25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCum l-a ajutat APAPS pe teroristul Hayssam

Cum l-a ajutat APAPS pe teroristul Hayssam

Ancheta in cazul privatizarii IPRS Baneasa a fost demarata de procurorii Parchetului National Anticoruptie la sfirsitul anului 2003, in baza unui memoriu depus de reprezentantul societatii olandeze Elmefa Bedrijven BV. Ulterior, avind in vedere ca nu s-au descoperit acte de coruptie sau conexe acestei infractiuni, dosarul a fost declinat spre competenta solutionare Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie. Procurorul PNA care a instrumentat acest dosar a fost Adriana Cristescu, aceeasi care l-a preluat in momentul in care a devenit angajata a Ministerului Public.


Ancheta in cazul privatizarii IPRS Baneasa a demarat in luna noiembrie a anului 2003, in baza memoriului depus de avocatul firmei olandeze Elmefa Bedrijven BV, potrivit caruia „societatea sa a fost eliminata in mod ilegal de la procesul de privatizare a SC Baneasa SA Voluntari, iar actiunile acestei societati s-au vindut, cu un pret de aproximativ doua milioane de euro sub pretul oferit de petitionar, unei firme siriene care nu indeplinea criteriile legale de participare la negocierea pachetului de actiuni detinut de Autoritatea pentru Privatizare si Administratia Participatiilor Statului (APAPS)“. Potrivit aceluiasi document, „comisia de negociere numita de APAPS a viciat procesul de vinzare a actiunilor SC Baneasa SA prin prezentarea de date financiare incomplete si neintocmirea documentelor de prezentare a societatii scoase la privatizare in conformitate cu dispozitiile art. 18 din Legea 137/2002“.


Din verificarea documentelor, procurorii PNA au stabilit ca „vinzarea pachetului de actiuni de catre APAPS a presupus mai multe incercari (patru) in cadrul carora valabilitatea ofertei a fost prelungita de doua ori cu cite 30 de zile si, respectiv, s-a reluat procesul de privatizare in cadrul celei de-a patra“. Tranzactia s-a incheiat prin contractul de vinzare-cumparare de actiuni nr. 39/26.09.2003, SC Ogharit Traiding CO-Siria intrind astfel in posesia a 3.793.610 actiuni nominative, „reprezentind 51,40 la suta din capitalul social al SC Baneasa SA Voluntari detinute de APAPS la data semnarii contractului, precum si actiunile ce vor rezulta in urma conversiei de actiuni a creantelor furnizorilor de utilitati aupra societatii (…)“.


Din analiza materialului probator, procurorii PNA au concluzionat ca „angajatii APAPS din comisia de licitatie nominalizata prin Nota nr. M/132/23.01.2003 au admis in mod ilegal la negocierile derulate in cadrul incercarii a treia si a patra pentru vinzarea pachetului de actiuni detinut de stat la SC Baneasa SA Voluntari ofertantul Ogharit Trading CO Siria“, mai ales ca societatea nu a prezentat rapoarte sau documente de precalificare, acte care nu indeplineau conditiile de forma cerute de lege. „In lipsa existentei unei supralegalizari, Ogharit Trading CO a reusit sa adjudece pachetul de actiuni la SC Baneasa SA, desi conform documentelor depuse la Finansbank, nu avea ca obiect de activitate tehnologia informatiilor si era infiintata doar din anul 2001, fiind astfel incalcate prevederile art. 3 alin. 1 din HG nr. 938/2002, privind vinzarea numai catre investitorii strategici si cerintele dosarului de prezentare intocmit de APAPS“, au mai concluzionat anchetatorii. De asemenea, „cerintele cuprinse in Dosarul de prezentare referitoare la emiterea pentru investitorii straini a scrisorilor de garantie de catre banci straine si situatiile financiare pe ultimii doi ani incheiati au fost scoase dupa reactualizarea acestuia in pregatirea incercarii nr. 4 de privatizare, masurile respective avantajind in mod evident firma siriana Ogharit Trading CO“.


In ceea ce priveste reprezentantul firmei siriene, Mirela Virginia Revent, aceasta „a certificat autenticitatea unor inscrisuri in limba araba, depuse catre APAPS, prin inscrisul olograf «conform cu originalul» si stampila cu amprenta firmei siriene, desi unele dintre acestea erau primite prin fax, respectiv imprimate pe hirtie termica pentru fax (neputindu-se in acest mod compara cu originalul)“.


„Finansbank România SA – Sucursala Mosilor a emis in mod ilegal in favoarea Ogharit Trading CO Siria scrisoarea de garantie bancara nr. 11030003/2.05.2003 si scrisorile de bonitate nr. 785/5.05.2003 si 982/11-07-2003“, se mai mentioneaza in document.


Procurorii PNA au constatat ca in speta sint intrunite elementele unor infractiuni care nu ar intra in competenta materiala a PNA, motiv pentru care, pe 9 septembrie 2004, dosarul 87/P/2004 (format din noua volume de probe) a fost declinat Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie. In baza acestei anchete si a celei desfasurate de catre procurorii Ministerului Public, in luna aprilie 2005, a fost invinuit omul de afaceri Omar Hayssam.


In acest dosar, in afara sirianului Omar Hayssam si a Mirelei Revent, s-au efectuat cercetari si asupra a noua functionari ai APAPS, suspectati ca au savirsit fapte care intra sub incidenta Codului penal .

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS