15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBanii publici sunt impartiti dupa ureche

Banii publici sunt impartiti dupa ureche

Mai multi demnitari si alesi locali au primit sume necuvenite de bani doar pentru ca faceau parte din Consiliul de Coordonare al Centrului Regional de Formare Continua pentru Administratia Publica Locala (CRFCAPL) Craiova. Desi Institutul National de Administratie (INA) a trimis CRFCAPL o precizare in urma careia alesii locali nu mai primesc indemnizatie, problema nu a fost rezolvata.


Timp de mai multi ani, membrii Consiliului de Coordonare al CRFCAPL au primit bani necuveniti si nimeni din conducerea CRFCAPL nu a sesizat ca s-au incalcat astfel prevederile Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice. Dimpotriva, conducerea executiva a fost cea care le-a acordat membrilor consiliului indemnizatiile, care echivaleaza cu 20% din venitul brut al directorului CRFCAPL. Tot la fel de adevarat este si faptul ca nici unul dintre membrii consiliului de coordonare nu a reclamat faptul ca a primit necuvenit sumele de bani desi se presupune ca aveau cunostinte despre legislatia in domeniu.


Recomandarea INA, mai tare decât legea


Din Consiliul de Coordonare al CRFCAPL Craiova fac parte Bombonica Dudau, in calitate de presedinte al consiliului si director al centrului, Nicolae Giugea, prefect, Cristian Bitea, director general adjunct al INA, toti cei cinci presedinti de consilii judetene din Oltenia, Antonie Solomon, primarul Craiovei, precum si doi profesori ai Universitatii din Craiova. Dintre cei 11 membri ai consiliului, doar profesorii au primit banii in mod legal. Cu nonsalanta, Bombonica Dudau, director CRFCAPL Craiova si presedinte al consiliului, a declarat ca membrii consiliului au primit bani, insa, ca urmare a unei precizari venite din partea INA, alesilor locali li s-a retras indemnizatia. „Ca urmare a unei reclamatii din partea fostului director al INA, vara aceasta am primit de la INA o precizare in care ni se recomanda ca alesilor locali sa nu li se mai dea indemnizatie. Puteam sa nu iau in seama precizarea, dar m-am gândit sa nu le fac probleme primarului si presedintilor de consilii judetene. Prefectul Giugea continua sa primeasca banii pentru ca el este numit in functie, nu este ales local“, a afirmat directoarea.


Problema care se pune acum in discutie este legata de cine a gresit si când: centrul, atunci când a acordat banii alesilor locali, sau INA, când a sugerat sa nu li se mai dea. Daca sumele date de Bombonica erau legale, de ce s-a sistat plata lor doar pe baza unei simple recomandari? Daca sumele nu erau legale, atunci de ce centrul nu a facut demersurile legale pentru recuperarea banilor primiti atâta timp de alesi?


„Nu era treaba mea sa verific daca mi s-au dat legal“


Prefectul Nicolae Giugea, singurul demnitar care mai incaseaza indemnizatie de la centrul din Craiova, nu stie nimic despre suma primita, dar, probabil, dupa absolvirea cursurilor INA ce-l pregatesc pentru functia de inalt functionar, va sti daca a incasat sau nu necuvenit banii.


„Eu nu am verificat legalitatea indemnizatiei si, daca se dovedeste ca i-am primit necuvenit, o sa dau banii inapoi. Pe mine nu ma intereseaza banii astia si nu ma fac mai bogat. Nu i-am cerut eu, mi s-au dat si nu era treaba mea sa verific daca mi s-au dat legal“, a afirmat prefectul Giugea.


Situatia hilara este data de faptul ca, potrivit aceleiasi legi, 161/2003, prefectul este cel care ar fi trebuit sa-l suspende din functie pe Antonie Solomon, primarul municipiului Craiova, care face parte din Consiliul de Coordonare al Centrului de la Craiova, daca acesta nu ar fi vrut sa demisioneze ori din functia de primar, ori din cea de membru al consiliului de coordoanre al centrului. Cât cunoaste Bombonica Dudau despre legislatia in administratia publica, doar ministerul lui Vasile Blaga poate sa stie care a numit-o in postul de director executiv al unui centru regional unde se scolesc functionarii publici.


Legea 161/2003


Art. 85. – (1) Functia de prefect si subprefect este incompatibila cu:


e) Functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor la societatile comerciale, inclusiv bancile sau alte institutii de credit, societatile de asigurare si cele financiare, precum si la institutiile publice;


(2) Prefectii si subprefectii pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice.


Legea 161/2003


Art. 87. – (1) Functia de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu:


k) Orice alte functii publice sau activitati remunerate, in tara sau in strainatate, cu exceptia functiei de cadru didactic sau a functiilor in cadrul unor asociatii, fundatii sau alte organizatii neguvernamentale.


(3) Primarii si viceprimarii, primarul general si viceprimarii municipiului Bucuresti pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU