19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSat intemeiat de cinci familii transilvanene

Sat intemeiat de cinci familii transilvanene

Primii locuitori ai satului Secui au venit pe aceste meleaguri in anul 1588. Pâna la acea data, zona nu a fost locuita. Exista totusi un document in care se mentioneaza ca pe timpul stapânirii romane aici, pe marginea Jiului, a existat o vama pe unde se treceau cerealele, in vase mari de lut, spre Valea lui Sasu (azi, zona Glod – Ţuglui) si mai departe spre zona numita Dii, respectiv spre Dunare.


Pamântul pe care se afla localitatea este parte din mosia Manastirii Bucovatului care, in 1588, in timpul lui Mihnea Turcitul, a fost dat manastirii de catre jupâneasa Stanca din Bratovoiesti. Pentru ca nu existau oameni care sa munceasca terenul, conducerea manastirii a adus din Transilvania, din Ţinutul Secuiesc, cinci familii de clacari, care o data asezate aici au continuat sa-si pastreze numele, iar denumirea asezarii nu s-a modificat niciodata. Mai târziu, aici s-au asezat oameni si din alte parti, din zona Romanati, de peste Jiu, de la Segarcea.


Scoala si biserica, institutiile cele mai vechi


In 1821, asezarea a fost declarata comuna, iar la ea erau arondate catunele Teasc, Pescari si Glodutu (actualul Miculesti). In timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, o data cu secularizarea mosiilor manastiresti, oamenii au primit loturi si au inceput sa-si construiasca locuinte. In 1902, pe 1 aprilie, Teascul (comuna de care, in zilele noastre, apartine satul Secui) a devenit comuna, iar in 1908, pe timpul Organelor Comunale, Teascul a fost din nou alipit la Secui, lucru care a durat pâna in 1926. Incepând cu 1 august 1911, localitatea Secui a devenit resedinta a Plasei cu acelasi nume, iar in 1926 zona devine parte a Plasei Ocolul cu resedinta la Craiova. Biserica din localitatea Secui, ce poarta hramul Sfântul Nicolae, a fost construita, pentru prima data, din lemn, intr-o padure, in zona in care se afla si biserica actuala. Anul construirii actualului lacas de cult nu este cunoscut. Se stie doar ca in 1842 a fost efectuata o a treia reparatie. De asemenea, scoala din localitate este atestata din anul 1880, an din care se pastreaza foi matricole si cataloage. La inceput, institutia nu a avut un local propriu. A functionat, mai intâi, intr-o casuta care servise drept cârciuma, apoi a fost mutata in locuinta invatatorului Marinescu, iar intre 1905 – 1906, prin stradania invatatorului Ion Vilcov, din Cosoveni, a fost ridicat actulalul local.


Rubrica realizata cu sprijinul invatatorului Ion Marinescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS