15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBoghiu a facut afaceri ilegale cu Hidroelectrica si dupa ce a fost detronat

Boghiu a facut afaceri ilegale cu Hidroelectrica si dupa ce a fost detronat

Componentele masluite cumparate din complexul Doraly erau revindute cu adaos de 40 la suta


Ancheta asupra activitatii infractionale a fostului director general al Electrica SA Bucuresti, Silviu Lucian Boghiu, arestat pentru luare de mita si asociere in vederea savirsirii de infractiuni, a scos la iveala faptul ca acesta si-a continuat activitatea infractionala si dupa ce i-a expirat mandatul de director. In afara inscrisurilor si a declaratiilor martorilor care probeaza ilegalitatile comise de acesta, procurorii Sectiei I a PNA au descoperit ca anul trecut Boghiu a infiintat o societate prin care a cumparat de la o firma condusa de Vasile Croitoru produse electrice contrafacute de 14 miliarde de lei, revindute apoi unitatilor Hidroelectrica din tara la pretul de aproape 20 de miliarde de lei.


Potrivit anchetatorilor, folosindu-se de calitatea de director general al Electrica SA Bucuresti, Lucian Boghiu a sprijinit cointeresat, in perioada 2003-2004, gruparea infractionala constituita si coordonata de inculpatul Vasile Croitoru, „in scopul vinzarii la preturi supraevaluate a unor produse electrice contrafacute la unitatile SISEE din tara aflate in subordinea sa, influentindu-i astfel pe functionarii din conducerea acestor unitati sa achizitioneze produsele electrice de tip Siemens, oferite de Boghiu prin intermediul unor firme-fantoma si sa efectueze plata acestora in mod preferential in detrimentul altor furnizori. In schimbul acestor servicii, fostul director general al Electrica a obtinut, de la Vasile Croitoru, in cursul lunii iunie 2004, un autoturism de lux marca Audi A 8 in valoare de 2,5 miliarde de lei. Marfurile, de origine chinezeasca, erau cumparate din complexul „Doraly“ din Bucuresti, etichetarea lor drept produse „Siemens“, livrarea lor la SISEE Banat si la alte unitati SISEE din tara, precum si incasarea platilor la preturi supraevaluate fiind coordonata, cu sprijinul lui Boghiu, de acelasi Vasile Croitoru.


Surse judiciare au declarat ca au ajuns la Lucian Boghiu in urma monitorizarii activitatii lui Vasile Croitoru si a firmelor controlate de el, Comectom SRL Cimpia Turzii, Metal Express SRL Bucuresti, Tamara Still Complex SRL Arges si Siderpet SA Bucuresti, in timpul in care Boghiu detinea functia de director general al Electrica SA Bucuresti.


Plati preferentiale, firme noi si ca spaga un luxos Audi A8


De asemenea, la perchezitia efectuata la SISEE Banat, in biroul directorului economic Sorin Boc, au fost descoperite inscrisuri din care reiesea ca Lucian Boghiu a sprijinit gruparea infractionala coordonata de Croitoru, prin faptul ca „a dispus subordonatilor sai, prin rezolutiile din 1 si 2 iulie 2003, sa se faca plata in mod preferential a marfurilor livrate de SC Siderpet SA si SC Cometcom SRL la SISEE Banat, ramase neachitate“.


Astfel, SISEE Banat a inregistrat si achitat suma de 1.383.737.534 lei, reprezentind contravaloarea marfurilor livrate cu factura 3318120/23.07.2003 de catre Siderpet SA, dupa cum rezulta din documentele de livrare si de plata identificate la SISEE Banat, precum si din declaratia unor martori ai acestei societati.


Din probele administrate in cauza a rezultat ca Lucian Boghiu a sprijinit gruparea constituita de Croitoru, care a vindut produse contrafacute in valoare de sute de miliarde de lei, producind astfel prejudicii insemnate unitatii pe care a condus-o.


Mai mult, anchetatorii sustin ca dupa ce si-a incetat mandatul de director al Electrica SA Bucuresti, Lucian Boghiu a continuat sa sprijine gruparea infractionala constituita de Croitoru, infiintind o societate comerciala, ENOL GRUP SA Bucuresti, prin care a cumparat de la SC Eur Electrik Grup SA Bucuresti (condusa in realitate de Croitoru) produse contrafacute in valoare de 14 miliarde de lei, pe care, la rindul sau, le-a vindut, cu buna stiinta, la preturi supraevaluate (20 de miliarde de lei) unitatilor Hidroelectrica din tara.


Potrivit declaratiilor unor martori, precum si a unui invinuit in acest caz, Boghiu a primit in schimbul acestor servicii, de la Vasile Croitoru, un autoturism de lux marca Audi A 8 in valoare de 2,5 miliarde de lei. „Plata“ a fost facuta in luna iunie a anului trecut, existind, potrivit anchetatorilor, documente care dovedesc acest lucru.


Posibila deturnare de fonduri de 350 de milioane de dolari


Fostul director al Electrica SA Bucuresti ar mai putea fi cercetat de procurori si in legatura cu o posibila deturnare de fonduri de peste 350 de milioane de dolari, bani care au ramas la Electrica in loc sa fie distribuiti producatorilor de energie electrica. Dosarul a fost trimis Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie la data de 1 iunie 2005, sub numarul 1157/8-I/2005, si facea referire la o adresa a OPCOM inregistrata la 13 ianuarie 2005, sub nr. 245.231, de Ministerul Economiei si Comertului. Prin aceasta, ministrul Ioan Codrut Seres era sesizat cu privire la urmatoarele fapte: „Desi compartimentul insarcinat cu activitatea de gestionare a ratelor de alocare a semnalat aceste anomalii evidente domnului director (al OPCOM – n.r.), Ionescu Victor, acesta nu a luat nici o masura care sa conduca la eliminarea acestor nereguli. (…) Se poate, deci, presupune ca grupul format din secretarul de stat din MEC, Iancu Iulian, care a cerut cesionarea contractelor celor opt filiale catre Electrica, recentralizind astfel sistemul de plati, la solicitarea lui Lucian Boghiu, directorul general al Electrica, si cu acordul tacit al lui Ionescu Victor, directorul general al OPCOM, au determinat deturnarea cursului legal al acestor sume importante care in loc sa ajunga unde se cuvenea conform legislatiei in vigoare si anume la producatorii de energie electrica, au ramas la Electrica. Modul in care Electrica a folosit acesti bani ramine sa fie lamurit de cei care urmeaza sa faca cercetarile in acest caz“.


Cit ne costa omerta producatorilor


Surse din sectorul energetic au dezvaluit citeva dintre preturile „confidentiale“ ale producatorilor autohtoni. Astfel, Hidroelectrica produce la 700.000 de lei MWh, Turceni la 1.240.000 de lei MWh, Rovinari la 1.040.000 de lei MWh, Craiova la 1.460.000 de lei MWh, iar Nuclearelectrica la 1.030.000 de lei MWh. In conditiile in care consumatorii casnici platesc circa 3.500.000 de lei pentru un MWh, vom lasa cititorii sa traga concluziile firesti in privinta modului in care statul gestioneaza sistemul energetic românesc sau a motivelor pentru secretomania brusca care a cuprins autoritatile din domeniu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS