16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalObiecte de tezaur de 2,5 miliarde de lei, confiscate de la traficanti

Obiecte de tezaur de 2,5 miliarde de lei, confiscate de la traficanti

La locuintele celor sapte membri ai bandei, cercetati in stare de libertate, s-au gasit adevarate comori


O alta retea de „vinatori“ de obiecte de patrimoniu, care a actionat in patru judete, a fost anihilata de politistii hunedoreni, dupa ce, in urma cu doua saptamini, o grupare la fel de bine organizata a ajuns dupa gratii. Surse autorizate spun, insa, ca cele doua gasti nu au legatura intre ele, fiecare avind bine delimitata zona de „competenta“. Carti religioase vechi, monede din argint, monede bizantine din aur, monede medievale românesti si straine, monede din perioada interbelica foarte rare, piese arheologice românesti sau grecesti, piese din ceramica, sint doar citeva dintre comorile descoperite acasa la traficanti.


Ancheta in acest caz, demarata de procurorii hunedoreni, a reconstituit „la secunda“ activitatea si legaturile de afaceri cu diverse persoane ale celor sapte persoane impotriva carora s-a declansat urmarirea penala. Oamenii legii spun ca ei au actionat pe raza judetelor Hunedoara, Alba, Constanta si Harghita, acuzindu-i pe cei sapte de nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri si efectuarea de detectii si sapaturi neautorizate in siturile protejate.


Spre deosebire de alte retele, care incercau sa trimita peste granita obiectele de tezaur, acestia livrau monede, piese arheologice, podoabe si carti vechi unor colectionari din Constanta, Miercurea Ciuc si Bucuresti. Si cum in strainatate se pot obtine sume consistente pe asa valori, si acestia intentionau sa vinda, printr-o casa de licitatie din Elvetia, primul koson din argint descoperit.


Afacerea fusese planuita in detaliu, avind in vedere ca se gasise si un client dispus sa plateasca aproximativ 3.000 de euro. Flaviu I., 33 de ani, Virgil S., 47 de ani, Remus B., 26 de ani, Nicolae S., 28 de ani, toti din Alba Iulia, Sinan A., 50 de ani, din Constanta, Lazar A., 49 de ani, cu domiciliul in Franta, care locuieste fara forme legale in Deva, si Ervin K., 31 de ani, din Miercurea Ciuc, sint cercetati in stare de libertate si sint acuzati ca au efectuat detectii si sapaturi neautorizate in situri arheologice sau au achizitionat si traficat mai multe bunuri culturale mobile, apartinind patrimoniului cultural national, categoria tezaur.


Munca asidua timp de trei luni


Filiera de traficanti a carei activitate a inceput in decembrie 2004 si s-a finalizat in februarie 2005 a fost descoperita de politistii de la Serviciul de Investigatii Criminale din cadrul IJP Hunedoara, motiv pentru care cele mai multe verificari au avut loc la Deva. Zeci de perchezitii desfasurate simultan la locuintele celor sapte membri ai gruparii au scos la iveala adevarate comori. „Toate bunurile gasite au fost depuse la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva sau la Muzeul din Alba Iulia, in vederea expertizarii“, sustin anchetatorii. Carti religioase vechi, monede din argint, monede bizantine din aur, monede medievale românesti si straine, monede din perioada interbelica foarte rare, piese arheologice romane (aplici, fibule, obiecte de harnasament) sau grecesti si piese intregi dacice sau romane, toate in valoare de 2,5 miliarde de lei, descoperite acasa la traficanti, reprezinta probe solide in dosarul care ii incrimineaza.


Piesa de rezistenta – medalionul „Descalecarea ungurilor“


In locuinta uneia dintre cele sapte persoane cercetate pentru trafic cu obiecte de patrimoniu a fost descoperit un medalion de dimensiuni impresionante, din bronz aurit, o piesa rara despre care se spune ca dateaza din anul 1800 si reprezinta „Descalecarea ungurilor“. Specialistii sustin ca este posibil ca acesta sa fie unicat si sa fi fost executat pentru o ocazie speciala. De jur-imprejurul medalionului sint gravate emblemele a peste 40 de judete si regiuni. Politistii au stabilit faptul ca piesa a fost vinduta de Lazar A. lui Flaviu I., in schimbul sumei de 600 de euro. Tot la Deva, in locuinta lui Lazar, a fost descoperit un tors – un colier din perioada dacica.


Acasa la Nicolae S. si Sinan A., politistii au gasit doua detectoare de metale. Anchetatorii au deja dovezi care confirma faptul ca membrii grupului au facut sapaturi la Calatis, Tomis si Histria – judetul Constanta, la Miraslau – Alba Iulia, si in siturile arheologice din judetul Hunedoara, insa s-a stabilit ca ei cumparau obiecte de patrimoniu pe care le revindeau, ulterior, cu sume enorme. Cei patru barbati din Alba Iulia, dintre care doi sint proprietari ai unor anticariate, au fost identificati ca fiind sefii bandei. Ervin K., din Miercurea Ciuc, era cea mai instruita persoana din grup, avind cunostinte temeinice despre obiectele de patrimoniu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS