24.5 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSatul Seciuri, inghitit de o alunecare de teren

Satul Seciuri, inghitit de o alunecare de teren

In câteva ore, un sat intreg din comuna gorjeana Rosia de Amaradia a fost ras de pe harta judetului. Peste 190 de case au fost afectate de alunecarea de teren, iar sute de oameni au ramas fara un acoperis deasupra capului.


Satul gorjean Seciuri, din comuna Rosia de Amaradia, a fost distrus aproape in totalitate joi noapte, când o alunecare de teren a inghitit peste 190 de case. In prezent, doar 5% din case mai sunt in picioare, având peretii crapati. Alunecarea de teren a avut loc intre ora 22.00 si miezul noptii, dar a continuat si in cursul zilei. „12 case s-au facut una cu pamântul joi noapte. Dar alunecarea afecteaza din ce in ce mai multe locuinte si pamântul continua sa se scufunde“, a spus Liviu Dumitrascu, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Gorj. In 150 de case nu se mai poate locui, din totalul de 220 de locuinte doar 20 sunt foarte putin afectate. Satul Seciuri va fi stramutat, pentru ca aceasta este singura solutie pentru cei peste 500 de localnici.


Tragedie in Seciuri


In satul Seciuri, alunecarile de teren au inceput sa apara inca din toamna anului trecut. Insa, cosmarul satenilor a inceput in noaptea de joi spre vineri, când in jurul orei 22.00 peretii caselor au inceput sa crape. „Am auzit cum crapau peretii, am iesit repede afara si intr-o jumatate de ora toata casa a fost darâmata. Nu mai am nimic, totul este distrus, toata munca mea“, a spus, plângând, Ariton Stoica. Pamântul s-a scufundat in câteva ore si a inghitit o mare parte din casele din Seciuri. Perete dupa perete, locuinta dupa locuinta au fost luate de pamânt. „Nu a fost o alunecare de pamânt, ci o scufundare, casele oamenilor s-au dus in jos. Un sat intreg a fost desfiintat de mânia naturii“, a declarat Liviu Cotosman, viceprimarul comunei gorjene Rosia de Amaradia.


Peste 500 de persoane vor fi stramutate


Toata noaptea, locuitorii din Seciuri au stat afara, de teama ca nu cumva casele sa se prabuseasca peste ei. Oamenii au scos lucrurile din case, au eliberat o mare parte a animalelor, iar multi dintre sateni au dormit sub cerul liber. „Toata noaptea, copiii mei nu au putut inchide un ochi, plângeau si nu am avut cum sa-i linistim. Peretii casei crapau si trosneau, asa ca am dormit in aer liber, ne-a fost frica de zgomotele pe care le auzeam“, a spus Anatole Sain. Noaptea a fost plina de chinuri pentru satenii din Seciuri, care nu au putut sa creada ca munca lor de o viata a fost inghitita de pamânt. Din cauza alunecarilor de teren, alimentarea cu energie electrica a satului Seciuri a fost intrerupta imediat dupa primele ore ale noptii. Oamenii au aprins felinare si lumânari pentru a vedea lucrurile pe care le-au mai putut scoate din casele darâmate. O parte din cele 500 de persoane vor fi stramutate in comuna vecina, Bustuchin, si in sala de sport din comuna Prigoria, iar restul oamenilor se vor muta pe la rude.


Durerea si disperarea unor oameni care au pierdut tot


Celor peste 500 de persoane din satul Seciuri le-au mai ramas foarte putine lucruri din ceea ce au strâns de-a lungul vietii. „Am muncit 15 ani in minerit si am strâns si noi lucruri prin casa, sa le ramâna copiilor nostri, dar acum au ramas sub darâmaturi. De ce ne-a pedepsit natura in halul asta? Tot am pierdut, vai de noi, nu doresc asta nici macar dusmanilor mei“, a povestit, cu ochii in lacrimi, Iulia Peagu, de 60 de ani. Femeia, ajutata de jandarmii sositi la fata locului, a scos de sub darâmaturi saci cu grâu, butoaie pline cu vin, o parte din mobila din casa. Femeia a mai spus ca nu credea ca asemenea dezastru este posibil: „Mi se rupea sufletul in mine când am vazut cum se crapau peretii casei“. Ion Mutu a declarat ca toata noaptea a scos lucruri din casa care s-a darâmat in nici o jumatate de ora. „Acum stau lânga lucruri, pentru ca sunt hoti pe aici. Nu mai stiu ce sa fac, sunt disperat si ingrozit de ceea ce vad in jur, e ca la sfârsitul lumii“, a spus barbatul. Satenii din Seciuri au intâmpinat autoritatile care au venit la fata locului cu chipurile pline de lacrimi.


Ajutor de la SNLO


Drumul Judetean 675C a fost rupt in mai multe locuri, dar cu ajutorul unui buldozer trimis de SNLO a fost repus in circulatie, pentru ca satenii oropsiti de soarta sa-si poata cara lucrurile care le-au mai ramas intregi. Autoritatile locale au cerut sprijinul reprezentantilor SNLO, mai ales pentru ca zona satului Seciuri a fost mereu afectata de lucrarile din minerit. Potrivit viceprimarului Cotosman, SNL Oltenia a trimis trei camioane in care satenii ajutati de jandarmi si-au incarcat lucrurile. Cu aceste camioane, dar si cu alte mijloace de transport, oamenii din Seciuri si-au dus frigiderele, televizoarele si mobila la rudele din comunele si satele vecine. Prezenti la fata locului, ministrul secretar de stat, Ionel Mantog, si vicepremierul Gheorghe Pogea, dar si Stefan Popescu Bejat, prefectul judetului, si Ion Calinoiu, presedintele Consiliului Judetean Gorj, au spus ca sinistratii vor primi alimente si apa potabila.


Corturile, adaposturi temporare


Vicepremierul Gheorghe Pogea a solicitat in numele autoritatilor locale câteva sute de corturi de la Ministerul Apararii. Ieri-seara au sosit 150 de corturi miltare in care si-au petrecut noaptea o parte din cei peste 300 de sinistrati care nu au avut unde sa se duca. Vicepremierul Pogea a declarat ca nu a mai vazut niciodata asemenea dezastru. „Singura masura care trebuie luata urgent este stramutarea acestor oameni, pentru ca sunt in pericol. Este groaznic tot ce s-a intâmplat aici, specialistii vor fi cei care vor stabili cauzele acestui dezastru“, a declarat Pogea. Vicepremierul si-a intrerupt vizita in judet si a mers inca de la primele ore ale diminetii in satul Seciuri, pentru a vedea urmarile alunecarilor de teren. Specialistii care au fost ieri la Seciuri au declarat ca aceste alunecari de teren au aparut din cauza exploatarilor miniere care au avut loc de-a lungul anilor in zona satului. Pâna când autoritatile vor gasi solutii pentru sinistrati, cele câteva sute de oameni vor locui in corturile militare si pe la rude.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS