24 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCadrele medicale, fara salarii in noiembrie si decembrie

Cadrele medicale, fara salarii in noiembrie si decembrie

Cu 3,4 la suta din PIB, sistemul sanitar nu se vindeca nici in 2006


Medicii, farmacistii, si nu numai ei, ii atrag atentia ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, ca bugetul sanatatii pe anul 2006 – reprezentind 3,4 la suta din PIB – nu va „insanatosi nici pe departe sistemul sanitar“. In urma cu doua zile, in Comisiile de sanatate reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului, a fost votat bugetul pentru sanatate, in forma prezentata de guvern. Pe linga nemultumirile legate de suma alocata pentru anul 2006, in sistemul sanitar a mai aparut o problema careia ministrul Nicolaescu trebuie sa-i gaseasca in cel mai scurt timp o „formula de rezolvare“. „Fara o rectificare de buget, cadrele medicale nu-si vor mai primi salariile si tichetele de masa in lunile noiembrie si decembrie ale acestui an“, dupa cum a afirmat Marius Petcu, presedintele Federatiei „Sanitas“. Cit despre bugetul pe anul 2006 alocat sanatatii, reprezentantii celor care lucreaza in sistemul sanitar spun ca este foarte mic si nu va acoperi cerintele.


Marius Petcu, presedintele Federatiei „Sanitas“:


„In primul rind doresc sa-i reamintesc ministrului Nicolaescu ca fara o rectificare imediata de buget nu se va mai putea efectua plata salariilor pentru cadrele medicale in lunile noiembrie si decembrie ale acestui an. In urma cu doua saptamini, reprezentantii federatiei noastre i-au spus ministrului sanatatii care este situatia. El ne-a promis atunci ca va face demersurile necesare astfel incit cadrele medicale sa-si poata primi in cele doua luni salariile si tichetele de masa. Din acel moment nu s-a mai auzit nimic. Astazi (n.r. – ieri) depun la Ministerul Sanatatii un document prin care ii atrag atentia asupra situatiei in care se afla cadrele medicale. Am impresia ca, in prezent, ministrul Nicolaescu vede doar pachetul sau legislativ si nimic altceva. In ceea ce priveste bugetul pe 2006, mai asteptam putin pina a ne exprima public o parere, mai ales dupa retragerea FMI si dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca in 2006 nu vor mai fi indexari“.


Mircea Cinteza, presedinte al Colegiului Medicilor:


„Bugetul pe 2006 nu va ajunge, daca nu vor fi gasite surse suplimentare. Din pacate, acum nu putem sti daca anul viitor va functiona sistemul asigurarilor voluntare, nu putem spune deocamdata valoarea sumei care se va stringe din taxa de viciu. In lei, bugetul pe anul 2006 este comparabil cu cel alocat Sanatatii pentru 2005 si s-a vazut ce probleme au existat in sistem. Asa cum este proiectat in prezent bugetul pe 2006, nu se vor putea plati salariile pe intreg anul viitor si nu vor putea fi achitate datoriile pe care Ministerul Sanatatii (MS) le are. Deci, o crestere a bugetului este necesara“.


Ovidiu Brinzan, fost ministru al sanatatii:


„Este rusinos. Este cel mai mic buget din ultimii sase ani, de la infiintarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Bineinteles ca daca iei bugetul pentru 2006, in lei, suma este mai mare, insa aici trebuie vazut faptul ca fata de anii anteriori leul s-a devalorizat, iar pe masura ce inflatia va creste, va creste si pretul, spre exemplu, al medicamentelor. In campania electorala, Alianta a promis ca va aloca in 2006 Sanatatii sase la suta din PIB. Acum s-a ajuns la 3,4 la suta din PIB. Nici o tara europeana nu are buget mai mic. Pe de alta parte, ma tem ca si anul viitor banii colectati de la asigurati vor avea alta destinatie avind in vedere ca guvernul are probleme la intrarile de bani. Cota unica a golit visteria nationala“.


Vasile Astarastoae, secretar general al Colegiului Medicilor:


„Buget de 3,4 la suta, adica 104 mii de miliarde de lei vechi. Acestea sint statistici, iar statisticile sint metode care pot fi utilizate cum doresti. Vorbim despre sume absolute, foarte mari, care in practica nu au relevanta. Au fost luate in calcul rata inflatiei, preturile ridicate ale aparaturii moderne pe care trebuie sa o achizitionam pentru tratarea pacientilor? In opinia mea, bugetul pe 2006 este cel mai mic din 1990 incoace. Pe de alta parte, cred ca sumele colectate de la cele patru milioane de asigurati vor ramine in sistemul sanitar, avind in vedere ca sint bani putini cu care nu vor putea acoperi necesarul din alte domenii“.


Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor:


„In bugetul pe 2006 nu au fost prevazute sumele necesare pentru plata datoriilor la medicamente. In mod expres, in buget trebuia prevazut un capitol referitor la aceste datorii. Prin protocolul semnat de noi, MS si CNAS, cele doua institutii ale statului s-au angajat ca pina la data de 31 ianuarie 2006, sa achite restul de 80 la suta din valoarea datoriei pe 2004 la medicamente. Unde sunt prevazuti acesti bani?“


Valeriu Cringus, Asociatia Distribuitorilor de Medicamente:


„Ne ingrijoreaza ideea: daca bugetul nu va acoperi consumul real de medicamente din 2006, iar va incepe problema cu achitarea datoriilor la medicamente?“.


Cristian Busoi, deputat PNL:


„Guvernul a prezentat parlamentului un proiect de buget al Sanatatii, o suma de 104 mii de miliarde lei vechi, banii CNAS si MS. Bugetul reflecta o realitate poate trista, dar foarte adevarata: acestia sint banii pe care România, o tara aflata inca in tranzitie, si-i poate permite sa-i cheltuiasca pentru serviciile de sanatate in anul 2006. Anul viitor toti banii care vor fi colectati pentru sanatate vor ramine la dispozitia sistemului sanitar. Ma astept ca o mare parte dintre colegii aflati astazi in opozitie sa foloseasca argumentul ca bugetul Sanatatii reprezinta 3,4 la suta din PIB. Ceea ce acesti critici nu trebuie sa uite este faptul ca, in ciuda faptului ca reprezinta 3,4 la suta din PIB, in sume absolute este cel mai mare buget din 1990 incoace. Procentul din PIB este relativ, ceea ce conteaza pina la urma este suma concreta care se cheltuieste in Sanatate. Este adevarat ca in Europa se cheltuieste in medie un procent mult mai mare din PIB, dar nu trebuie sa uitam ca in timp ce bugetul României reprezinta in total in jur de 29 la suta din PIB bugetul Germaniei este in jur de 42 la suta din PIB, si acest lucru vorbeste de la sine. Totodata, ii cer ministrului Nicolaescu sa prezinte in cel mai scurt timp o strategie de lupta impotriva marii coruptii din sistemul sanitar, eliminarea marii coruptii fiind o conditie sine qua non pentru cheltuirea eficienta a banilor in sistem“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS