19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRomani de Top 300 la Palatul Victoria

Romani de Top 300 la Palatul Victoria

Călin Popescu Tăriceanu, Adriean Videanu, George Copos, unii dintre cei mai bogaţi oameni din noua echipă guvernamentală

„Bogat şi ministru“ işi incepe in aceste zile cariera, trecind pe linie moartă modelul „sărac şi cinstit“, care nu s-a dovedit unul de mare succes nici pe la noi, nici in altă parte. Călin Popescu Tăriceanu incearcă in aceste zile să mute la Palatul Victoria oamenii de afaceri, intre cei nominalizaţi pentru funcţiile de ministru regăsindu-se oameni de Top 300. De altfel, lista este deschisă chiar de premierul desemnat şi de doi dintre cei trei vicepremieri, Adriean Videanu şi George Copos. In toate acestea este şi o parte proastă, noii miniştri trebuie să renunţe la afaceri, potrivit prevederilor Legilor anticorupţie. Călin Popescu Tăriceanu nu şi-a format insă echipa numai din oameni de afaceri, printre viitorii miniştri regăsindu-se şi profesori, ingineri, avocaţi sau medici.

Călin Popescu Tăriceanu, prim-ministru

Liberalul Călin Popescu Tăriceanu este unul dintre romanii care au ştiut să facă bani. Nu din politică, ci din maşini. Ca formaţie inginer hidrotehnist, in 1990 a fondat primul radio privat din Romania, insă a sfirşit experienţa in audiovizual prin a-şi vinde acţiunile. Maşinile i-au adus mai mulţi bani. Este proprietarul Automotive Trading Services, importator oficial Citroen, şi membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din Romania – APIA. Potrivit Capital, Harley Davidson este ultima afacere a politicianului. Din parteneriatul dintre Automotive Trading Services al lui Tăriceanu şi acţionarul majoritar la Outdoor Media, Erno Rudas, s-a pus pe picioare Classic Motorcycles.

Cu o avere estimată in prezent la 20 de milioane de dolari (locul 124 in Top 300), Călin Popescu Tăriceanu şi-a inceput cariera politică in 1990 la PNL.

A fost membru al grupului care a fondat, in iulie 1990, Partidul Naţional Liberal – Aripa Tinără, condus de Dinu Patriciu, pină in iunie 1992, cind demisionează şi devine membru al Noului Partid Liberal (NPL). In urma congresului de unificare dintre PNL şi NPL, din februarie 1993, este ales vicepreşedinte al PNL, funcţie pe care o indeplineşte pină in 2 octombrie 2004, cind este numit preşedinte interimar al partidului, in urma retragerii lui Theodor Stolojan.

A indeplinit funcţia de ministru de stat, ministrul industriei şi comerţului (12 decembrie 1996 – 5 decembrie 1997), in guvernul Victor Ciorbea. A fost ales deputat in toate legislaturile de după 1990.

Adriean Videanu, ministru de stat, coordonator sector economic

Adriean Videanu, mina dreaptă a lui Tăriceanu, ocupă locul 84 intre cei mai bogaţi 300 de romani. Este primul politician care a renunţat la fotoliul de deputat pentru a face afaceri. Deşi specialist in transporturi (licenţiat al Facultăţii de Transporturi, Secţia autovehicule rutiere, din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti), averea lui Videanu se datorează marmurei. Este, din 1990, patronul firmei Titan Mar şi acţionar majoritar (94 la sută) la una dintre cele mai mari companii de exploatarea carierelor de piatră şi marmură, Marmosim. Investiţia in cariera de la Ruşchiţa, 76 de milioane de dolari, a făcut ca cifra de afaceri a companiei să crească substanţial. 70 la sută din producţie este destinată exportului, cele mai mari comenzi venind din Arabia Saudită, Japonia, Germania, Italia şi Singapore. Averea lui Adriean Videanu este estimată la 30 de milioane de dolari.

In ceea ce priveşte politica, din 1990 incoace Videanu a fost ales deputat, iniţial din partea FSN, iar apoi pe listele PD, partid al cărui vicepreşedinte este şi in prezent.

George Copos, ministru de stat, coordonator mediu de afaceri, IMM-uri

A trecut de la afaceri la politică in 2004, nelăsindu-le insă pe cele dintii de izbelişte. Cu o carieră de partid foarte scurtă, cunoscut mai degrabă ca preşedinte al Clubului Rapid, George Copos este nominalizat astăzi la funcţia de ministru de stat pe relaţia mediu de afaceri şi IMM. De unde şi pină unde? Licenţiat al Academiei de Sport din Bucureşti (1978) şi absolvent al Academiei de Ştiinţe Sociale şi Politice din Bucureşti (1986), George Copos a ajuns in 2004 să ocupe locul 14 in Top 300, averea sa fiind estimată la 160 de milioane de dolari provenind din comerţ, industrie şi turism. El este fondator, acţionar majoritar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţilor aparţinind grupului Ana Group. Cea mai profitabilă afacere este Ana Imep, intre primii producători europeni de motoare electrice. De asemenea, George Copos coordonează activitatea a unsprezece societăţi private.

In domeniul turismului, grupul Ana Hotels a preluat, in 2001, de la AVAB, complexul hotelier Europa din Eforie Nord. De asemenea, Ana a cumpărat cu 25 de miliarde de lei hotelul Astoria din aceeaşi staţiune, la o licitaţie organizată de Ministerul Turismului.

Ionuţ Popescu – propus ministru al finanţelor publice

Nici Ionuţ Popescu nu se poate plinge că duce lipsă de bani. Economist de formaţie, liberalul propus pentru şefia Finanţelor are in proprietate patru apartamente, evaluate la aproape 2,5 miliarde de lei, valoare de impozitare, şi deţine acţiuni la 23 de fonduri şi societăţi, in valoare totală de 15,87 miliarde de lei. In ceea ce priveşte cariera, Ionuţ Popescu a trecut de-a lungul timpului pe la mai multe publicaţii, ajungind in 1996 redactor-şef la revista Capital. A fost nominalizat in toate cele trei ediţii ale Ghidului „Top 99 Mass-Media romanească“, realizat de Freedom House.

In 2000 a devenit purtător de cuvint al guvernului Mugur Isărescu, din februarie 2003 a fost consilierul lui Theodor Stolojan, iar in acest an a indeplinit funcţia de purtător de cuvint al Alianţei Dreptate şi Adevăr.

Bela Marko, ministru de stat, coordonator cultură, invăţămint, educaţie, integrare

Autor a trei volume de poezii, Marko Bela este unul dintre fondatorii, in 1989, a Uniunii Democrate Maghiare din Romania, al cărei preşedinte este ales patru ani mai tirziu. Absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, a fost profesor de limba franceză intre 1974 şi1976, redactor la revista literară Igaz Szó (1976-1989), redactor-şef al revistei literare Látó din Tirgu-Mureş (din 1990).

Marko Bela a fost ales senator de Mureş in toate legislaturile. Uniunea pe care o conduce a oscilat de-a lungul vremii atit in dreapta, cit şi in stinga scenei politice, acordind sprijin la guvernare CDR, dar şi PSD, in funcţie de interesele comunităţii pe care o reprezintă.

Potrivit declaraţiei de avere, Marko Bela are o casă de vacanţă şi una de locuit, conturi de 24 de mii de dolari şi un autoturism. Este căsătorit şi are trei copii.

Mircea Cinteză, ministrul sănătăţii

Mircea Cinteză este preşedintele Colegiului Medicilor din Romania şi a fost ales senator pe listele PNL. A militat in permanenţă pentru o mai bună finanţare a sistemului sanitar.

Doctor in medicină, cadru universitar la UMF „Carol Davila“ Bucureşti, Mircea Cinteză a fost, pe rind, preşedinte interimar al liberalilor din Dolj, preşedinte al Comitetului de Coordonare al PNL Bucureşti şi şef interimar al organizaţiei sectorului 2. Are 54 de ani, este căsătorit şi are trei copii.

Mihai Răzvan Ungureanu, ministrul afacerilor externe

Mihai Răzvan Ungureanu este unul dintre cei mai tineri miniştri. La 36 de ani se poate lăuda cu o solidă carieră de istoric, dar şi cu una politică. Cunoscut mai ales ca emisar regional al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, Ungureanu a intrat in diplomaţie in perioada in care Andrei Pleşu era ministru de externe al guvernului Ciorbea. Are o foarte mare activitate publicistică şi este deţinătorul a numeroase premii in ţară şi străinătate.

Cristina Pirvulescu, ministrul integrării europene

Provine dintre funcţionarii Primăriei Capitalei, in ultimii doi ani ocupind funcţia de director executiv – Direcţia Managementul Creditelor Externe. In perioada 2000-2001 a fost expert in cadrul Direcţiei Generale Sinteze, Strategii, Politici Industriale şi Programe de Dezvoltare din cadrul Ministerului Industriei şi Resurselor. Cristina Pirvulescu s-a inscris in Partidul Democrat in 1999.

Gheorghe Dobre, ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului

Membru PD din 2001, Gheorghe Dobre este şi el unul dintre cei care schimbă primăria cu Palatul Victoria. Director executiv la Direcţia de Inspecţie şi Control General din 2001, are in spate doi ani ca secretar general al Ministerului Transporturilor, pecum şi de directorat la Direcţia Generală Management, Strategie şi Integrare Europeană. Este de formaţie tehnică-transporturi, ocupind de-a lungul timpului diverse funcţii de la inginer stagiar la şef de divizie in CFR, Regionala Craiova.

Monica Macovei, ministrul justiţiei

Este preşedinta Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului- Comitetul Helsinki şi avocat al cetăţenilor romani in faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg. De asemenea, este expert in cadrul Consiliului Europei. Are studii de master in drept constituţional comparat – Universitatea din New York (1992-1993), cursuri avansate in apărarea drepturilor omului (1995) – Universitatea Abo din Finlanda, Universitatea din Birmingham, Facultatea de Drept-Institutul de Drept European din Marea Britanie – Teoria şi Practica in Drepturile Internaţionale ale Omului (1994).

Nagy Zsolt, ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiilor

Este membru UDMR din 1990. In perioada 2003-2004, a fost conducătorul programului de colaborare dintre Uniune şi Ministerul Informaticii şi Comunicaţiei din Ungaria privind societatea informaţională. In 2004 a fost şef de campanie naţională pentru alegerile locale şi generale. In 1995 a absolvit Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea Automatică şi Calculatoare.

Codruţ Şereş, ministrul economiei şi comerţului

In virstă de 35 de ani, este absolvent al Academiei Tehnice Militare – şef de promoţie, precum şi al unui Program MBA Romano-Canadian – Magna Cum Laudae. Pină să fie ales in parlament, Şereş a fost director comercial la SC CRC ELECTRIC SRL, anterior deţinind, printre altele, funcţia de director dezvoltare afaceri şi strategii la Grupul GRIVCO. Codruţ Şereş este membru al Partidului Umanist din anul 2001. La scrutinul din noiembrie a fost ales senator, ulterior fiind desemnat şi vicepreşedinte al Senatului.

Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii

A absolvit Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere Braşov şi este doctorand in economie forestieră. A fost director al Direcţiei Silvice Suceava, 1997 – 2000, şef ocol silvic, Direcţia Silvică Suceava, 1991 – 1997 şi inginer silvic, Direcţiile Silvice Botoşani şi Suceava. Este vicepreşedinte al PNL şi senator de Suceava, la a doua legislatură.

Mircea Miclea, ministrul educaţiei şi cercetării

De profesie psiholog, democratul Miclea este şef al Departamentului UNESCO pentru Administrarea şi Managementul Invăţămintului Superior (Higher Education Management and Governance), din 2001 pină in prezent. A fost cancelar al Universităţii „Babeş Bolyai“, asistent, lector, conferenţiar şi şef al Departamentului de Psihologie, Universitatea „Babes Bolyai“. Este preşedinte al Asociaţiei Romane de Ştiinţe Cognitive şi membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din Romania.

Mona Muscă, ministrul culturii şi cultelor

Cunoscută ca una dintre cele mai puternice voci ale opoziţiei, liberala Mona Muscă este absolventă a Facultăţii de Filologie, Universitatea din Timişoara. A fost cercetător ştiinţific, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan“ al Academiei Romane, asistent universitar, Universitatea din Timişoara. Mona Muscă este vicepreşedinte al PNL, membru al Consiliului Naţional de Coordonare al Alianţei D.A., deputat la a treia legislatură. La inceputul anilor ’90, a fost membru al Alianţei Civice.

Sulfina Barbu, ministrul mediului şi gospodăririi apelor

Democrata Sulfina Barbu vine şi ea de la Primăria Capitalei. Absolventă a Facultăţii de Geologie şi Geofizică, ea este director executiv adjunct, Primăria municipiului Bucureşti – Direcţia de Protecţia Mediului şi Educaţie Ecocivică, director comercial la INDUSTRIAL CONSTRUCT SA.

Gheorghe Barbu, ministrul muncii, solidarităţii sociale şi familiei

A terminat Facultatea de Metalurgie din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti. Este deputat din 2000, a fost secretar de stat in Ministerul Apărării Naţionale in august-decembrie 2000, preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara – 1996-2000. Este vicepreşedinte al BPN al PD, membru al CNC Alianţa D.A.

Theodor Atanasiu, ministrul apărării naţionale

Este de profesie inginer şi a lucrat in industria de apărare, fiind, in perioada 1997-2001, director al UM Cugir. Din 1987 pină in 2001 a lucrat la UM Cugir, fiind director in perioada 1997-2001. Athanasiu este coautor la „Strategia de restructurare a industriei de apărare din Romania“, elaborată de Ministerul Industriei in anul 2000. A absolvit Institutul Politehnic din Cluj-Napoca – Facultatea de Mecanică, Secţia Tehnologia Construcţiilor de Maşini. A fost administrator al SC Palplast SA Sibiu in 2001-2004, director al SC Apa CTTA SA Alba Iulia in 1996-1997, membru al CA la SC Drăgana SA Cugir in 1994-1996. De asemenea, in intervalul 1997-2000 a fost membru in CA al FPS. Atanasiu este membru PNL din 1990.

Vasile Blaga, ministrul administraţiei şi internelor

A fost numit de Traian Băsescu consilier prezidenţial pe probleme de apărare şi securitate naţională. A obţinut un mandat de senator la alegerile din 28 noiembrie. In 1996-2000 a fost senator de Bihor, prefect de Bihor in 1991-1993, deputat in 1990-1991. De asemenea, el a fost şef al Direcţiei Regionale Vamale Oradea (1993-1996), director al Intreprinderii Mecanice Hiperion din Ştei, pină in 1990. A absolvit Mecanica la Institutul Politehnic „Traian Vuia“ Timişoara, precum şi cursuri de pregătire vamală in Austria şi Germania şi Colegiul Naţional de Apărare. Este membru fondator al PD.

Mihai Voicu, ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului

A ocupat funcţii de conducere la firmele Unipaper Traders (1995-2000) şi Zebra Industries Corporation (1993-1995). A absolvit Institutul de Construcţii Bucureşti – Facultatea de Construcţii Civile, Industriale şi Agricole, cu specializarea inginer construcţii civile. A fost secretar general al PNL (2001-2004).

Iuliu Winkler, ministrul delegat pentru comerţ

Este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe (profil economic, specializarea finanţe şi asigurări) a Universităţii Petroşani, al Facultăţii de Electrotehnică (specializarea electronică şi telecomunicaţii) – Institutul Politehnic „Traian Vuia“, Timişoara. Vinkler este membru al UDMR din 1991 şi a fost deputat.

Cristian David, ministrul delegat pentru controlul implementării programelor cu finanţare internaţională

De profesie economist, a fost lector-asociat la ASE (2000-2004), director la Team International Consult (1998-2004). Este doctorand ASE in ştiinţe economice, a absolvit Facultatea de Statistică, Cibernetică şi Informatică Economică, precum şi Colegiul Naţional de Apărare in 2004. In 2004 a devenit preşedinte al Comisiei de Afaceri Externe a PNL, după ce, din 1997, a fost director al Departamentului Relaţii Externe.

Bogdan Olteanu, ministru delegat pentru relaţia cu parlamentul

Este absolvent al Universităţii Politehnice Bucureşti şi licenţiat in Drept al Universităţii Bucureşti. Deţine un MBA in domeniul financiar bancar. In prezent, este doctorand in filosofie la Universitatea „Babeş Bolyay“. Este avocat, membru al Baroului Bucureşti, a fost consilier al ministrului Industriei şi Comerţului intre 1996-1997. Este preşedinte al Curţii de Onoare şi Arbitraj a PNL, copreşedinte al Comisiei Naţionale de Arbitraj a Alianţei D.A.

Sorin Vicol, ministru delegat pentru coordonarea autorităţilor de control

Membru PUR, Sorin Vicol este de profesie jurist, absolvent al Academiei de Poliţie – profilul Ştiinţe juridice, şi a unor cursuri postuniversitare la Universitatea Bucureşti – Facultatea de Drept, specializarea Ştiinţe penale. Vicol a fost consilier la Autoritatea Naţională de Control- Direcţia Juridică, din septembrie 2003 pină in prezent, iar anterior a lucrat şi la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare – Direcţia Generală Juridică.

Laszlo Borbely, ministru delegat pentru lucrări publice şi amenajarea teritoriului

A absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Timişoara, in anul 1977. Intre 1979 şi 1984 a fost economist. Este membru UDMR din 1990. In perioada 1996 – 2000 a fost secretar de stat in MLPAT. Este parlamentar din 1991, cu excepţia legislaturii 1996-2000.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS