind Ucrainei înfometate de numerar și obosită de război un alt element vital.

Sesiuni despre criza climatică

Separat de aceste planuri, Sunak urmează să anunțe până la 242 de milioane de lire sterline pentru sprijinirea nevoilor energetice și umanitare ale Ucrainei.

Înainte de a călători la summit, el a spus miercuri că aliații trebuie să fie „hotărâtori și creativi în eforturile noastre de a sprijini Ucraina și de a pune capăt războiului ilegal al lui Putin în acest moment critic”.

Vor avea loc, de asemenea, sesiuni despre criza climatică, participanții fiind sub presiune pentru a trece mai rapid la tranziția la energia regenerabilă. În Africa, întrucât Italia conduce proiecte de investiții acolo, parțial pentru a încuraja tinerii africani să rămână, mai degrabă decât să emigreze, adesea ilegal, în Europa. În Orientul Mijlociu, după ce Națiunile Unite au aprobat un plan susținut de SUA pentru încetarea focului între Israel și Hamas; Despre inteligența artificială, care va fi abordată de nimeni altul decât Papa Francisc.

Papa Francisc participă la G7

Pontiful în vârstă de 87 de ani a cerut reglementarea globală a inteligenței artificiale, avertizând asupra pericolului acesteia pentru etică și drepturile omului.

Este prima dată când un papă va participa la un G7 – un alt avantaj pentru Giorgia Meloni.

Parțial pentru a combate criticile conform cărora membrii permanenți ai G7 sunt un club exclusiv, au fost invitați o serie de alți lideri mondiali, din Brazilia până în Turcia și Arabia Saudită până în Algeria, cu scopul de a extinde consensul global.

Va fi primul summit internațional pentru Narendra Modi din India și Cyril Ramaphosa din Africa de Sud, de când ambii și-au pierdut majoritățile în alegerile recente.

Localnicii implicați în summit

Și astfel italienii din această regiune de coastă superbă vor urmări cum elicopterele zboară și soldații se plimbă pe străzi.

Unii, precum producătorul de înghețată Vincenzo Iannacone, sunt mândri de ridicarea temporară a Pugliei în centrul lumii diplomatice. El a creat șapte arome noi în salonul pe care l-a deținut de 57 de ani: unul pentru fiecare membru G7.

Ele poartă nume colorate ale orașelor regionale, de la Almond of Toritto la Cookie of Messapica, provocând discuții entuziaste despre summit în rândul clienților săi, spune el.

„Mi-ar plăcea ca delegațiile să vină și să le guste”, spune el. Și ar putea să spere că vor fi adăugate în meniul de la Borgo Egnazia, stațiunea liderilor?

„Acesta ar fi punctul culminant al vieții mele”, a adăugat el. „Nu cred că se va întâmpla – dar niciodată să nu spun niciodată”, potrivit BBC.
Citește și: Vâlcea: Autoturism distrus în urma unui incendiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

80 de trenuri vor sta o oră în gări,...

Peste 80 de trenuri aparţinând tuturor operatorilor de transport...

ȘTIRI GdS