15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUn geniu al icoanelor

Un geniu al icoanelor

Indiferent de pasiune, descoperita la vârsta copilariei sau adolescentei, toti tinerii sunt impinsi spre atingerea unor idealuri. Din pacate, majoritatea renunta la implinirea visului din lipsa banilor. In aceeasi situatie se afla si Stefan Madalin Câmpeanu, un tânar craiovean pentru care pictarea icoanelor pe sticla si lemn este mai mult decât un hobby.


Stefan Câmpeanu are 22 de ani si este elev la Liceul Economic, la seral. Fiind constient ca „din arta nu poate trai“, Stefan a urmat diverse cursuri de calculatoare, gândind ca numai asa isi va putea gasi mai usor un serviciu. Este un tânar foarte talentat, considerat de specialisti chiar „un mic geniu“ in realizarea de icoane.


Arta modeleaza caractere si personalitati


In anul 1994, Stefan Câmpeanu, indrumat de profesorii de la Palatul Copiilor din Craiova, a avut primele lui incercari artistice. O fire mai dificila pâna atunci, neinteles de familie si de cunoscuti, adolescentul si-a schimbat complet comportamentul, fiind „vazut astazi cu alti ochi“ de catre toti. Dintr-o simpla incercare de a realiza obiecte sculptate in lemn, a reusit incrustatii deosebite, reproduceri dupa opere celebre: „Coloana Infinitului“ si alte capodopere ale lui Constantin Brâncusi, rame, tavi pentru servit, oglinzi, scaune.


Culorile pentru pictarea icoanelor sunt foarte scumpe


Din anul 2001, o data cu venirea noului profesor de pictura si arte plastice la Palatul Copiilor din Craiova, Stefan a fost sfatuit sa se orienteze spre pictura. „Doamna profesoara Ioana Fluerasu m-a ajutat sa deprind tainele picturii si, in special, ale icoanelor. Am realizat icoane chiar si in lut, dar preferatele mele sunt cele pe sticla. In primii ani faceam icoane pe sticla cu culori tempera amestecate cu galbenus de ou, exact asa cum se creeaza icoanele traditionale. Apoi am inceput sa lucram cu culori acrilice, extrem de scumpe pentru veniturile familiei mele“, a povestit Stefan Câmpeanu. Icoanele realizate de tânar au participat la diverse expozitii si târguri care au avut ca specific sarbatorile sau satul românesc.


Dormitorul, transformat in sala de expozitie


Stefan si-ar dori ca pasiunea lui sa devina ceva lucrativ, insa, din lipsa banilor, ii este imposibil. Si-a creat si un site, pentru a-si expune creatiile la vânzare, insa nimeni pâna acum nu s-a aratat interesat sa cumpere. Pretul unei iconite pe sticla nu depaseste 50.000 de lei, bani care de abia ar acoperi investitia in materialele necesare realizarii unui astfel de exponat. Nu este singurul din familie pasionat de icoane, fratele lui mai mic, Mihai, fiind inzestrat si el cu talentul de a picta. Au in dormitorul apartamentului in care locuiesc cu parintii peste 40 de piese facute de mâinile lor. „Lucrez si acasa foarte mult. Atunci când reusesc sa strâng ceva bani pictez icoane, pe care le adaug colectiei. Multe dintre icoane imi sunt foarte dragi, nu as renunta la ele pentru sume importante de bani… Dormitorul meu si al lui Mihai este o adevarata expozitie. De zilele de nastere ale prietenilor obisnuiesc sa fac câte o lucrare cadou… Mi-as dori din suflet sa am bani sa ma apuc serios de treaba, sa imi deschid un atelier in care sa realizez icoane si pe care apoi sa le expun la vânzare sau in mari expozitii nationale sau internationale. Insa, in prezent, aceasta dorinta nu se poate implini…“, a spus Stefan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS