13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarii din comunele limitrofe tin cu dintii de impozite

Primarii din comunele limitrofe tin cu dintii de impozite

Extinderea zonei de influenta a municipiului Craiova continua sa faca valuri atât in rândul autoritatilor locale din comunele limitrofe, cât si in rândul reprezentantilor primariei orasului.


Intr-o dezbatere privind controversata Zona Metropolitana Craiova, reprezentanti ai mai multor institutii din municipiu au incercat sa stabileasca modalitatea prin care aceasta zona ar putea fi infiintata fara ca vreuna dintre comunele limitrofe sa aiba de suferit. La discutii a participat Georgeta Nicolae, arhitecta care a intocmit in 1990 Planul Urbanistic General (PUG) al orasului, care a dorit sa argumenteze necesitatea extinderii zonei de influenta a Craiovei. „In 1998, când a fost elaborat PUG-ul, acesta ocupa si o parte din teritoriile administrative ale comunelor limitrofe. Am recurs la extindere pentru ca limitele administrative ale municipiului erau foarte reduse. PUG-ul propunea extinderea intravilanului orasului si pe teritoriile invecinate, urmând ca aceasta suprapunere sa fie rezolvata prin formule juridice intre parti“, a afirmat Georgeta Nicolae. Cum formulele juridice nu au fost gasite sau aplicate niciodata, iar PUG-ul aprobat nu avea un cadru legislativ, in prezent comunele ale caror teritorii au fost incluse in intravilanul municipiului solicita preluarea acestor teritorii, creându-se conflicte intre Primaria Craiova si reprezentantii administratiei publice locale din aceste comune.


Nu s-au respectat prevederile


Un prim exemplu in acest sens este Isalnita, care a descoperit intre timp beneficiile pe care i le aduce situarea pe teritoriul sau a CET I. Alta comuna care a solicitat teritorii si le-a obtinut a fost Ghercesti, pe ale carei terenuri este situata SC Avioane. Recent, si comuna Malu Mare a solicitat prin documente de urbanism revenirea zonei care se suprapune cu PUG-ul Craiovei pâna la lacurile Preajba. Georgeta Nicolae este de parere ca singura solutie pentru evitarea problemelor din prezent ar fi fost reglarea cadrului juridic si respectarea prevederilor conform carora pe teritoriile extinse din PUG nu se puteau face investitii pâna la evaluarea regimului juridic al terenurilor.


Se vor organiza referendumuri


Alta concluzie la care s-a ajuns in cadrul dezbaterilor a fost necesitatea organizarii de referendumuri in localitatile care urmeaza sa faca parte din zona metropolitana. Gheorghe Nedelescu, viceprimarul Craiovei, a declarat ca, desi toti primarii au fost de acord cu ideea asocierii cu municipalitatea craioveana, acestia nu au fost de acord sa fie inclusi in teritoriul administrativ al municipiului Craiova sau sa cedeze o parte din propriile terenuri in favoarea orasului. „Va fi o adevarata problema sa convingem oamenii ca e mai bine sa fie craioveni, pentru ca li se va spune ca trebuie sa plateasca impozite mai mari si cu asta nu vor fi de acord. In plus, pe teritoriile lor sunt unitati care le platesc impozite si nu vor fi de acord sa imparta aceste venituri. Oricum, o extindere este necesara pentru ca, daca ne-am lua dupa legea din 1968, care stabileste limitele administrative ale municipiului, Craiova s-ar intinde pâna la Electroputere“, a spus vicele Nedelescu.


Desi extinderea zonei de influenta a municipiului priveste in mod direct comunele limitrofe, la discutii nu a participat nici un primar din aceste comune. Acestia urmeaza sa se intâlneasca in zilele urmatoare pentru a ajunge la un acord in ceea ce priveste Zona Metropolitana Craiova, zona care nu presupune includerea unor parti din teritoriile comunelor limitrofe in intravilanul orasului. Primarii comunelor si al Craiovei ar trebui sa cunoasca, mai intâi, reglementarile juridice ale „zonelor metropolitane“ pentru a spera in ajungerea la un acord.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII